К-HOUSE

гр.София

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

Константин Веселинов

Архитект

арх.Павел Янев, ALL IN STUDIO

Изпълнител

SPM Construction ЕООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

1. Инвестиционни характеристика на сградата „Не искам да правя архитектура, която е суха и скучна“. Думи на арх. Франк Гери, които описват нашия проект К-HOUSE. Eдин проект, създаден с мисията да бъде запомнен. Разпознат. Интригуващ. Един проект, който да бъде функционален, но и смел в дизайна си. Един проект, който да създава усещане за единство със заобикалящата го среда. Един проект, създаден да впечатлява – с геометрия, форма, цвят. Един проект, който да остане модерен във времето. Един проект, който да покаже нашата философия за архитектурата. Детайл. Идеализъм.
2. Архитектура, дизайн, функционалност К- House е родена в планината, но е създадена за градски живот.Намираща се между смесените гори на парк Витоша и само на 15 минути от града, тази еднофамилна жилищна сграда е създадена по архитектурен проект, чиято цел е да приложи минималистичен дизайн и зашеметяваща простота. В съответствие с геометрията на стила Баухаус, тя е замислена като висока рамка, която държи стъклени витрини. Приемствеността между интериор и екстериор е силно подчертана. Усеща се благодарение на използваните сходни материали и цветове и в двете пространства. Пречупването на простата квадратна форма, с елементите на изпъкналата фасада и детайлите на двата основни обема, наподобяват основния акцент в централната зона за къщата – дневната. Връзката на архитектурата отвън и дизайна отвътре дава усещането за единна цялост. Сградата е проектирана на три нива – сутерен и две жилищни нива. Сутеренният етаж разполага с гараж за два автомобила със зарядна станция. Непосредствено сe намират и входното антре с малка домашна галерия, в която да се разположат картини на собственика; перално помещение с работилница и еднораменна стълба към етажа с дневната зона. На първия етаж се намира дневната с кухня и трапезария. Зоната на камината обединява двете пространства и ги прави едно цяло. От тук започва и основния пространствен акцент в интериора на сградата – а именно идеята за „рамка в рамката“– повтаряне на формата на фасадата на стената в дневната зона. Нейната двойна височина дава възможност за разгръщане на целия характер на този символ – превръщайки една обикновена стена във водещ елемент – сърцето и душата на къщата. Друг основен момент е и използването на естествената светлина като част от интериора, благодарение на стъклените витрини с двойна височина, обграждащи дневните части. От това ниво има достъп до спалнята за гости, която има обособена самостоятелна баня и сауна. Ажурна стълба води до горното ниво, където са разположени мастър спалня с прилежаща баня, както и две детски стаи с една обща баня. На този етаж е и акцентният елемент на къщата - вътрешна тераса - емпоре, от което се вижда цялото първо ниво и красивия ландшафт към сградата, който те кара да забравиш забързаното ежедневие в големия град. Този елемент служи като мост между интериор и екстериор – като подчертава връзката между околната среда и хармоничното вписване на една жилищна сграда в нея. Кога един проект се превръща в успешна реализация? Когато модерният архитектурен облик, облагородената външна среда и смелият дизайн заработят заедно, резултатът е дом, който създава уют и усещане за хармония.
3. Строителство, енергийна ефективност, технологични показатели: Едно от най-големите предизвикателства пред нас беше наличието на друг вече започнат проект в същия имот. Как се справихме с него? Намерихме хора, които смело да продължат вече започнатато, като заедно с тях успяхме да намерим нови идеи и да създадем проект, който да работи изцяло за тях. Проект, който се превърна в повече от успешна реализация и който в момента е дом на хората, които повярваха в него и в нас. Предизвикателства по време на изпълнението се оказаха и доста стръмния терен, както и липсата на канализация, честото прекъсване на ток и вода. Това, че имотът се намира в такава близост до гора, създаде и други проблеми, свързани със затруднено превозване на материали, недобре поддържана улица, плитки подпочвети води и заледявания през зимата, както и трудно изграждане на ново електротрасе. Екстериорът, който заедно с колеги успяхме да постигнем, създава една приятна заобикаляща среда към къщата. Цялата градина напомня на малък оазис, който клиентите имат в двора си. Всички съществуващи дървета в имота са запазени, като са добавени и много нови, както и много различни видове растения. В имота, както и в съседния до него, който по време на изпълнението се присъедини към първоначалния, присъстват два съществуващи кладанеца, които ние запазихме и в момента се използват за поливната система на цялата сграда. Иновативни решения са използвани както във фасадата, така и в интериора – дишаща мазилка, която е въведена в България едва през 2020г., Techlam керамични фасадни панели, шлайфан бетон за настилката на ниво сутерен, покрит с дишаща смола, естествен камък по поръчка, както и дизайнерска метална интериорна стълба с безпрофилна самоносеща се конструкция. На покрива на сградата са разположени слънчеви панели, които служат освен за захранване на цялата сграда, така и за захранване на една от двете станции за електромобили в гаража. Цялата сграда е газифицирана, а трасето, по което минават автомобилите към сутерена се отоплява с подово отопление. Интересен елемент са входните врати, които се отключват с пръстов отпечатък, както и използването на DALI система.
4. Защо смятате, че сградата трява да бъде отличена – избройте 3 качества на сградата, заради които смятате, че тя трябва да бъде отличена:
1. Единство и хармония: Говорейки за синтез мeжду интериор и екстериор, достигаме до извода, че когато един проект е цялостно създаден, когато всеки един детайл е направен така, че да работи заедно с друг, когато има приемственост между всички вътрешни и външи пространства - резлутатът е повече от успешен и К-HOUSE e точно такъв пример.
2. Изчистени линии, геометричност, ритъм, ажурност – всички тези елементи, съчетани заедно, създават един работещ продукт – продукт, роден от идеята за обвързаност, за модерен стил, за уютно усещане – K-HOUSE e нашето бижу в сърцето на планинана и градската среда. 3. Индивидуалност – К-HOUSE за нас не е поредната еднофамилна жилищна страда, направена за всеки човек. K-HOUSE e уникална сама по себе си – защото човекът е в центъра на проекта. Индивидуалонстта на всеки човек е представена във всеки един наш проект. Защото когато проектираме, ние се стремим да направим точно тази неповторимост – наша цел и мисия. 5. Технико – икономически показатели: Зададени по ВИЗА: - ПЛОЩ НА УПИ: 719 кв.м. - ПЛЪТНОСТ НА ЗАСТРОЯВАНЕ: 25 % - КИНТ: 0,8 - ОЗЕЛЕНЯВАНЕ: 60 % - КОТА КОРНИЗ: 8,5 м. Постигнати: - ЗП НА КОТА +/- 0.00: 136,36 кв.м. - РЗП: 488,99 кв.м. - ПЛЪТНОСТ НА ЗАСТРОЯВАНЕ: 15,7 % - КИНТ: 0,57 - ОЗЕЛЕНЯВАНЕ: 63,28 %

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Еделвайс Кумата 25

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Бутикова многофамилна жилищна сграда Авелано