СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Градска среда > МЕТРОСТАНЦИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

ГРАДСКА СРЕДА

МЕТРОСТАНЦИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

ИНВЕСТИТОР:

Метрополитен ЕАД

КОНСТРУКТОР:

Рикат ООД, инж. Антон Янев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Обединение Метро Трейс

АРХИТЕКТ:

арх. Елена Пактиавал и арх. Фарид Пактиaвал

АДРЕС:

кръстовище на бул. Черни връх и бул. Арсеналски и ул.Наум
ИНФОРМАЦИЯ

Метростанция „Европейски съюз“ е станция от Втори метродиаметър на Софийското метро, въведена в експлоатация на 31 август 2012 г. Станцията е ситуирана под бул. “Черни връх”, между музея "Земята и хората" и кръстовището с бул. "Св. Наум" и бул. "Арсеналски". На 14 юни 2012 г. е взето решение станцията да се нарече „Европейски съюз“ в знак на благодарност за финансовата подкрепа на ЕС за изграждането на софийското метро.

Станцията е с островен перон, подземна, едноотворна с плосък покрив. Тя има два вестибюла - единият на съществуващия подлез при музея "Земята и хората", а другият на кръстовището на бул. "Черни Връх" и бул. "Арсеналски" при Хотел Хемус и Сити център София.

Предварително изградената част от тази станция е по-малка, което ни даде възможност във вестибюлите и  в новоизградения подлез да оформим по-широки и по-високи зални пространства. Дизайнът е съвременен, използвани са свободни пейзажни форми с акцент върху таваните, които наподобяват неправилна решетка от клони на дървета, между които струи обилна светлина. Използвани са свежи контрастни цветове – пурпурно, снежнобяло и бледосиво.

Настилката е от полиран гранит с диагонални ивици от тъмнорозов гранитогрес. Стените са облицовани със светлосив и по-тъмносив гранитогрес, а обемни ивици от цветен еталбонд оформят различни по големина пана. В центъра на перона е изпълнена скулптурна фигура, посветена на Европейския съюз.

Благодарение на обилната светлина и свободните артистични форми в пространсвото, усещането за подземие губи.

ПРИЛОЖЕНИЯ: