СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Градска среда > РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ГЛАВНИТЕ ВХОДОВЕ НА ЮЖНИЯ ПАРК В СОФИЯ ОТ КЪМ БУЛ. ВИТОША И ОТКЪМ БУЛ. НИШАВА

ГРАДСКА СРЕДА

РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ГЛАВНИТЕ ВХОДОВЕ НА ЮЖНИЯ ПАРК В СОФИЯ ОТ КЪМ БУЛ. ВИТОША И ОТКЪМ БУЛ. НИШАВА

ИНВЕСТИТОР:

Столична община

КОНСТРУКТОР:

n/a

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

входа от към бул.Витоша - Тони Тодоров ООД;фонтан - ВиК ЕАД;входа откъм ул. Нишава - ДЗЗД БГ Конструкшън

АРХИТЕКТ:

ОП София-Проект

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Проектът за „Възстановяване на главните входове на Южния парк в гр. София” е реализиран на три етапа през 2011г. и 2012 г. Общата площ на oбновената територия е 28 000 кв.м.
Първият етап е изпълнен през 2011 г. и възлиза на обща стойност 870 565 лева. При изпълнението е извършена реконструкцията на входното пространство на парка при ул. „Нишава”. Площта на обекта е 8 500 кв.м. Етапът включва възстановяване на пространството по оригиналното проектно решение на арх. Магда Карлова и включва нова декоративна настилка от гранитен паваж в два цвята – сив и бял. Изградено е ново парковото осветление с рефлекторни осветителни тела. Също така е изграден и нов сондажен кладенец и напълно автоматизирана поливна система. Подземния водоизточник се използва и за пълнене на ремонтираните декоративни езера.
Изцяло подновена и ремонтирана е територията на парка известна като „Цветната изложба”. Там на площ от 900 кв.м. се експонират различни видове сезонни и перенни цветя (годишно 80 000 броя), както и декоративни треви. Характерното и единствено по рода си парково обзавеждане, също е възстановено напълно по оригиналният си дизайн от миналото. Парковата мебел в тази част на парка е от градински столчета от ковано желязо в бял цвят. При тяхното обновяване е запазена първоначалната визия, положена от арх. Магда Карлова и по този начин е съхранена, неповторимата атмосфера на парка.
Вторият етап от проекта (изпълнен през 2011 г., стойност - 859 000 лева.) включва възстановяването на централния вход на Южен парк, при бул. „Витоша”. Площта на обекта е 14 500 кв.м. Пространство е изпълнено с изцяло нова  декоративната настилка от клинкерен паваж в три цвята – кафяв, керемиден и жълт.Рисунакът на новата настилка наподобява шарки на българска черга, като в същото време растерът й е продиктуван и от съществуващите форми на изградените там шестоъгълни цветарници – клоцове, част от оригиналния проект. В тази част на парка, както и при другото пространство, парковото осветление е напълно обновено. Възстановен е сондажния кладенец и е изградена автоматизирана поливна система. Парковата мебел също е подменена, като автентичния дизайна е запазен. Централно място в пространството заема шестоъгълния фонтан. Този парково-архитектурен елемент също е осъвременен. В двата етапа е изградена система за видеонаблюдение.
Третият етап изпълнен през 2012 г. е при ул. „Козяк”. Стойността на проекта е 276 190 лева.
Столична община планира и обновяване на входа при бул. „Гоце Делчев”, както и изграждане на ново осветление, настилки, паркова мебел и други.
Общо инвестирани средства: 2 005 755 лева.