СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И КОМПЛЕКСИ

ДОНАТЕКС И КО

ИНВЕСТИТОР:

Донатекс и Ко ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Божидар Скоклев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Донатекс и Ко ООД

АРХИТЕКТ:

Арконт -А, арх. Стефан Стефанов

АДРЕС:

Пловдив, бул.Пещерско шосе
ИНФОРМАЦИЯ

Многофункционална сграда – продукт на нашето противоречиво и сложно време, интегрирала в себе си многообразие на функции в търсене на тяхната икономическа целесъобразност, облечена във фасада, не винаги определяща еднозначно същността и характера на съдържанието си.

Сградата представлява  едно, дву и осем етажна постройка, която съвместявя в себе си няколко функции, облечени в една модерна и еднородна обвивка. Основна характеристика на обекта е, че е ситуиран на три улици, съответно на юг, изток и север, а на запад граничи на калканно застрояването. Достъпът до сградата се осъществява както от бул. Пещерско шосе от юг, така и от север през намиращата се там задънена улица. Паркирането е решено на сутеренно ниво, чрез автоматичен подемник.

На първия и втория етаж са разположени магазина за промищлени стоки и офиси с възможност за интегриране на функциите помежду им. Те са ориентирани на юг чрез цялостно остъклени витрини, или на изток посредством високи прозорци-витрини.

Третия етаж е решен с офиси, които излизат на просторна тераса.

От четвъртия до седмия етаж са предвидени разнообразни жилища-ателиета, в различна конфигурация, за да покрият максимално широка гама от търсения: студиа, едно, две и три-стайни апартаменти с практични, просторни и светли дневни пространства.

Покривна тераса с пергола разкрива интересен поглед към тепетата на Пловдив и служи като рекреативна зона за жилищата на последния етаж.

Обемното решение подчертава разликата във функциите на сградата като отделя първия и втория етаж по един категоричен начин с плътна козирка, ограждаща ги като рамка. Тези две нива са изключитено отворени към улицата.

Южната и източната фасада са решени с добре премерена фигурална композиция от плътни и прозрачни части, която композиция на изток достига до партерния етаж и така одължава визуално сградата. Северната и западната фасади са решени в тъмно-сива и светло-бежава полимерна мазилка, което съответства на цветовата гама на облицовка.

Завършен вид на композицията дава перголата над покривната плоскост, която изглегда като своеобразна „шапка” - продължение на западната фасада

В сградата са ползвани изключително съвременни технологии и качествени материали, гарантиращи екологичност и лесна  поддръжка. Стълбището е изпълнено със стъпала, настилки и облицовки от висококачествен гранит. Дограмата е алуминиева на фирма АЛУМИЛ с термо мост и звукоизолиращ  стъклопакет 24 мм. с газ аргон, цвят „четири сезона”. Вентилируемата фасада на юг и изток е с плоскости серия PRODEX, с висока плътност и покритие с акрилна PVDF смола, осигуряваща от една страна надеждна и трайна водоустойчива повърхност, а от друга гарантира стабилност на цветовете. Плоскостите са специално проектирани да бъдат устойчиви на химически атаки и са с т. нар. anti-graffiti повърхност. Поради липса на централно отопление в квартала, цялостното отопление и климатизация са решени чрез индивидуални, високоефективни, термопомпени инверторни отоплително-охладителни инсталации на фирма „DAIKIN” с индивидуални термопомпи, като външните тела са поместени на инсталационни тераси, оформени с фасадни жалузи, като архитектурен елемент.

ПРИЛОЖЕНИЯ: