СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И КОМПЛЕКСИ

ЖИЛИЩНА СГРАДА МОНТЕВЕРДЕ

ИНВЕСТИТОР:

Монтеверде ООД

КОНСТРУКТОР:

Бета Консулт 1, инж. Георги Колчаков

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Галчев Инженеринг Груп АД

АРХИТЕКТ:

Панидея ЕООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Монтеверде представлява жилищна сграда с подземни гаражи и магазини, с 5467 м2 разгърната застроена площ, находяща се в самия център на София, на ул. „Будапеща“ №60-62, в близост до булевардите “Княз Александър Дондуков”, “Княгиня Мария Луиза” и бул. „Сливница“. Мястото е изключително комуникативно, на няколко крачки от идеалния център на града, Президенството, Парламента, БНБ, Народно събрание и др. Сградата e проектирана като единен обем с обособени функционални части: магазини на първо приземно ниво; подземни паркинги в две подземни нива; жилища, разположени на второ, трето, четвърто, пето и последно ниво.
Паркинги: на -1 и -2 сутерен с тридесет и две паркоместа. Подходът към гаражите се осъществява посредством рампа откъм ул. „Будапеща”. На тези две подземни нива са разположени и складовите помещения /мазета/ към апартаментите.
Магазини: Изградени са пет магазина, които са разположени на партерния етаж. Всеки един от тях разполага със складово помещение и санитарен възел. Два от тях са с директен подход откъм улицата, а останалите от вътрешен пешеходен проход. Магазините са изцяло с витрини откъм улицата и прохода, което придава ефирност и дълбочина. В края на прохода е изпълнено горно осветление, което позволява проникване на естествена светлина и по този начин осветява допълнително магазините. Всеки един от тях разполага и с външен озеленен двор. Помещенията са подходящи, както за търговия, така и за офиси.
Жилища: Сградата разполага с двадесет апартамента, които са разположени в две сгради. Два от апартаментите се намират в отделна постройка от основната, която е само на два етажа и придава усещането за уют и уединение на еднофамилна къща. Над нивото над магазините или първи жилищен етаж са изградени и озеленени площи. В основната сграда са разположени по четири апартамента на етаж. На всяко ниво има по два двустайни и два едностайни апартамента. От горните жилищни етажи се открива прекрасна гледка към Витоша и центъра на София.
В сградата е осигурен достъп за хора с увреждания до всички търговски и офис етажи, както и до подземните гаражи чрез пътническия асансьор.
Фасадата на сградата откъм ул. „Будапеща“ е с „Alpolic“ продукт на „Мицубиши”.
Дограмата е с алуминиев профил с прекъснат термомост и остъкляване с ниско емисионно стъкло. Парапетите са изпълнени от закалени стъкла.