СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради спорт > СПОРТЕН ЦЕНТЪР "ГНЕЗДО НА ОРЛИ"

СГРАДИ СПОРТ

СПОРТЕН ЦЕНТЪР "ГНЕЗДО НА ОРЛИ"

ИНВЕСТИТОР:

Бул Инвест Груп 2009

КОНСТРУКТОР:

инж.Елица Герганова

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

ЕИС - строителна компания ЕООД, Евгени Огнянов

АРХИТЕКТ:

Ардист ООД, арх.Рени Григорова

АДРЕС:

Разград
ИНФОРМАЦИЯ

Основната цел на Спортния комплекс е той да функционира като тренировъчна база на футболен клуб Лудогорец и детско – юношеската школа към него.

Комплексът e разположен върху неизползваем терен с голяма денивелация, част от бивш завод. На това място в контраст с индустриалния пейзаж, спортният комплекс поставя начало на ревитализирането на района.

Проектът обхваща спортно-административна сграда, две футболни игрища с естествено и изкуствено тревно покритие със стандартни размери по изискванията на FIFA, две мини-футболни игрища, специализирани тренировъчни стълби и рампи, лекоатлетическа писта по изискванията на IAAF и зрителски места.

В етапа на проектиране, поради голямата съществуваща денивелация на терена, е развита идеята за разполагане на футболните игрища на две нива и оформяне на зелени скатове в човешки мащаб, вместо изравняване на съществуващия терен и изграждане на големи укрепителни съоръжения.

Висококачествена спортна среда за всички, това е доразвитата концепция на комплекса, който обслужва не само професионалните футболисти, лекоатлети и детската школа, но и хората, за които спортът е принцип в изграждането на по-добър стандарт на живот.

Сградата, която е с обединяваща роля за функцията на спортния център е на две нива, с оглед ефективно обслужване на терените. Разработена е като моно обем с опростени пространствени връзки, без натрапчивост и излишна грандиозност.

Първото ниво е с по-специфична функция, обслужващо професионалните спортисти.

Козирката по цялата предна фасада логически води до основното - второ ниво, в което е съсредоточена обществената функция. В него са разположени кафе-магазин с фен артикули, конферентна зала, фитнес зала за посетители с вълнуваща панорама към футболните игрища и пистата.  Двете функционални нива преливат посредством отворено централно стълбище.

Сградата не само изпълнява функционалната си роля, но съчетанието на дърво, стъкло и метал създават хармонична визия с околното пространство и тревните покрития на игрищата.

Сливането на пространствата „Вън - Вътре” е постигнато с използването на големи стъклени витрини, което позволява заобикалящата среда от спортни съоръжения да филтрира директно във вътрешните пространства. Благодарение на местоположението си, вътрешното разпределение и стъклената обвивка, сградата създава усещане в ползвателите си за сливане с околната зеленина.

В сградата, която не е типично спортна сграда, а по-скоро е с административна, отколкото спортна функция са внедрени най-съвременните енергоспестяващи инсталации, лъчисти отопления, слънчеви батерии и колектори.

Предвид льосовия характер на почвата под целия комплекс, т.е. силно изразен пропадъчен характер при овлажняване, бе изпълнена седемслойна система за дренаж, проектирана  по  най-съвременния метод за оползотворяване на дъждовните води на футболни игрища. Това гарантира от една страна поддържане на необходимата влажност и хранителен слой за естествената трева, а от друга - бързо отвеждане и усвояване на излишните водни количества без задържане.

Освен това от спортна гледна точка, най-голямата иновация са системите на футболните игрища, които гарантират изключително качество и дълготрайност на терените. Сред екстрите на комплекса са и настилките на всички терени, последно поколение, конструирани основно с цел съхраняване здравето на спортистите и опазване от травми.

Игрището с изкуствена трева е проектирано с последно поколение системи от  екологично чисти и напълно безвредни продукти на водещата немска фирма Polytan - основен производител за клубовете от Бундеслигата. За първи път в България под тревното покритие е положен на място 25 мм еластичен слой, който абсорбира удара при падане. Тази система е еталон и притежава най-висок клас сертификат на ФИФА.

Основната отличителна черта на тази инвестиция, в контекста на понятието „устойчива среда” е промяната на индустриалния пейзаж, и изграждане на зелена архитектура.

За разлика от повечето проекти, които са изградени на мястото на парк, зеленина, защитена територия или за сметка на усвоени горски площи, тук бе направено обратното - променена е индустриална площ, изчерпала своята функция, в зона за спорт, отдих и зеленина.

Премахването на бетонни постройки и 120-метров комин на ТЕЦ и създаването на спортни терени за младото поколение е положителен и удачен пример за устойчиво развитие, променящо пейзажа на целия град.

Спортният комплекс е частна инвестиция, провокирала висок обществен интерес, която за краткото време на експлоатация постигна две основни цели:  удовлетвореност на спортистите и гостите от функционалността и външния вид на комплекса и налагане на стандарт, изграждащ състезателен дух и мотивиращ спортно развитие на децата. В момента в комплекса се обучават в играта футбол над 160 деца.

И не на последно място, както спортистите, така и обществеността са доволни от създадения образ на идентичност с нарастващия имидж на спортния клуб, което рефлектира положително върху устойчивото развитие на града и Лудогорието.

ПРИЛОЖЕНИЯ: