СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СГРАДИ СПОРТ

КОМПЛЕКС С.И.Л.А.

ИНВЕСТИТОР:

Тони'К ЕООД

КОНСТРУКТОР:

инж. Антон Чулев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Ва и Ми ООД

АРХИТЕКТ:

арх. Ели Сидерова, арх. Пламен Русев, арх. Момчил Ковачев

АДРЕС:

гр. Пловдив
ИНФОРМАЦИЯ

Многофункционалната сграда „Комплекс С.И.²Л.А.“ е ситуирана в централната градска част на гр. Пловдив, на 50м от бул.„ В. Априлов“ , на 250м от Централна ЖП гара, Автогара Юг и Автогара Родопи, достъп с 12 автобусни линии и велоалея.

Сградата е с необичайна функционална структура, а именно:

  • Решение за икономия на ел. енергия е  разделянето на трафопоста на два трансформатора по 630 ква, вместо един от 1250 ква; вторият се включва при необходимост от пълната инсталирана мощност на залата.
  • 4 етажа паркинг  с контролиран достъп, с РЗП-12500 м2 – два подземни (нива -1 и -2) и  два надземни (ниво 0 и +1) етажа с 300 места за автомобили, мотори и велосипеди, автомивка и сервизна работилница, осигурени удобства за абонаментни карти и почасово паркиране, сензорно осветление, иновативна технология за пожарогасене и пожароизвестяване, 6 бр. зарядни станции за електроавтомобили.  Димоотвеждането е с уникална технология, чрез автоматично насочващи дима вентилатори към вентилационната шахта.
  • 2-ро ниво - Спортно-тренировъчни дейности – фитнес с TechnoGym уреди, боксова зона и 4 зали за групови занимания, конферентна зала за 80 души, съблекални с 180 електронно заключващи се шкафчета, 20бр. душ кабини, 9 WC и 1 инвалидна. Детски център, протеинов бар. СПА центърът на комплекса е с площ 500м2,  с 25м. плувен басейн – 4 коридора, акватоничен малък басейн с 50 хидротерапевтични дюзи. Спа центърът предлага уникални помещения. Релакс зоната е интериорно предизвикателство – автентична плевня с плетени върбови клони по горяли греди и топлоизолация със слама. Шезлонги от ритловици и интерактивна камина. Солната стая е копие на миньорска шахта. Стените са от истински солни скални камъни. Тук е единствената в Пловдив ледена стая.
  • 3-то ниво - Мултифункционална зала за състезателни терени (тенис, баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон и футзал за 1600 зрители) и концерти. До залата е осигурен достъп за инвалиди, разполага с VIP зона и VIP салон за 20 души с баня и WC, тоалетни, фоайета за кетъринг зона, евакуация. Осветление – димируемо,  IP адресируемо, LED, 1250 лукса. ОВК системи – автоматизирани, PC, BMC, захранени със слънчева енергия, газ, термопомпи и електричество, икономия на електроенергия.  Подови покрития спортна зона – 8 пластов шведски паркет с подложки за еластичност, щадящ ставите и гарантиращ отскок на топката, сцепление и приплъзване, оборудван  със сертифицирани кошове, мрежи и табло за резултати, сертифициран от FIBA за провеждане на международни мачове. Естествено осветен терен за тенис за 1600 зрители с ITF -3 подово акрилно покритие, сертифициран от ITF, деветпластов еластичен щадящ ставите под, осигуряващ световните норми за отскок на тенис-топката, скорост, спининг, сцепление и приплъзване. Концертна зала за 2700 човека(след обединяването на двата терена и аранжиране на подвижните модулни трибуни) – акустичен коефициент на реверберация STI-0,50, артистично димируемо, IP адресируемо LED осветление, 5 мултимедийни екрана за реклама, статични и подвижни камери. Планирано е лятно време на мястото на тенис теренът да се монтира ледена пързалка за фигурно пързаляне, кърлинг и мини хокей.

            Зоната за адреналинни игри е единствена на Балканския полуостров. Те представляват изпитания за смелост, сила, съобразителност, скорост и точност.  Създадени са 25 различни предизвикателства.

  • Ефекти решения с пълноцветни визии на всички врати, евакуция по стълбища.

Сградата се състои от два разминати модула,  завършващи с фермена конструкция – полуцилиндри, горно осветление и противодимни люкове. Фасадите са обработени като структурни, вентилируеми с покритие Бонд цвят дърво, фасадно озеленяване във вертикала, хоризонтала и по наклони, в комбинация с ефект видим бетон и линеарни цветни акценти.

Архитектурно предизвикателство са двата кинематични фасадни модула: на юг – водопад с размери 8 Х 4 м, а на север – пулсиращ дъжд, спускащ се по 6-метрови струни, оцветени в цвят в зависимост от разпознатата нота от фоновата музика.
 

ПРИЛОЖЕНИЯ: