СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И КОМПЛЕКСИ

БЯЛА БУТИК ВИЛАС

ИНВЕСТИТОР:

Бутик хоум ООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Веселин Първанов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Бутик хоум ООД

АРХИТЕКТ:

Е-АРХ СТУДИО ООД, арх. Мартин Христов

АДРЕС:

гр. Бяла
ИНФОРМАЦИЯ

Сградите са разположени върху имот с уникална морска панорама и площ от  888,00м в най-източната част на гр. Бяла.  Програмата на Възложителя е да разположи четири самостоятелни къщи, максимално отворени към морето . Предизвикателството пред проектантския колектив е да изпълни задачата, вмествайки се в малкото позволена площ за приземно ниво, тъй като обекта попада в Зона А по Закона за Черноморското Крайбрежие.

 Избран е вариант в който първите нива  на четирите къщи са обединени в общ обем, оставяйки максимално озеленена площ между дневните и морето. Визуалното разделяне на четири самостоятелни модула става на второ ниво. Там спалната зона на всяко от жилищата е обобщена в четири паралелепипеда, които излизат конзолно три метра над терасите пред дневните, изпълнявайки по този начин и ролята на козирка. От северната страна конзолното излизане играе също роля на козирка, но над входовете на къщите. Четирите обема на второто ниво са облицовани изцяло с дърво като обшивката по стените преминава в настилка на покривната тераса.

Този тип решение,  осигурява и три различни пространства за обитаване на открито -  на терена пред дневната, на второ ниво до спалните  и открита релакс зона на покрива с вградено в настилката джакузи. Стълбата на всяка къща участва в пространството на дневната, преминава през втория етаж и излиза  на покрива през голям стъклен люк с хидравлично отваряне, който затваряйки се става част от общия обем.

Конструкцията е монолитна, скелетно-гредова с дължина на конзолите 3м, вързани с обтегачи за изравняване на преместванията.

"В конструктивно отношение се постигна осигуряване на минимални деформации на конзолите над 3 метра, на които са монтирани големи ъглови витрини, чувствителни на провисване. Решението е с мощни греди на двете нива - свързани с обтегачи. Гредите са скрити зад остъкляването и в подпрозоречните зидове. Наличието на големи конзоли и мощни греди, наложи вземането на специфични мерки за сеизмичното осигуряване на сградите."