СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Хотели и ваканционни комплекси > ХОТ СПРИНГС МЕДИКЪЛ И СПА ХОТЕЛ

ХОТЕЛИ И ВАКАНЦИОННИ КОМПЛЕКСИ

ХОТ СПРИНГС МЕДИКЪЛ И СПА ХОТЕЛ

ИНВЕСТИТОР:

Сити Дженерал 1 ЕООД

КОНСТРУКТОР:

Структо ООД, Екогео 92 ООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Сити Дженерал 1 ЕООД

АРХИТЕКТ:

архитект Боян Захариев, Буларх ЕООД, под ръководството на г-н Явор Капитанов

АДРЕС:

с. Баня, общ. Разлог
ИНФОРМАЦИЯ

Новият дом на минералната вода

Хот Спрингс Медикъл и Спа Хотел се намира в с.Баня, най-старото селище в Разложката  котловина  между три красиви планини – Пирин, Рила и Родопите.   Още от древността района е бил познат със своите минерални извори

С. Баня е разположено на стратегически кръстопът, през който минават основни пътища   Пловдив- Банско – Драма/Гърция и Пловдив-Разлог-Симитли -Петрич. Има добра транспортна връзка с основната пътна артерия на югозападна България –магистрала „Струма“, свързваща гр.София и гр.Солун.  В непосредствена близост се намира и най-големия ски курорт на Балканите - Банско. Локацията на с.Баня, и изградените комуникационни/транспортни  връзки са добра предпоставка за привличане на туристи както от България, така и от съседните държави – Гърция, Македония и Турция.

В землището на селото има над 75 минерални извора, със средна температура на водата до 70°, които предоставят отлични условия за Балнеология и СПА туризъм.  Минералната вода в село Баня може да се използва за  лечение и профилактика на хронично-възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, благоприятна е също  за следоперативна профилактика на стари травми, дископатия, гръбначни възпаления,  възпалителни заболявания на нервната система, възпаления на дихателните пътища.

Хот Спрингс Медикъл и Спа Хотел е  разположен в  подножието на красива борова гора, в  непосредствена близост до основният път между с.Баня и Банско, на  място предлагащо прекрасна панорама към цялата Разложка котловина и живописните планински склонове на Пирин и Рила планина.  

Основното богатство  на Хот Спрингс Медикъл и Спа Хотел е минералната вода, с температура от 58°,  около която е изградена „концепцията“ на целият хoтелски комплекс.  Наличието й дава възможност за изграждането на уникална  зона за СПА процедури  и Балнеология, където в пълна степен да се използват лечебните и възстановителни свойства на водата. 

Изградените СПА център, Балнеология и обслужващите ги дейности, както и зони за забавления и рекреация, позволяват на комплекса да предложи пълен цикъл на обслужване в тази област – от лечебни и възстановителни процедури до релаксираща семейна ваканция.

СПА зоната е създадена съобразно най-новите тенденции на тази индустрия, за да се постигне максимален ефект на възстановяване на човешкия организъм. Предвидени са разнообразни процедури за водолечение, топлинни процедури, терапии за тяло и лице, релакс зони.

Към СПА зоната е предвиден Спа ресторант, даващ възможност на посетителите да се насладят максимално на техния престой.

Комплексът разполага с минерални вътрешен басейн 25м и външен басейн 25м с връзка помежду им, контрастни топила, детски минерални басейни, органично вписани в живописната и богато озеленена околна среда.

Медицинският център предлага рехабилитационни и оздравителни процедури на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, програми за следоперативно и следтравматично възстановяване, рехабилитация чрез климатолечение, хидротерапия, калолечение, фото/лазертерапия, магнитотерапия, физиотерпия, кинезитерапия, ултразвук и ЛФК. Зоната за лечение и рехабилитация е прецизно проектирана и осигурява едновременно комфорт и функционалност.

