СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

КОРПОРАТИВНИ И АДМИНИСТРАТИВНИ СГРАДИ

ОФИС СГРАДА НА КСБ ОП

ИНВЕСТИТОР:

КСБ

КОНСТРУКТОР:

инж.Младен Младенов

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Гради ЕООД, инж.Димитър Шейретов

АРХИТЕКТ:

ХРИ 100, арх. Христо Юлианов

АДРЕС:

Сливен
ИНФОРМАЦИЯ

Проектът е направен по поръчка на инвеститора - КСБ, и е съобразен с издадената виза за проектиране и с предвижданията на действащия ПУП. Целта на проекта е да се построи многофункционална офис-сграда за областното представителство на КСБ-Сливен.

Сградата е разположена сред много зеленина в централната градска част на Сливен - кръстовището на бул.Хр. Бо-тев и ул.”Александър Стамболийски” в зона отличаваща се с много добри връзки и  комуникативност. Това е един от основните подходи към Община Сливен 300м.,Областна управа 200м.,НАП, НЗОК и ГИТ. В близост са офисите на редица банки държавни и частни фирми, културни учреждения и хотели.Пред нея има паркинг за 15 автомобила а в близост за още 50.

Сградата е със симетрична композиционна схема. Бетонът, излизащ от терена оформя две мощни пики по източната и по западната фасади. Структурата на бетоновите плоскости е груба. Между бетоновите остриета  цялата фасада е окачена – комбинация от синьо стъкло и алуминий. Архитектурният образ е прицелен в бъдещето.

Сградата е на два етажа. Единият е надземен , а другият е полуприземен. Влизането става на „полуниво” като кота 0,00 е 15 см. над терена поради денивелацията на същия. Две широки вътрешни стълбища в кафяв гранит водят към полуприземният първи етаж. Облицован с бял гранитогрес той е и достатъчно естественно осветен, за да се загуби усещането за сутерен. Залата е на нива което прави пространството й атрактивно и осигурява добрата визуална комуникация във всичките и функции като:

- Кафе-клуб на строителя-                                                                                                                                     36 човека

- Зала за презентации, лекции и събрания до -                                                                                           106 човека

- ТВ студио и  зала за пресконференции-                                                                                                        50 човека

- Зала за организиране на изложби на художници,склуптори, архитекти и други Арт събития;  

- Зала за организиране на коктейли, чествания и др. частни мероприятия  /външен кетъринг/              75 - 80 човека

Залата е много добре топло и шумо изолирана /пристенни обшивки с гипсокартон, 5 до 10 см. мин. вата, кухи обеми в тавана между 50 см. и 1м. , стъкла - триплекс STOPSOL SilverLight PrivaBlue / нюанс синьо. Вентилация - смукателна и нагнетателна /покривни вентилатори SALDA и TKS и филтри / подсигуряваща необходимото количество пресен въздух и изхвърляща използвания. Монтиран е и енерговъзтановяващ блок EVB-AL-20H, рекуперативен пластинчат топлообменник  REC AL 600/5, канална климатична система TREO CD-H48GRI – отопление / охлаждане , централен ТЕЦ – на отделни кръгове - радиатори, на места подово отопление, топлообменници, въздушна завеса на входа. Соларната система на Сънсистем  със селективен панел,електронно управление в комбинация с ТЕЦ и ток на бойлера. Централно и аварийно LED осветление, LED ленти по стъпалата на стълбищата. Всичко това дава голяма икономия при ползване на енерго-носители и пази косвенно околната среда. Залата е оборудвана с телефон, цифров ТВ сигнал, СОТ, Противопожарна система, входящ и изходящ безжичен интернет, озвучаване. Предвидени са и два евакуационни изхода директно навън към задната градина. Вратите са оборудвани с брави „антипаник”. В единия край на залата има тоалетна за мъже и друга за жени с гардероб към тях, а в другия - склад за прибиране на обзавеждането при функционалните й трансформации, както и малка кухня за подготовка на храна.

Влизането за втория етаж става също от „полуниво” кота +0,00. Широко централно стълбище в кафяв гранит води към фоае с размери  6 / 8 м. Две арки вписани една в друга надвиснали над входа в комбинация на бетон , алуминий на много стъкло и зеленина създават усещането на  неповторимост  и реене в облаците. В създадения кът за отмора  посетителите могат да изчакат на чаша кафе, тиха музика и да сърфират в интернет.

В надземният втори етаж са проектирани два малки и един голям офиси със стилно оборудвани WC към тях. Подовите покрития са от естествен дъбов паркет. Стените и таваните /на нива/ са изпълнени от бетон или итонг,с обшивка от  гипсокартон на конструкция и 5 см. мека вата с алуминиево фолио.  Интериорните врати са на „Домоферм“  , рулетни щори, външни сенници, канална климатична система TREO CD-H24МВI – отопление / охлаждане , централен ТЕЦ – на отделни кръгове, вентилация - смукателна и нагнетателна, топлообменници, соларна система, централно и аварийно LED осветление, всички видове електронни комуникации и защити. Към единия офис има хранилище за документи, а към големият има импровизиран кухненски бокс. Големият офис може да се трансформира бързо и в малка зала с капацитет до 25 човека, Достъпът до офисите се ограничава чрез декоративна стъклена врата (когато те не работят).

Конструкцията на сградата е стоманобетон. Южната фасада е окачена – система Алумил М6, двойни стъклопакети стъкло STOPSOL SilverLight PrivaBlue / нюанс синьо/, Италбонд с 5 см. ХРS под него. Северната фасада е изпълнена с топлоизолационна система с 6 см. ЕРS и мазилки БАУМИТ.  Покрива е плосък, външно оттичане, 12 см. твърда вата ROCKWOOL  DACHROCK 170 кг./м3, хидроизолационна мембрана Sikaplan® WP 1100-15HL. Купола е от бетон и калени стъкла - триплекс STOPSOL SilverLight PrivaBlue - система Алумил М6. Фасадата се осветява автоматично с 6 бр. LED прожектори, LED рекламни надписи. Пилони и флагове. Система за видео наблюдение.

Около сградата са изградени над 1000кв.м. зелени площи с посадени над 100 рози, декоративни дървета , треви и цветя. Тротоарите са на нива и са изпълнени с цветни унипавета на Лео – бетонови изделия 

Всичко това допринася обекта да се позиционира във високият А сегмент на сгради с ниско енергопотребление , висока степен на екологичност и зеленина , с принос за развитие на градската среда и общественното ползване.