СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Градска среда > МЕТРОСТАНЦИЯ НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА

ГРАДСКА СРЕДА

МЕТРОСТАНЦИЯ НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА

ИНВЕСТИТОР:

Метрополитен ЕАД

КОНСТРУКТОР:

Рикат ООД, инж. Антон Янев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Обединение Метро Трейс

АРХИТЕКТ:

арх. Елена Пактиавал и арх. Фарид Пактиaвал

АДРЕС:

кръстовище на бул. Витоша и бул. Патриарх Евтимий
ИНФОРМАЦИЯ

Метростанция „Национален дворец на културата“ е станция от Втори метродиаметър на Софийското метро, въведена в експлоатация на 31 август 2012 г. Станцията е ситуирана между бул. „Патриарх Евтимий“ , бул. „Витоша“ и Националния дворец на културата. Входове на метростанцията има в подлеза на НДК, на бул. "Витоша" и в края на площад "България". При реализиране на трети метродиаметър тя ще стане възлова и в нея ще се осъществява връзка между двата диаметъра. Станцията е с островен перон, тя е подземна, едноотворна, с плосък покрив. Дължина на перона: 114 м.

При проектирането на метростанция „Национален дворец на културата“  се стремихме чрез архитектурната идея  да придадем характер на интериорното пространство, да създадем уникален, дори емблематичен облик. Фактът, че e ситуиранa извън историческия център на града ни насочи към по-свободни, артистични и съвременни решения.

Разбира се всеки архитектурен проект, не само станциите на метрото, трябва да се съобрази с много неща: местоположение, заобикаляща среда, социално значение, функция, конструктивно решение, бюджет, задание на инвеститора, срок. В конкретния случай има и допълнителни изисквания като дълбочина на трасето, надземни връзки, включване на търговски обекти, достъпност на средата и т.н. Това са дадености, на които ние не гледаме като на ограничения за творческия процес, а по скоро като на условие на задача, която проектът трябва да реши.

Например част от конструкцията на станция „НДК” и тунелът между нея и станция „Европейски съюз”  са били изградени още при построяването на НДК и ние трябваше с архитектурни похвати да компенсираме визуално по-ниски тавани, недостатъчно широки проходи, твърде масивни колони и др. Наложи ни се да адаптираме изградения участък към съвременните действащи изисквания за достъпност на средата и да осигурим навсякъде, където е възможно, асансьори, рампи и ескалатори.

Близостта до парка на НДК и наличието на многобройни зони за отдих и социални и културни дейности ни вдъхновиха да заложим в архитектурата на проектираната от нас станция идеята за връзка с природата. Постигнали сме това чрез използването на заоблени, обтекаеми природни форми, които омекотяват интериорното пространство, обилна светлина и свежи контрастни цветове.

Концепцията е подчинена на факта, че метростанция „Национален дворец на културата“ е разположена под площад “България”. Дизайнът на подземното пространство асоциацира полъха на природата чрез ярки пролетни цветове – тъмнорозово, светлозелено, бяло и сивобежово, създава се усещане за вода чрез използването на гланцирани огледални повърхности, отразяващи обилната светлина.

Настилката е от полиран гранит, а стените са облицовани със сивозелен гранитогрес в долната част и цветни закалени стъкла в горната. Таванът е окачен тип от ламели “Хънтър Дъглас”, а по цялото му продължение се извива изящно цялостно осветление. На едната страна на перона е изпълнено художествено керамично пано със силует на НДК.

Идеята обхваща и подлезите, които са връзката с парковия площад и прелива във вестибюлите и перонното ниво.

Благодарение на обилната светлина и свободните артистични форми в пространсвото, усещането за подземие губи.

ПРИЛОЖЕНИЯ: