• Генерален спонсор
  • AG Capital
 • Златен спонсор
  • Etem
 • Със съдействието на
  • AlphaBank
  • Alukoenigstahl
  • Wienerberger
  • AGC
  • AMF
  • Greenlife
  • Shnaider
  • Technopanel

Събитието

Срок за регистрация на кандидатурите на сгради в национален конкурс "Сграда на годината" 2014 - 30.10.2014 г. Документи за участие може да изтеглите оттук.

Национален конкурс „СГРАДА НА ГОДИНАТА”  е  най-престижното събитие за награди в областта на инвестициите, архитектурата и строителството в България, което се провежда от 2002 г. под егидата на Министерството на регионалното развитие с подкрепата на браншовите организации в сферата на архитектурата, инвестиционното проектиране и строителство. Национален конкурс "Сграда на годината" се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и браншовите  организации в областите на проектирането и строителството - КСБ, КАБ, САБ, КИИП. Медиен партньор на събитието е Българската национална телевизия  и церемонията по награждаването на победителите в конкурса се излъчва по БНТ1 и БНТ Свят в навечерието на коледните празници, представяйки своеобразен преглед на най – хубавите сгради на България. Участниците получават широко обществено внимание чрез мащабна печатна и телевизионна  рекламна кампания на конкурса.

Всички сгради, с пълното им представяне, остават в двуезичния сайт (български и английски) на конкурса – www.buildingoftheyar.bg,  и традиционно се разглеждат като най – добрите български реализации за годината от заинтересовани публики от цял свят. Призът „НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА”  се излъчва чрез онлайн гласуване, което се радва на изключителен интерес и дава възможност за допълнително популяризиране и запознаване на широката общественост с постиженията на българските архитекти, строители и инвеститори.  

През 2014 за 13-а поредна година Национален конкурс „Сграда на годината” прави преглед на тенденциите в сферата на новото строителство и отличава най-добрите постижения през годината.
Сградите участват в различни категории в зависимост от тяхната функция и характеристики: музеи и паметници на културата,  обществени сгради с бизнес предназначение, търговски сгради, хотели (градски и ваканционни), жилищни, производствени и логистични, сгради със специално предназначение, сгради с елементи на зелена архитектура и др.

Победителите в отделните категории се определят от жури от изявени  професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнес средите. Въз основа на определени и ясно дефинирани критерии всеки дава своя глас за най-добрия според него проект, като финалното гласуване и избор на победители става дни преди церемонията.

Конкурсът е инициатор на кампаниите "Вечните сгради на България", чиято цел е подпомагане, възстановяване и съхранение на паметници на културата и обекти с важно историческо значение. Благодарение на инициативата на конкурса през 2008 г. успешно се реализира реставрация на средновековния  християнски храм Боянската църква "Св. Никола и св. Пантелеймон" в София, обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

Официалната Гала церемония по награждаване на победителите в Тринадесетото издание на Национален конкурс „СГРАДА НА ГОДИНАТА” ще се състои на 10 декември 2014 г. в София Ивент Център, София.

 

 

Организатор:

 

Екслузивен партньор:

Медиен партньор: 

         БНТ1    БНТ Свят

Официалната церемонията по връчването на наградите ще се  състои на гала вечеря, в присъствието на над 400 гости, представители от водещи  компании и от институциите, на 10 декември 2014 в София Ивент Център, Парадайз Център, етаж 3, бул. Черни връх №100.

Жури 2014

Победителите в конкурса се определят от жури, съставено от представители на браншовите организации, професионалисти, представители на бизнес средите.