Комплексът разполага с добре оборудван фитнес център и  открита зона за спорт с два тенис корта които през студените месеци се покриват и отопляват.

Основнaта рецепция  и лоби барът са разположени в красиво общо пространство  с високи витрини, които умело интегрират боровата гора в интериорния дизайн.

Основният ресторант „Камено“ разполага с просторна професионална кухня и сладкарска част, както и зона за демонстрационно готвене. Проектиран в характерен алпийски стил, той съчетава класическа планинска архитектура с усещането за домашен уют. В непосредствена близост е и детският кът, проектиран така, че родителите могат спокойно да наблюдават децата си.

Хот Спрингс Медикъл и Спа Хотел разполага с напълно оборудвана и удобна конферентна зала за 150 души, подходяща за провеждането на семинари,  фирмени

Хотелската част е разделена на два корпуса, свързани помежду си на второ ниво с емпоре, от където се разкрива невероятна панорамна гледка към характерните силуети на планините Пирин и Рила.  В различни части на сградата са предвидени просторни фоайета с удобна мека мебел. Хотелът разполага с различни по големина  стаи, студиа и апартаменти. Всички помещения са централно  климатизирани и разполагат с гардеробно помещение и  голяма баня оборудвана с най-висок клас санитария. В подпокривното пространство са ситуирани просторни апартаменти с огромни остъклени витрини, разкриващи уникалната панорама към Разложката котловина.

Хотелският комплекс разполага с удобен закрит и открит паркинг с предвидени паркоместа за всички гости и служители. 

Архитектурния облик на СПА Хотел „Хот Спрингс“  е изграден в традиционен  алпийски стил, с островръхи покривни линии, които му придават характерен силует  вписващ се в околната среда.  В интериора и екстериора на комплекса са използвани предимно естествени материали – специално обработено термодърво, естествен камък, титан-цинк за покривно покритие. Фасадите са декорирани с цветни рисунки, което придава приказен стил и атмосфера на хотела. Усещането е сякаш сградата винаги е съществувала там и принадлежи на заобикалящата я среда.

За повишаване на енергийната ефективност на сградата и комфорта на гостите е използван 20см изолационен слой по външните стени,  7-камерна висококачествена дограма с трислоен стъклопакет по системата „Schuco”  и фасадна минерална мазилка с дишащо покритие.

Освен за водолечение, оздравителни и релаксиращи процедури, топлата минерална вода се използва и като възобновяем източник на енергия.  Основният енергиен източник за отопление на хотела е геотермална вода с температура от 58°. Водата се разпределя за отопление и за битови нужди (душове по стаите, СПА и балнеоложки процедури, вътрешни и външни басейни с минерална вода). Това създава една устойчива,  „зелена“ архитектура, позволява запазването на околната и налага нов тип екологична култура в унисон със съвременните тенденции в тази област .

Иновационна система за Отопление, Вентилация и Климатизация  позволява използване  на пълният потенциал на минералната вода . Топлинната й енергия , чрез няколко „каскади“ и сложен топлообмен, се използва за отоплението на общите части, стаи, подгряване на басейни, подово отопление СПА център и вентилационна инсталация вътрешен басейн.

След това охладената  до около 10-12° вода постъпва в съд, от който се черпи за други нужди.

През топлите месеци охлаждането се осъществява чрез термопомпите вода-вода, като топлината отнета от стаите и общите части се ползва за загряването на външния басейн.

По този начин, в рамките на няколко цикъла  се използва целият капацитет и ресурс на минералната вода и понижава значително разходите за енергия.

В целия хотелски комплекс е изградена интелигентна система за управление по последни световни тенденции. Осветлението е решено изцяло с LED източници на светлина, за намаляване на разхода за електроенергия. Изградени са всички инсталации необходими за безопасността и комфорта на гостите на хотела – пожароизвестяване, оповестителна  и озвучителна система, високоскоростен безжичен интернет и др.