Със съдействието на Идеал

Царски хотел Бей хаус

гр. Велико Търново

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

Бейската къща ООД

Архитект

ВизАрх НГ ЕООД

Изпълнител

Димитър Колев Димитров ЕООД

Конструктор

ПРОКОН ЕООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Инвестиционни характеристики на сградата

Bey House, новият петзвезден хотел в Стария град на Велико Търново, е създаден след реставрирането на историческата забележителност - Бейската къща. Хотелът е в близост до много други исторически забележителности. Бейската къща е регистрирана като Паметник на културата от местно значение в ДВ. Бр. 102/1964г. Разположенa е на две отделни улици, с два входа и двор, ограден с висок каменен дувар. Сградата е двуетажна, строена по традиционен способ. Първият етаж е изграден с носещи каменни зидове, полувкопан в прилежащия, силно наклонен терен. Междуетажната подова конструкция е дървен гредоред, а стените - паянтови тухлени - 12 см. на дървен скелет. Фасадната облицовка е керамични плочки с изпъкнала бяла фуга. Покривната конструкция - дървена, с покритие от керемиди „Брамак /Атика антик/”. През годините имота е променял предназначението си. Построен от последния търновски бей, първоначално е бил жилищна сграда. След основен ремонт през 70-те години на миналия век, той е превърнат в офис на НИПК. Реституцията през 90-те години на миналия век трансформира Бейската къща отново и в крайна сметка е превърната в малък хотел в началото на XXI в. Най-голямата тарансформация е извършена след 2018 г. Цялата сграда е напълно реновирана и превърната в петзвездния луксозен имот, какъвто е днес. Днес сградата е очарователен бутиков смарт хотел: - Хотелска част, фоайе, рецепция, камериерски офис на кота 0,00; - Двор и летен бар на кота 0,00; - Подземен етаж - под ниво двор на кота - 2,90 м. и - 3,50 м. - предмет на новия проект; - Ресторант и високотехнологичен кухненски блок; - Турска баня с джакузи, салон за отдих и съблекални със санитарни възли; - Съблекални и битово помещение за персонала; Технически данни: Застроена площ 220,55 м2 Етаж на кота -2,90 м. 373,60 м2 Етаж на кота ±0,00 м. 220,55 м2 Пристройка навес 51,90 м2 РЗП бруто 646,05 м2 Градоустройствени параметри: Обем 1,585 м3 Плътност 53 % Озеленяване 23 % Кинт 0,66

Архитектура, дизайн, функционалност

Предизвикателствата на проекта са негови ключови качества. Хотелът запазва облика на съществуващата сграда с незабележими намеси под формата на консервации. Градината предоставя богато озеленено дворно пространство, аранжирано с елементи на паркова среда и е несравним лукс в плътно застроения стар град. Усещането е за облагородена и оживяла градска среда. Теренът, върху който е построен хотела е с голяма денивелация, което го разделя на две нива: - На първия етаж са разположени ресторант, кухня, сервизни помещения, зона за отдих и турска баня. - На втория етаж - четири хотелски стаи, фоайе, рецепция, камериерски офис и двор. - Постигната е общодостъпна среда посредством два асансьора – вътрешен и външен. Общите части, включително турската баня, ресторанта, стаите за гости и тоалетните, отговарят на условията за хора с ограничена подвижност. В настоящия вид хотелът е преустроен с цел висок комфорт. Интериорът създава усещане за музей заради мемориали от историята на царското семейство от Третото българско царство. Хотелът е обзаведен с антики от края на XIX и началото на XX век, предимно класически дъб. Използват се само висококачествени материали, като дъбово дюшеме, естествен текстил с памук и лен и дишаща, антибактериална боя. Всяка стая разполага със самостоятелна баня облицована с мрамор и интегрирано подово отопление за допълнителен комфорт. Кухнята към ресторанта е изцяло преизградена с високотехнологични възможности. Изградена е стая за персонала, която включва самостоятелни съблекални, баня и тоалетна. Две платформи за храна осигуряват връзка кухня-двор, което позволява бързо обслужване в градината. Под двора е изградена турска баня с каменна облицовка по поръчка. Съдържа парна баня с джакузи и отопляеми пейки. Извън турската баня има салон за релакс, където гостите могат да се разхладят. Има и съблекални за мъже и жени с тоалетни и душове.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

Целта на преустройството на съществуващата сграда е запазване на фасадната естетика. Използвани са консервационни и реставрационни средства, които са допустими и в хармония със старинната градска среда. За допълващото застрояване са употребени традиционни техники и строителни материали като дърво, естествен камък, керамика, които създават усещане за баланс на фасадата. Поради ограничената площ в рамките на съществуващата сграда и невъзможността да поеме желаните анекси, изцяло е изкопана земната маса под двора и площта под него е усвоена като турска баня, зона за отдих и сервизни помещения. Покривът на турската баня е самият двор. Инсталирано е подово отопление на цялото долно ниво на сградата. Основната пътека в двора също има подово отопление за предотвратяване на заледяване. Използвана е топлоизолация с минерална вата от вътрешната страна на фасадните зидове. Монтирани са трислойни енергоефективни врати и прозорци с аргон за максимална температурна и звукоизолация. Вратите на стаите са с дебелина 8 см, за да заглушат външния шум. Ползата от употребата на естествени, висококачествени, високотехнологични материали е постигане на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизиране на енергийните разходи, както и намаляване на въглеродния отпечатък на имота. Добавена е хибридна отоплителна система с термопомпа и допълнително отопление на газ. Монтирани са слънчеви панели за топла вода, което прави сградата още по-екологична. Вентилационните системи на стаите, кухнята и ресторанта са обновени. Решението гарантира енергийна ефективност при непрекъсната целогодишна работа. Сградата е интелигентна. Гостите могат да управляват системи като температура, осветление и затъмняващи завеси от таблет. Персоналът има достъп до същите системи, за да осигури подходяща търндаун услуга, без да влиза в стаите. Гостите използват ключ карти за безконтактен достъп до стаите.

Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена

Музей: Bey House е единственият исторически хотел в света, който почита българското царско семейство, разположен в сърцето на българската царска и културна столица. Технологии: Сградата е на 158 години, с богата история на преустройства и реставрации, а днес тя е модерен луксозен петзвезден интелигентен и екологичен хотел. Инженеринг: Реставрацията трансформира имота, като удвоява използваемото пространство на долното ниво, без да компрометира оригиналното великолепие от 1864 г., като същевременно позволява достъп за хора с ограничена подвижност.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Double Tree by Hilton Plovdiv Center

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Хотел Вила Флавия