Жилищни сгради Черковна Резиденс

гр. София

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

Черковна Инвест ООД

Архитект

Арт Ню Вижън ООД

Изпълнител

Пи Ес Ес Строителство АД

Конструктор

Ангел Проект ЕООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Инвестиционни характеристики на сградата
Защо е създадена сградата - цел на инвестицията, функция и потребителски потребности, на които отговаря
- концепция и характеристика на инвестиционното намерение - обща площ на сградата, нетна площ на сградата, отговаряща на съответната функция на категорията, в която е кандидатурата.
„Черковна Резиденс“ е жилищен комплекс от три сгради със сключено застрояване, който се намира в карето между ул. „Черковна“, храм "Света Богородица" и бензиностанция OMV на бул. „Владимир Вазов“, в непосредствена близост до метроспирка „Владимир Вазов“. Той обхваща цял квартал, с контролиран достъп, затворен тип, 24 часова охрана и видео наблюдение.
Сградите са разделени на 8 жилищни секции. Секциите са разположени около общ вътрешен двор, който не е достъпен за автомобили, богато озеленен, със зони за почивка на живущите. От там е достъпа до всеки от входовете на сградите. Приоритетно, спалните на апартаментите са ориентирани към вътрешния двор с цел осигуряване на тишина и комфорт.
Сградите се състоят от партер, шест типови етажа и два терасовидни етажа. Жилищните етажи са с 3м. конструктивна височина, което създава усещане за въздух, пространство и повече светлина. Разпределенията са максимално оптимизирани и излючително фукционални.
Сутеренните нива са три, като са осигурени необходимите гараж или паркомясто за всяко жилище, както и паркирането за търговските обекти на партерния етаж. Входните врати на всеки гараж са с вертикално отваряне и автоматично задвижване. За достъпа до -1 ниво на сутерена са осигурени две затворени, покрити еднопосочни рампи, една за качване и една за слизане. За достъпа до нива -2 и -3 са осигурени двойни двупосочни рампи.
На последните два терасовидни етажа – седми и осми надпартерен са разположени както апартаменти, така и мезонети тип „penthouse“, с въздух над дневните през две нива, емпоре и големи витрини, разкриващи спиращи дъха гледки към Витоша и София. Така проектирани, апартаментите предразполагат към модерни интериорни решения. Жилищата на тези нива са с три и четири спални, със светли бани и големи тераси.
Общата надземна площ на трите сгради е 19 790 м2, а бруто площта с включени сутеренни нива е 29 300 м2.

Архитектура, дизайн, функционалност
- градоустройствен акспект и принос към средата, в която се реализира сградата;
- предизвикателства и постижения при архитектурното проектиране на сградата;
- описание на качеството на функционалните, екстериорни и интериорни решения на сградата, постигнато чрез използване на съответните съвременни продукти и сградни решения;
- описание на функционални разпределения на типов етаж;
- описание на общи части, фасади, покрив, подземен паркинг, паркова зона.

Градоустройството на трите имота беше сложно. Предизвикателствата бяха много, но ги решихме успешно. Първоначално на ситуацията беше указано застрояване, което беше с изключително трудна за овладяване „аморфна форма“. Освен това вътрешния двор, който се образуваше не беше достатъчно голям. Предприехме процедура по изработка на нов Работен Устройствен План, която беше риск, който поехме с желанието проекта да няма никакви компромиси. Така предадохме на застрояването правилна геометрия в план и увеличихме вътрешният двор.
Следващата стъпка беше да вкраме максимално много светлина в двора. Благодарение на инвеститорите, които приеха идеята, направихме 2 пробива през 3 етажа – така наречените patio, с които си осигурихме повече светлина и въздух. Във всеки един от тях има зелен остров с декоративно дърво.
Разделяйки сградите на 8 жилищни секции, усигурихме максимално къси връзки и минимум апартаменти на една вертикала. Това създаде много по-добър комфорт на обитаване отколкото дълги коридори и много апартамента на етаж. Следващтото решение, беше да използваме вътрешният двор, през които се осъществява достапът до всичките осем входа. Така покрай контролиран достъп с охрана се влиза през вътрешният богато озеленен двор и от там към всеки вход. От улиците се влиза само в търговските обекти на ниво терен.
Беше важно да проучим, какво е търсенето в конкретния район – с колко стаи да бъдат апртаментите и с какви квадратури. Така се получиха разпределения, които са оптимални и фунционални, не големи, а компактни.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели
- предизвикателства и постижения при строителното изпълнение на сградата
- описание на качеството на екстериора и околното пространство на сградата, постигнато чрез използване на съответните съвременни строителни продукти и сградни решения;
- наличие на среда и инвестиции в здравословен начин на живот и обитаване на сградата-екологични зони, спортни зони, рециклиращи системи, инвестиции в съоражения за пречистване на въздух, вода, отпадъци и т.н.;
- копие от енергийните паспорти на сградите (по желание) с цел изясняване на: разход на енергия на сградата, дял на възобновяемите източници, тип оборудване, КОП фактор за зимен и летен период и др.;
- информация за степен на автоматизация на сградата, налични ли са паркоместа за електроавтомобили (колко са местата, налични ли са и колко са станциите за зареждане);
- наличие на сертификати, доказващи устойчивостта и качеството на сградата.
Въпреки големината си и трите сутеренни нива сградите бяха реализирани в рамките на три календарни години, като строителството започна в края на декември 2018г. и завърши в началото на февруари 2022г. Сутеренните нива са изпълнение със съвременен методи на хидроизолация чрез кристализация.
Комплексът е решен в модерен индустриален стил. Облицовката е основно от клинкер. Раздвижиме фасадите с кутии от фиброциментови плоскости, които подсветнахме ефектно, така че се получи игра на форми и цветове. Навсякъде има големи стъклени витрини, както и стъклени парапетите по балкони и тераси. Дограмите са от PVC и алуминий, с троен стъклопакет и нискоемисийно стъкло. Осветлението по фасадите – аплици и линейни осветители са LED.
Прилежащите широки тротоари около сградите са богато озеленени с храсти и дървета, ефектно осветени и с осигурена поливна система, което придава комфорт и колорит на пространството около сградите.
Осигурени са 10 паркоместа в сградите за електромобили, като е осигурена мощност за бързо зареждане от 22 kW към всяко едно от тях. В част от гаражите, съгласно исканията на клиенитите също е осигурена възможност за инсталиране на бързо задядни станции. Над 50% от всички места за паркиране са обособени в гаражи – единични и двойни, като в тях има обособено и складово помешение. Осветението в общите части, стълбища и подземни улици на трете сутерена са решени с фотоклетки за движение.

Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена - избройте 3 ключови качества на сградата, заради които смятате, че сградата трябва да бъде отличена.
Сградите са функционално оптимизирани да отговарят на изискванията на малко повече от двеста жилищни единици, с минимални общи части, максимално фунционални разпределения, къси комуникационни връзки и оптимален комфорт на обитаване.
Архитектурната концепция е за максимално вписване в околната среда – в района преобладават сгради с облицовка от клинкер и четливи обеми по фасадата от санирания. Визията е оригинална и раздвижена, като на места има пробиви през няколко етажа, чрез които се ослънчава и проветрява вътрешния двор. Смятаме, че сградите се превърнаха в акцент на мястото, който силно въздейства, обновява района и същевременно задава посока за последващо развитие и урбанизация.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Пловдив Сити Парк 2

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Сграда Хармония