СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Жилищни сгради до 10 000 РЗП > ЖИЛИЩНА СГРАДА НА УЛ. АВКСЕНТИЙ ВЕЛЕШКИ В ПЛОВДИВ

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ДО 10 000 РЗП

ЖИЛИЩНА СГРАДА НА УЛ. АВКСЕНТИЙ ВЕЛЕШКИ В ПЛОВДИВ

ИНВЕСТИТОР:

Частни лица и Пътинженеринг ЕООД

КОНСТРУКТОР:

БоНед ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Пътинженеринг ЕООД

АРХИТЕКТ:

Абстракта ООД

АДРЕС:

гр.Пловдив, ул. Авксентий Велешки
ИНФОРМАЦИЯ

Това е сграда, която хората в Пловдив вече познават. Не заради новаторски решения в архитектурата, а защото излъчва нещо простичко и забравено: топлина и приятелско отношение. Минувачите често се поспират пред нея, разговарят помежду си и я снимат; живущите те поздравяват с усмивка, а входът посреща гостите им с „добре дошли“, и също ги усмихва. Как се случи това? Отговорът лежи във вложеното внимание и отношение, в желанието да се използва езика на архитектурата за отправяне на положителни послания към средата и хората.
 Калканът на сградата се обръща към пространството пред Дома на Културата „Борис Христов“ не с гръб, а с лице, озарено от изображения на дървета и птици. Минималистичната композиция се доразвива в интериора на входното антре и е дело на млад графити художник. Не отнема много време и средства, а отправя ясна покана за общуване и става част от атмосферата пред Градския културен център. Друг приятен момент е вертикалното озеленяване в линията на фасадата. Той, напротив, коства доста време и усилия, но веднага се превръща в малкото бижу на квартала. Идеята на „Абстракта“ с водещ архитект Райна Бекирова, е носталгична препратка към предишния облик на това място, заемано от две буренясали, погълнати от бръшлян стари къщи. Архитектите решават да претворят изчезналата растителност като използват съвременно решение, което отново да покани присъствието на жива зеленина в силуета на улицата. Проектирането на жилищната композиция в два обема, изразени в различни цветове, също идва от желанието да се съхрани ритъма на сградите по улицата. Въпреки по-големия обем, получен от обединяването на съседни имоти, постройката успява да се вмести хармонично в мащаба на кварталното застрояване. 
Архитектурата на жилищната сграда държи на фокус съвременна естетика, практичност и добро изпълнение. За инвеститора „Пътинженеринг“, високото строителство е вторична дейност, и затова компанията подхожда с голямо внимание към всеки свой проект. Заданието е за компактни градски жилища, в които да има много светлина и лекота; да бъдат изпълнени със среден към висок клас материали, но без компромис в системите и изпълнението на детайлите. Като в някогашните строителни традиции, ролята на проект мениджър е поета от архитекта проектант – практика, която осигурява бързи решения в динамиката на постоянно обновяващите се предложения на пазара. Когато при изкопните работи се разкрива трудния контакт на сградата със съседните стари къщи, и заложените хидроизолационни методи се оказват невъзможни, проектантът се обръща към иновациите: добавки за бетон, които изграждат кристална структура и го правят водонепропусклив. Концепцията за качество, разумна цена и бързи доставки на строителните материали, е  намерена в набора продукти  на  утвърдени немски и австрийски компании, повечето със заводи в България: „Винербергер“, „Вебер“, „Рьофикс“, „Земелрок“, „Тегола Канадезе “, „Рото“, „Кнауф“, „Кьомерлинг“. При изграждането на инсталациите също е търсен максимален климатичен, шумов, светлинен и вентилационен комфорт. Разводките на тръбните пътища са прави, с осигурена естествена вентилация. Водостоците са с клапи за предпазване от канализационни миризми. Аспирацията е изпълнена с дублирана тръба и поетапно включване. В антретата и санитарните помещения са монтирани окачени тавани с шумоизолация. Вместо вкопани, подовите канали са окачени спрямо долните помещения, улесняващо ремонтите в бъдеще. Баните се радват на подово електрическо отопление. Климатичните инсталации са с мултисплитове, което редуцира външните тела, скрити от жалузи на предната фасада и с улеснено обслужване от стълбищната клетка. Дограмите от PVC и стъкло “всички сезони“, са със троен стъклопакет за защита от шума към улицата. Заложеното осветление е изцяло диодово. 
Излъчването на фасадата комбинира строгата графичност с меката емоционалност на дървесните фладери и зеленина. Взаимодействието между дограма, вентилируема фасада, мазилка, дървесна настилка и жалузи, създава хармоничен пъзел на материали, цветове и текстури. Съвременната естетика е перфектно обвързана и с енергийната ефективност на сградата. Плъзгащите жалузи по детайл, изработен от „Етем“ за арх. Милушева, защитават от прякото слънчево греене и осигуряват интимност в терасите и вътрешните пространства. В същото време големите прозорци режисират кадрирането на гледките и канят динамиката на централната градска част в интериора на жилищата. Лекотата във визията на фасадата е подчертана от фините графични линии на парапетите и колоните, а ажурните дървесни елементи акцентуват и обживяват издължените монохромни линии.
Плановата схема на жилищата е компактна: две спални, еднопространствена дневна с кухненски бокс, тоалетна за гости, баня и задължителното дрешник-перално помещение при входа. Интериорната рамка е зададена от вратите с естествен фурнир и тези към дневната – стъклени, за да пропускат светлина към антрето. Заради изобилното остъкляване интериорът на жилищата излъчва простор и лекота. 
Безспорно съвременна, градска и артистична, сградата е пропита едновременно от миналото и бъдещето на мястото. Продадена е изцяло за два месеца, което дава реална оценка на пазара и хората за качеството на предложеният им продукт. Реализацията й е добър пример за съвестно приложение на съществуващите технологиии и добри практики в живите градски структури.

ПРИЛОЖЕНИЯ: