СоХоум Резиденшъл Парк

гр. София

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

ХЪС ИНВЕСТ СОФИЯ ЕООД

Архитект

РТ Консулт

Изпълнител

АРХ СИТИ СТРОЙ ЕООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Жилищен комплекс с пететажни жилищни сгради, магазини, офиси, ресторант-градина, детски център, фитнес със Спа център и подземни гаражи в местност "НПЗ - Хладилника", район "Лозенец", гр.София
ИНВЕСТИТОР: „ХЪС ИНВЕСТ СОФИЯ“ ЕООД
АРХИТЕКТ: RT Consult, арх. Радо Тодоров
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: ул.“Сребърна“21, р-н Лозенец, гр. София
ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ:
Етап 1 - Въведен в експлоатация (сгради 6, 7, 8 и 9)
Етап 2 - до края на 2023г. (сгради 1, 2, 3, 4, 5 и 10)
Етап 3 - предстои
ТЕХНИКО-ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ЕТАП 1 И ЕТАП 2
Площ на имота – 31 317 м2
Застроена площ - 10 525,34 м2
РЗП подземно - 46 603,55 м2
РЗП надземно - 62 043,11 м2
Пл. Застр. = 33,9% < 40%
Кинт = 2
БАЛАНС ЗА ИМОТА:
- 647 бр. Апартамента:
2бр. Ателиета
271 бр. едноспални апартамента
350 бр. двуспални апартамента
24 бр. триспални апартамента
- 18 хранителни и нехранителни търговски обекта
- 1 ресторант-градина
- 1 детски център със занималня
- 1 фитнес център с уелнес зона
- 333 бр. гаражни клетки, от които 59бр. са двойни
- 394 бр. подземни паркоместа, от които 3 двойни
- 12 бр. надземни паркоместа
- 7 бр. детски площадки
- Общ брой подземни гаражи и паркоместа – 787 бр.
- Общ брой изби – 473 бр.
SОHОМЕ е жилищен комплекс, който е изцяло вдъхновен от зелената си околна среда. Локацията, която е избрана не е никак случайна. Той е в непосредствена близост до Ловен парк и до зоопарк София. Кварталът е модерен, с добре развита транспортна мрежа. Елементите, които определят архитектурната идея са гората и градът, а гледката към Витоша представлява още един природен елемент в контекста на архитектурната композиция. Създадени са 23 дка вътрешна паркова среда, с много зеленина, водни огледала, споделени пространства без трафик и автомобили, с чудесен изглед. Всичко това като дадености превръща комплекса в предпочитана локация за живеене и той се радва на висок интерес от страна на крайния потребител.
Входът е параден с контролиран достъп, видеонаблюдение и охрана 24/7. Основният подход към комплекса е от ул.“Сребърна” и второстепенната ул. „Шаварски път“. Пешеходецът в SoHome е с приоритет! Комплексът е проектиран в хармония със заобикалящата го озеленена среда, като напълно е ограничен достъпът на автомобили в междублоковите пространства и зоните за отдих и спорт. Автомобилният достъп към комплекса е осигурен от един главен вход-изход от ул.“Сребърна“, посредством второстепенен път и две рампи, отвеждащи посетителите и живущите в комплекса до първото подзмено ниво. Съществуват още два второстепнни вход-изхода от северната и източната страна на комплекса, които са свързани помежду си посредтвом подземна улица, а с помощта на вътрешни рампи се достига до второто подземно ниво.

Цел на проекта
SoHome е не просто комплекс „от затворен тип“. Водещата концепция е да се създаде жилищна среда, която ще предостави на крайния потребител нещо повече от дом – ще даде здравословно, защитено, красиво и уютно кътче, което да сплотява всеки ден семействата. Мисълта за един перфектен дом съпровожда целия процес - от идеята, през намирането на перфектната локация, визията на архитектурата, изборът на материали, контролирано изпълнение и бъдещата поддръжка. Въпреки голямата площ на комплекса, сградите са пететажни и по никакъв начин не пречат на ослънчаването и гледките в околната си среда. Цел на градоустройствените планове на квартала и на самия проект е да се насърчат пешеходния и велосипедния начин на придвижване – в самия комплекс и към околните пространства в квартала. Същевременно отговаря и на потребителските потребности за бърза и лесна комуникация с основните пътни артерии за столицата. Създава се приятна за всекидневен живот среда, която да възвърне връзката на човек с природата и то в градски условия.

Функционалност и среда на обитаване
Сградите са основно с жилищно предназначение. На партерното ниво са проектирани апартаменти с придадени към всеки един собствени дворни площи. Сгради 8, 9 И 10 откъм ул. “Сребърна“, са единствените, при които партерното ниво е решено с обществена функция – магазини, фитнес център с уелнес зона, ресторант-градина и детски център със занималня.
Естетическата стойност на проекта се корени в близостта и уважението към природните елементи – гората и планината, в опита за симбиоза между природната среда и пространствата, създадени от хората. Прекрасната зеленина осигурява усещане за спокойствие и уют и предоставя среда за по-качествена почивка и живот в оживената градска обстановка. Акцентът върху включването на разнообразни междублокови пространства в жилищния комплекс поддържа това усещане за естествена среда на обитаване. Детайлно са разработени 23 дка паркове, градини, водни огледала и 7 детски площадки.
Щателно внимание е обърнато към избора на фасадните материали, така че комплексът да се впише успешно в заобикалящата го среда. Поради мащабите си и заложената начална концепция, той трябва да бъде направен по такъв начин, че да бъде положителен пример за създадена качествена среда за обитаване на крайния потребител. Основният материал, избран за облицовката на жилищните сгради, е клинкерът. Той има напълно натурален произход и поради това се вписва чудесно в околността. Фасадите са вентилируеми, с алуминиева конструкция, облицовани с клинкерни плочи - ABC – Klinkergruppe, с изолация с 10см каширана каменно-минерална вата с пародифузна и ветрозащитна мембрана. Осигуряването на комфортен дом – от гледна точка на топлина, светлина, шумово замърсяване, качество на въздуха в помещението и други е в основата на правилно проектираната жилищна единица. За получаване на висока енергоефективност, е избран най-високия клас алуминиева дограма Schüco с прекъснат термомост и троен стъклопакет. Всеки апартамент е с монтирана индивидуална термопомпа Toshiba, захранваща подово отопление и охлаждане. Помещенията са просторни, общите площи – луксозни, с безшумни електрически асансьори Schindler.

SOHOME – Ела в своя дом!
SoHome е проект, който надхвърля обичайната концепция за комплекс „от затворен тип“. Това, което отличава комплекса освен чудесната локация, съчетаваща природа и градска среда, са: изборът на качествени материали от висок клас, нетипично при масовото жилищно строителство и проекти с такъв мащаб, както и правилната планировка, която позволява на сградите да „дишат“ спокойно, като предлагат просторни и светли споделени междублокови пространства, изцяло предназначени за крайния потребител. Това превръща проектираните в SoHome жилища в домове и предпочитана среда за живеене с високо качество.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Комплекс от затворен тип Еделвайс 3

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Флора Парк 2