СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Атракционни сгради > ТЕРМАЛЕН АКВАПАРК ПЕРСЕНК

АТРАКЦИОННИ СГРАДИ

ТЕРМАЛЕН АКВАПАРК ПЕРСЕНК

ИНВЕСТИТОР:

ЗГП ООД

КОНСТРУКТОР:

Инж. Дичо Дичев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Юпитер Метал ООД

АРХИТЕКТ:

Палас ЕООД

АДРЕС:

гр. Девин
ИНФОРМАЦИЯ

Термален Аквапарк Персенк-гр. Девин, открит юли 2017г. е част от семейството на 5-звездния SPA-Хотел „Пресенк”. Обектът допринася съществено за развитието на град Девин и утвърждаването му като предпочитана туристическа и СПА дестинация в България. Основни предимства на комплекса са наличието на минерална вода от находище „Беденски бани” и характерното му местоположение в сърцето на Западните Родопи. Тази чудесна комбинация на красива природа, водни атракции в открити басейни с минерална вода и възможността за целогодишно ползване е предпочитана от туристите.
Комплексът е атракционен воден парк, разположен на терен с площ 12000 кв.м. с естествена денивелация от 8м. в центъра на града. Включва шест открити басейна с минерална вода с различна температура - детски, бебешки, развлекателен, басейн с хидромасажи, акватоничен, спортен-плувен с размери 25м/12м и функционално свързаните с тях зони за плажуване и обслужващи сгради: Кула с водни пързалки, обслужваща приемна сграда, Съблекални, Бар-Бърза закуска, два външни бара и барбекю. СПА-центърът с термална зона предлага финладска сауна, парна баня и релаксиращи, лечебни и козметични масажи и терапии. На територията на Аквапарка е и стилния и модерен "Ресторант–градина Модър", с възможност за провеждане на различни събития - сватби, фирмени партита и семейни тържества. Заведенията за обществено хранене са остъклени с отваряеми витрини тип ”хармоника” на „Етем”, които осъществяват връзката на интериора с екстериора на аквапарка. Сградите от комплекса и басейните са ситуирани на три основни нива в богато озеленен и терасиран парк, следващ естествения наклон на терена. Аквапаркът е проектиран за около 600 посетители. Североизточната част на имота е оформена като  живописен парк с детска площадка за игри на най-малките посетители и богато  озеленени тераси с възможност за сервиране на открито около външно атракционно барбекю.
Отчитайки особеностите на заобикалящата среда, местната архитектура и традиционните строителни материали  е търсен съвременен, атрактивен архитектурен образ с изчистени линии и обеми. Използвани са каменни облицовки, вентилируеми фасади и обшивки с композитни материали с дървесен фладер, декоративни мазилки.
Термалната вода е използвана и за отопление на част от комплекса. Изградени са съвременни енергоефективни инсталационни системи.
Обектът е III-та категория съгласно чл.137 от ЗУТ.
Устройствени показатели:
Застроена площ - 1396  м2
Разгъната застроена площ - 2650  м2
Застроена площ басейни - 1560  м2
Площ на УПИ - 12093  м2