• Главен спонсор
  • Златен спонсор
  • Със съдействието на
  • Медиен партньор

Събитието

Високо качество на архитектура, концепции и изпълнение в „Сграда на годината 2013”


25 отличия в 12 категории бяха раздадени в конкурса


25 награди бяха раздадени в тазгодишното дванадесето издание на конкурса „Сграда на годината” на 11 декември в София Ивент Център. На събитието присъстваха близо 400 гости – инвеститори, проектанти, представители на професионалните и браншови организации КАБ, САБ, КИИП, КСБ и др.
Тази година събитието се проведе под патронажа на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране, а официални гости на церемонията бяха министрите Десислава Терзиева и проф. Иван Данов, които съпредседателстваха журито на конкурса.
„Журито беше изключително затруднено в избора си, тъй като кандидатурите са много силни”, отбеляза министър Десислава Терзиева и допълни, че именно поради тази причина е взето решение част от участниците да бъдат наградени със специални отличия.
Участниците поздрави и посланикът на Италия Марко Контичели, който отбеляза, че сред състезаващите се сгради две са проектирани от италиански екипи – Панидея (с арх.Раймондо Флакомио), проектанти на Вертиго Тауър София, и Lazzarini Pickering Architetti, проектанти на Sense Hotel Sofia.
Дванадесетото издание на конкурса „Сграда на годината” постави фокуса си върху категориите „Образование и спорт”, „Културно-историческо наследство и сгради паметници на културата” и „Производствени и логистични сгради”.
Студентски център „Америка за България” в Благоевград получи първа награда в категория „Образование и спорт”, а удостоени със специални отличия  в същата категория са: Детски екостационар „Бели брези”, София, Академична база – София на Европейския колеж по икономика и управление, Частна детска градина Кита, София, Учебна спортно-тренировъчна зала към ПУ „Паисий Хилендарски”, Спортен комплекс – кв.Коматево, Пловдив, Детски оздравителен лагер Черноморски и библиотечен център към Лесотехническия университет в София.
Две първи награди в категория „Производствени сгради” бяха присъдени на Завод за твърди лекарствени форми „Софарма” АД и на Предприятието за електро-компоненти за ниско и средно напрежение АББ в Пловдив. Специално отличие получи „Ричмарт – фабрика за мъжки костюми” в Русе.
В категория „Консервация  и реставрация на културно-историческо наследство” награди получиха възстановения архитектурен ансамбъл „Цари Мали град” в с. Белчин и „Малката базилика” в Пловдив.
Мултифункционалната сграда на Домко е носител на наградата в категория „Корпоративни и административни сгради”,  Наградата в категория „Търговски сграда” спечели „Парадайс център”.
Кардиологичен център и Диагностично-консултативен център - Сити Клиник  спечели наградата в категория „Сгради - здравеопазване”. Специална награда в същата категория получи СБАЛ по АГ „Надежда” в София.
В категория „Градски и ваканционни хотели и ваканционни комплекси” бяха наградени Интернационал Хотел Казино & Таур Суитс – Златни пясъци и Sence Hotel Sofia.
Наградата в категория „Сгради със специално предназначение” отиде при Нова летищна контролна кула, летище София.  
Летище Варна-Терминал 2  получи награда в  категорията „Градска среда-транспортна инфраструктура”
България Мол бе награден в категория „Сгради с елементи на зелена архитектура”.
В категорията „Обществени сгради с бизнес предназначение” победител стана Вертиго Тауър София, а специална награда взе Рекреация на сграда-паметник на културата – бул. „М.Луиза”58, София.
Наградата на публиката тази година  спечели уникалният исторически комплекс Цари Мали град - реставрирана крепост от IV-V в. и църква от ХVII в. находящи се над с.Белчин, с изпълнител Главболгарстрой АД и инвеститор община Самоков.
Национаен конкурс „Сграда на Годината” инициира и благотворителни кампании „Вечните сгради на България” за възстановяване на знакови исторически сгради. През 2006-2008 беше възстановена сградата и стенописите на Боянската църква с участието на над 60 дарители - компании, финансови организации и частни лица.
През 2010 г. съвместно с Камарата на строителите в България беше проведена кампания и беше възстановен Музеят на Колю Фичето в Дряново.

 

Съобщение за медиите (doc)

Изтеглете брошурата "Най-хубавите сгради на България 2013"
 

Видео

Сграда на годината 2013 - церемония по награждаване from Градът Медиa Груп on Vimeo.

Дата и място

Церемонията по награждаването ще се излъчи  по БНТ1 на 14 декември 2013 oт 15:10 ч. и БНТ Свят.

Жури 2013

Победителите в конкурса се определят от жури, съставено от представители на браншовите организации, професионалисти, представители на бизнес средите.