НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради спортна инфраструктура > МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА С ПОКРИТ КОЛОДРУМ – ПЛОВДИВ

СГРАДИ СПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА

МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА С ПОКРИТ КОЛОДРУМ – ПЛОВДИВ

ИНВЕСТИТОР:

Община Пловдив

КОНСТРУКТОР:

инж.Веселин Няголов; Стоян Клисурски

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

"ГБС Пловдив АД , "Металстрой АМС" ООД

АРХИТЕКТ:

Архцентър-А с главен проектант арх. Тодор Абаджиев

АДРЕС:

Пловдив
ИНФОРМАЦИЯ

Многофункционална спортна зала с покрит колодрум – Пловдив

Обект    Многофункционална спортна зала с покрит колодрум – Пловдив
Инвеститор         Община Пловдив
Проектант           "Архцентър-А" с главен проектант арх. Тодор Абаджиев
Конструктор    Инж. Веселин Няголов, инж. Стоян Клисарски
Изпълнител
"Металстрой АМС" ООД (монтаж метална конструкция и завършване на груб строеж)
"ГБС Пловдив” АД (от груб строеж до акт-образец 16)

Многофункционалната спортна зала е със застроена площ 9845 кв.м и РЗП 27 015 кв.м и се състои от две подземни и три надземни нива. Спортното съоръжение разполага с комбинирано игрище за над 25 вида спорт (волейбол, баскетбол, хандбал, борба, вдигане на тежести, бокс, спортна гимнастика, фехтовка и др.).
Спортното съоръжение е уникално със закрития си колодрум. Пистата за колоездене е с олимпийски размери - 250 м дължина и 7 м ширина, както и виражи съгласно нормите.
Уникалната колоездачна писта е проектирана и изпълнена под ръководството на световноизвестния холандски архитект Сандер Даума, чието дело са Олимпийският колодрум в Атина и този в Манчестър, както и многофункционалните зали в Палма де Майорка (Испания), Рио де Жанейро (Бразилия), Алкмаар (Холандия), Аделаида (Австралия).
Пловдивският Колодрум е единственият по рода си не само в България, но и на Балканския полуостров. Затова новото спортно съоръжение има не само национално, но и европейско значение. Общата строителна стойност на Колодрума е 49 520 939 лв. с ДДС. От тях 42 632 939 лв. са целева субсидия от държавния бюджет, а 6 888 000 лв. са съфинансиране на община Пловдив.
Капацитетът на залата е 6029 седящи места, а с монтираните подвижни трибуни местата достигнат 7530. Това я прави втората по големина многофункционална спортна зала в България след "Арена Армеец". Спортното съоръжение разполага още с модерен пресцентър, зона за интервюта и преводачи, тренировъчни и фитнес зали със сервизни помещения, СПА и възстановителни процедури, тв студио, лаборатория за допинг контрол и кабинет за първа помощ, гримьорни за артисти. На партерното ниво е оформена богата търговска зона за спортна екипировка, ресторант и кафе-бар. Залата е с най-съвременни системи за акустика и електроакустика, озвучаване, осветление, мултимедия, оповестяване и пожароизвестяване. При свободно игрално поле залата може да се използва за концерти, изложбени дейности и други мероприятия.
Многофункционалната спортна зала има отлична транспортна достъпност, с пътни връзки към бул. "Асеновградско шосе", ул. "Менделеев" и ул. "Н. Цанов". Разполага с подземен паркинг за 200 коли и открит паркинг за 300 коли.
Цялостното управление и поддържане на комплекса, както и отдаване под наем на залата и другите търговски и административни помещения, се поема от новосъздаденото Общинско предприятие "Многофункционална спортна зала".
Многофункционалната спортна зала с колодрум е първия етап от един бъдещ голям спортен комплекс, който ще се доразвива върху терена на прилежащата спортна база "Академик", която е общинска собственост. В процес на проектиране е малка спортно-тренировъчна зала с около 500 седящи места. Тя ще е свързана с топла връзка с Колодрума. На по-късен етап се планира и обновяване и на спортна зала "Академик", която ще остане само за студентски спорт.
Технически показатели:
Площ имот          15 058 кв. м
ЗП          9845 кв. м
РЗП        27 015 кв. м
Паркинги             500 коли
Капацитет зала  7530 места
Писта за колоездене       250 м дължина и 7 м ширина