СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И КОМПЛЕКСИ

RED APPLE

ИНВЕСТИТОР:

Софбилд Ком ЕООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Софбилд енд Ко ЕООД

КОНСТРУКТОР:

АЕС

АРХИТЕКТ:

Аедес студио ООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Разположение – жилищна сграда RED APPLE се намира на ъгъла на бул. „Петко Ю. Тодоров“ и новоизградената ул. „Бяла черква“ в кв. Иван Вазов, непосредствено до Южния парк. Сградата е на 12 етажа – 11 жилищни и партерно ниво с магазини и фоайе. Под земята на сутеренно ниво е развит подземния гараж.

            RED APPLE е сграда инспирирана от града, който никога не спи – Ню Йорк. Умело е използван контрастът между грубата печена тухла, металните конструкции и одухотвореното от изкуството пространство.

            Тухлената фасада на сградата пресъздава сложната и комплексна атмосфера на цял квартал. Избраният материал е специално състарената червена тухла, за която са използвани два типа фламандска зидария – единия е традиционен, а другия визуално напомня карирана решетка. На тази локация няма място за посредствена архитектура, всеки етаж е с различно разпределение, всеки апартамент е различен от другите. Това разместване е провокирано и от 18-те дневни с двойни височини, които всяват привиден хаос в фасадите. Въпреки всички тези предизвикателства, към които спадат също височината и формата на сградата, проектантите успяват да осигурят безгредова конструкция за сградата, с което да дадат още варианти за оформяне на удобни и уютни жилища.

            Комфортът на живущите в сградата е осигурен и чрез климатичната и отоплителна система тип VRV, която е с висока ефективност, ниски разходи за експлоатация  и поддръжка. Системата разполага с възможност за пълeн BMS – контрол на всички външни и вътрешни тела, енергиен мониторинг, точно следене и разпределяне на консумираната ел. енергия.

            Във всички останали инсталации като водопровод и канал, всички слабо и силнотокови инсталации са използвани съвременни системи, материали и решения. Придвижването по височина в сградата е осигурено от високотехнологични пътнически асансьори във всеки от жилищните входове.