• Генерален спонсор
  • AG Capital
 • Златен спонсор
  • Etem
 • Със съдействието на
  • AlphaBank
  • Alukoenigstahl
  • Wienerberger
  • AGC
  • AMF
  • Greenlife
  • Shnaider
  • Technopanel

Събитието

 

Античният стадион на Филипопол - избор на публиката в конкурса "Сграда на годината" за 2014 г.

 

За 13-и пореден път конкурсът „Сграда на годината“ направи преглед на най-хубавите сгради на България през изтичащата година. Конкурсът е под патронажа на МРРБ със съдействието на браншовите организации в архитектурата, инвестиционното проектиране и строителството. В него участваха 77 новоизградени или реконструирани публични и частни проекта, завършени през 2014 г.Те бяха оценени от жури от 27 водещи експерти и представители на бизнеса и културата с председател Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие. Отличените сгради бяха обявени на галацеремония на 10 декември.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи наградата в категорията "Индустриални проекти - технологично обновление и разширение" на Серж Смит, изп. директор на "Италчименти Груп България" за реконструкция на инсталация за клинкер и цимент на "Девня цимент", за изпълнител - на Уанг Бин, изп. директор на Си Би Ем Ай кънстракшън, за проектант на Марин Йорданов, изп. директор на "И Кю И България". Много сме щастливи, че успяхме да изградим в изключително кратки срокове най-високата индустриална кула в България с помощта на отличните български професионалисти и получаваме тази престижна награда от министър Павлова, която направи и първата копка на обекта през 2012 г., заяви Уанг Бин. Плакет и грамота получиха българските компании, водещи подизпълнители на обекта: „Геотехмин” ООД, „Главболгарстрой” АД, „Комфорт” ООД.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и зам.-кметовете Ирина Савина и Мария Бояджийска получиха няколко отличия за София. В категорията "Сгради паметници на културата" на първо място е столичната Централна минерална баня, адаптирана за музей за история на София. Специална награда за принос в изграждането на екологична инфраструктура беше дадена на Инсталация за биологично третиране на площадка „Хан Богров”. Това е пример за успешно усвояване на европейско финансиране , реализирана по ОПОС и със заем от ЕИБ, изтъкна кметът Фандъкова.

Националният музеен комплекс в София (известен като "Българският Лувър") е отличен при "Сградите - съвременна културна инфраструктура", наградата получи зам.-министърът на културата Бони Петрунова. Магичният замък на Астор в София беше отличен със специална награда на организаторите

В категорията "Социална инфраструктура" е отличено новото детско заведение „Зайченцето бяло” в с. Герман. Столична община беше отличена и с грамота за инвестиции в подкрепа на „Визия за деинституционализация на деца в неравностойно положение” за „Център за настаняване от семеен тип, район Връбница” и „Защитено жилище в ж.к. Дружба 1”.

Таня Христова, кмет на община Габрово, получи специалната награда за принос в развитието и опазването на културно-историческото наследство и иновативен подход при представяне историята на габровската индустрия за Интерактивен музей на индустрията.

Две отличия получи от името на община Пловдив Димитър Кацарски, зам.-кмет за Античен стадион на Филипопол. Едната е специална награда за ревитализация на археологическата културна ценност и повишаване качеството на градската среда в историческия център на Пловдив. Античният стадион на Филипопол спечели и наградата на публиката - Сграда на годината 2014. В онлайн гласуването - от общо подадени 12 427 гласа за 77-те сгради-участници, за Античния стадион на Филипопол са гласували 3 623.

 Три награди отидоха в община Русе. Специалната награда за научноизследователски център получи „Канев Център” при Русенски университет „Антгел Кънчев”, получена от ректора проф. Христо Белоев. "Екомузеят" на община Русе получи специално отличие и грамота в категория "Сградите - съвременна културна инфраструктура", връчени на зам.-кмета Димитър Наков. "Доходното здание" в Русе беше отличено от проекта „Емблематичните сгради на България” с подкрепата на "Алфа банк", който има за цел да популяризира 12 знакови сгради от миналото на България. След кампанията за възстанояване на Боянската църква през 2006 – 2008, както и възстановяването на музея „Колю Фичето” през 2010 г. тази година конкурсът "Сграда на годината" подкрепи проекта „Емблематичните сгради на България”.

Специалната награда за иновативен подход при интерпретиране самобитността и високата културно-историческа ценност на Средновековен манастирски комплекс „Св. Анастасия” получи община Бургас, престижната статуетка беше връчена на Атанаска Николова, зам.-кмет на общината.

Георги Козарев, кмет на Пещера, взе от името на общината наградата в категорията "Градска среда и ландшафтни паркове" за проекта за реставрация на античната крепост „Перистера”.

Кметът на Ботевград Георги Георгиев получи отличието за най-добър спортен обект за годината - „Арена Ботевград”, в конкуренцията на новите спортни зали в Нова Загора, Сливница и Свиленград.

Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, получи плакет за инвестиции в подкрепа на „Визия за деинституционализация на деца в неравностойно положение” за „Център за настаняване от семеен тип”.

Община Варна също беше отличена с плакет за инвестиция в образователна инфраструктура за целодневна детска градина „Жирафче”. Стара Загора получи плакет за инвестиции в образователна инфраструктура и градска среда за „Целодневна детска градина”, „Преустройство на ЦДГ 5 и обществен център за ранно детско развитие” и „Реконструкция на централен покрит зеленчуков пазар”.

При "Обществените сгради с бизнес предназначение" победителят е "Инфинити Тауър”, София . "Теленор България" получава специална награда за иновативна концепция при трансформация на работна среда.

Германският инвеститор "Витте Аутомотив" е отличен за завода за електронни и механични части за автомобилната индустрия в Русе в категорията "Производствени и логистични сгради".

"София Ринг Мол" е на първо място в "Търговски сгради".

В категорията "Сгради образование" победител е Американско-английската академия с новия си учебен комплекс край село Лозен.

При жилищните сгради отличена е жилищна група от редови еднофамилни къщи с инвеститор „Асентив Мениджмънт”.

В категория "Хотели и ваканционни комплекси" победител е ВИП апарт хотел „Аполония Ризорт”,

В категория "Сгради здравеопазване" победител е болничен комплекс Пълмед в Пловдив.

В категорията "Сгради с елементи на зелена архитектура" победителят е Сграда 1 от Логистичен парк „Ист Ринг” в София.

 


 

Учреден през 2002 година, Национален конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година

Най-хубавите сгради в България, получили разрешение за ползване през годината, кандидатстват и преминават през оценка на авторитетно жури от уважавани представители на професионалните общности. Церемонията по връчването на наградите се провежда на официална гала вечеря през м. декември, която събира водещите инвеститори, строителни компании, архитекти и другите участници в строително-инвестиционния процес.

Национален конкурс "Сграда на годината" се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството КСБ, КАБ, САБ, КИИП. Медиен партньор на събитието е БНТ и церемонията по награждаването на победителите в конкурса се излъчва по БНТ1 и БНТ Свят.

 

Организатор:

Ексклузивен партньор:

Медиен партньор:         

Жури 2014

Победителите в конкурса се определят от жури, съставено от представители на браншовите организации, професионалисти, представители на бизнес средите.