СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Сгради здравеопазване > МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ Д-Р ЩЕРЕВ, ДКЦ И АПТЕКА

СГРАДИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ Д-Р ЩЕРЕВ, ДКЦ И АПТЕКА

ИНВЕСТИТОР:

ДР Щерев АД

КОНСТРУКТОР:

инж.Мая Мишева

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Филто-С ООД

АРХИТЕКТ:

арх. Антон Узунов, Архитектурно ателие Узунов ЕООД

АДРЕС:

София
ИНФОРМАЦИЯ

Обектът е разположен в гр. София, ж.к. Разсадника, в квартала ограничен от ул. Св. Тома, ул. Христо Благоев и ул. Михалаки Ташев, на около 150 м. от трамвайната спирка на бул. Стамболийски и ул. Вардар, на 600 м. от метростанция Вардар и на 50 м. от АГ болница „Св. София”. Сградата е с функция „здравно заведение”, на седем етажа. Строежът е „втора категория”.

Застроената площ на обекта е 858,3 кв.м. РЗП на обекта е 5368,8 кв.м. Общата площ на обекта (сбора на РЗП и подземна РЗП) е 6557,1 кв.м.

Функционалната схема организира следните обособени болнични отделения и административно-стопански подобекти:

  • Отделение по физикална терапия с басейн – сутерен.
  • Аптека – първи етаж.
  • Диагностично Консултативен Център – първи и втори етаж.
  • Клинична лаборатория – втори етаж.
  • Отделение по Асистирана репродукция със стационар – трети етаж.
  • Хирургично отделение със стационар и операционен блок – четвърти и пети етаж.
  • Специализирани лаборатории – шести етаж.
  • Тъканна банка – сутерен и шести етаж.
  • Лаборатории за образна диагностика, Rö и CAT – шести етаж.
  • Администрация и стопанска дейност – в т.ч.: хранене, разливна и миялно, съблекални/битови помещения, пране/гладене, ГРТ, газове, патология, обща стерилизация, складове за отпадъци, котелно – в сутерен; охрана, фоайе, каса, регистратура, магазин – на първи етаж; кафене – втори етаж; инсталации и техническа поддръжка, битови, рекреация, складове – на седми етаж; офиси – на терасовиден етаж; стълбища и асансьори.

Конструкцията на обекта е монолитна – стоманобетонна, със гредови и безгредови полета, колони, шайби и пояси. Всички ограждащи стени са от тухлена зидария с дебелина 25 см. и топлоизолация от 10 см. EPS. Преградните вътрешни стени са щендерни, система Кнауф, с двуслойна обшивка от гипсокартон и пълнеж от минерална вата. Стените и подовете са настлани и облицовани с плочи или специализиран винил – според функцията на помещението. Фасадите са завършени с мазилки и окачена вентилируема фасадна система с композитни панели тип „Еталбонд”.

Проектирането на сградните инсталации е извършено на базата на подробно технологично задание и проект по част Медицинска Технология.

Естественото осветление на сградата се осъществява през стъклопакетни прозорци с алуминиева дограма с прекъснат термомост по система на ALUMIL М6. Изкуственото осветление се осъществява от таванни нискоенергийни осветителни тела. Изкуствената вентилация се осъществява чрез общообменни (с рекуперация) и хигиенни вентилационни камери, като в помещенията на Тъканна банка в сутерен е постигнат клас на пречистване на въздуха В+. Обектът е климатизиран чрез термопомпена инсталация на директно изпарение на TOSHIBA. Обектът има локален котел за подгряване на топла вода осигуряващ гореща вода за два хиляда литрови бойлера. Системата е дублирана със соларна инсталация за гореща вода осигуряваща 40 % от консумацията.

Вертикалната комуникация осигурява непресичане на мръсни и чисти потоци. Осигурени са 4 отделни подемници за транспортиране на съответно, храна, използвана посуда, битови, медицински отпадъци. Предвидени са два пасажерски (позволяващи транспорт на хора с двигателни увреждания с придружител) и един медицински асансьори. Асансьорите за звуково сигнализирани. Всички помещения и работни места в сградата са универсално достъпни.

Проектантски екип: арх. Антон Узунов – ръководител екип и част Архитектура; арх. Стефан Геренски – част Архитектура; инж. Мая Мишева инж. Александър Мишев – част Конструкции; инж. Веселин Ганев, инж Албена Ганева – част ОВ; инж. Васко Миленков – част Електро; инж. Евтим Димитров, инж. Лъчезар Захариев – част ВК; инж. Цветана Коларова, инж. Любомир Грънчаров – част Медицинска технология; доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова – част Озеленяване; МАПЕКС – част ВП; арх. Калина Александрова – дизайн.

ПРИЛОЖЕНИЯ: