СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ОФИС И КОРПОРАТИВНИ СГРАДИ

СИТИ ТАУЪР БИЗНЕС ЦЕНТЪР

ИНВЕСТИТОР:

Ай Енд Би Риъл Естейт АД

КОНСТРУКТОР:

Структо ООД - инж. Борис Първанов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Терна АД – клон България

АРХИТЕКТ:

арх. Галин Василев

АДРЕС:

гр. София
ИНФОРМАЦИЯ

Сити Тауър е новият бизнес и търговски комплекс, разположен в централната градска административна зона на София, на пл. “Македония”, от I&B Real Estate, собственост на АЙКОН ЕООД – 100% дъщерно дружество на ГЕК ТЕРНА Груп.

Местоположението на сградата се характеризира с висока комуникативност както за пешеходци, така и за автомобили, което позволява лесен достъп от всички посоки, само на 10 минути пеша от метростанция Сердика. Местоположението на сградата предлага великолепна гледка от всички нива и директен достъп до булевард "Витоша" - най-известната търговска улица в София.

Сити Тауър  предлага чудесна възможност на компании от различни бизнес сфери да установят дейността си в сърцето на града и така да се възползват от всички преимущества, услуги и удобства, които само един административен градски център може да предложи.
Сити Тауър  има разгърната застроена площ от близо 55.000 м2, приблизително 34.500 м2 от които са офис площи, в съчетание с около 1.900 м2 търговска площ, разположена на партерния етаж и 17.600 м2 подземни паркоместа и технически помещения. Почти цялата фасада на сградата е изградена със система за стъклена окачена фасада, позволяваща максимална остъклена площ, която създава усещане за виртуален комфорт и прозрачност.

 

Офисните площи са разработени в 20-етажна кула и в по-ниска - 8 етажа, съчетавайки големи подови плочи и атриум, предлагащи гъвкави офис помещения. Изключително практичното етажно разпределение на всяко ниво на сградата предоставя разнообразни възможности за приспособяването на офис площите към конкретните нужди на наемателите, като това позволява обособяването не само на офис площи с открита планировка, но и други решения за разпределение на помещенията.
Сити Тауър  също така предоставя шест нива на подземни паркоместа с капацитет на приблизително 370 автомобила. Осигурени са и места за паркиране на велосипеди.


Проектът по отношение на функционалността се състои от три части - подземен паркинг, търговска зона и зона за хранене и офис части.

 

Търговската част се намира на партерния етаж. Оформлението на търговската част предлага разнообразни решения, включващи магазини с изглед към ул. Алабин, пл. Македония. и бул. Христо Ботев. На приземния етаж, с достъп от пл. Македония, се намира зоната за хранене със 7 различни ресторанта. Разнообразието от наематели на приземния етаж (банкови офиси, магазини, ресторанти и кафенета) ще подпомогне с висококачествените си услуги обитателите на сградата и района.

 

ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКАЦИИ:


            • Напълно функционални офис входове (с рецепция, денонощна охрана, асансьори и др.).
            • Проникване на обилна дневна светлина в офисите.
            • Двойни стъклопакети с подобрени спецификации за топло и звукоизолация, както и характеристики за проникване на светлината.

            • Отлични връзки с обществения транспорт. Насърчаване и подпомагане на        алтернативния транспорт чрез предоставяне на стойки за велосипедисти и логистика за обслужването им ( душове, шкафчета)

            • Сградата е достъпна за хора с двигателни увреждания.

            • Окачени тавани за всички надземни офиси и общи части.

            • Двоен под с удобни дистрибуционни кутии и структурно окабеляване във всички офис помещения.

            • Стоманобетонна конструкция с отлични анти- сеизмични коефициенти, проектирана по европейските норми. Основната носеща конструкция на сградата има размери 8,10 m х 8,10 m, което придава огромна гъвкавост и свобода при офисния вътрешен дизайн

           • Шестте подземни етажа са реализирани с уникален метод за този мащаб за укрепване на изкоп, "Top-Down".

           • С цел олекотяване на конструкцията и осигуряване на по –голяма светла височина (280 cм. за офис етажите) между-етажните пплочи са реализирани с напрягане на място.

            • ОВК системи с най-съвременни функционални и технологични показатели,  осигуряващи високо ниво на спестяване на енергия. Напълно автономни и децентрализирани системи VRF ОВК за офисните и търговските площи.

            • Постоянен приток на свеж въздух към вентилационните системи на всички офисни помещения.
            • Автономна система за контрол на температурата за всички офисни помещения.

            • Локална енергоспестяваща система за снабдяване с топла и студена вода чрез локално монтирани термопомпи с енергийно ефективни и разходни системи за консумация на вода.

           • Водата, използвана за миене на ръце както и дъждовна вода, се пречиства и повторно се използва за обслужаване на мокрите помещения чрез „ сива система за рециклиране на водата”.

            • Общо 12 асансьора, обслужващи различни помещения, улесняват придвижването в цялата сграда. Асансьорите са с интелигентни модули за управление, с контрол на скоростта, стигаща до 3,0 м / сек за 6-те асансьора в кулата с контролна система и 1,5 м / сек за останалите асансьори, с панел за контрол и самодиагностика, система за безпрепятствена работа в случай на прекъсване на електрозахранването и др.

            • Автономна съвременна електроцентрала с мощност 5 MW, свързана с две отделни подстанции.

            • Нормално и аварийно електрическо захранване на всички етажи с шинопроводи (bus bar) и към всяко отделно разпределително табло, което може да покрие всякакви потенциални електрически изисквания за мощност на помещенията.

            • Дизелови генератори за подсигуряване на резервно електрозахранване при спешни случаии на офис оборудването на всички наематели чрез подови кутии.

            • Оптично структурно окабеляване за пренос на гласови данни. Връзка с доставчици от 2 различни точки за достъп.

            • Автоматизирана пожароизвестителна и пожарогасителна система.

            • Система за видеонаблюдение и обезпечаване на сигурността в общите

 части на търговската зона и в общите части, както и покриваща външните параметри на сградата.

            • Система с централно управление за контрол на достъпа до сградата, паркинга и асансьорите.

            • Всички осветителни системи в общите части са пригодени за работа в съответствие с интегрираната концепция за оптимална енергийна ефективност.

            • Автоматизирана система за управление на сградата (BMS) следи и контролира всички инфраструктурни електромеханични инсталации. BMS управлява осветлението чрез DALI контролери, ОВК и измервателни системи.

            • Стратегически разположени входове. Индивидуален достъп до всяко помещение.

 

Сити Тауър  се откроява като една от иновационните сгради в центъра на София със своя смел дизайн, базиран на устойчиви характеристики и като една от малкото офис сгради, сертифицирани от BREEAM 2013.

За постигане на BREEAM сертификат, беше оценено и демонстрирано нивото на устойчивост на имота въз основа на кредитите, получени  в рамките на около 70 различни критерия.

Разработен е набор от мерки за устойчивост (топлоизолация на фасадата, съвременни стъклопакети, ефективна ОВК система, BMS и др.), за да се намалят оперативните разходи, управлението на сградата и да се осигури удобство на обитателите.

Проектът Сити Тауър  е надхвърлил типичната практика в проектирането и управлението и е чудесен пример за трайните ползи от устойчивите строителни схеми. През всички етапи на проектиране и изграждане ние работихме с експерти, за да създадем сграда, която дава предимство на комфорта, здравето и производителността за крайните потребители.