Сграда Хармония

гр. София

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД

Архитект

АРТЕКС ПРОЕКТ ЕООД

Изпълнител

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД

Конструктор

МММ СТРОИТЕЛНИ КОНСТРУКЦИИ ООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Сграда ХАРМОНИЯ – в съзвучие с потребностите на града
Шестнайсететажната „ХАРМОНИЯ“ се издига на пресечката на два главни булеварда – бул. „Драган Цанков“ и бул. „Д-р Г.М. Димитров“ в силно желаната от жителите на София близост до метростанция. Сградата се състои от две подземни нива с гаражи, складове и технически помещения, партер с обекти за обществено обслужване, четиринадесет жилищни етажа и един подпокривен жилищен етаж. Изградени са над 270 жилища с квадратура от 60 до 700 кв. м, като са предвидени гаражи за над 330 автомобила. На десетки гаражи е осигурена и мощност за зарядни станции за електрически автомобили.
Новата сграда на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ хармонично съчетава отговори на най-важните „как“ на жилищното строителство през 21. век. Как да се уплътнява градската тъкан, така че да се оптимизира експлоатацията на изградената инфраструктура? Как да се насърчава използването на градския транспорт за сметка на автомобилите? Как да се стимулира съжителството на хора от различни демографски и социални групи? Как да се осигурява здравословна среда и същевременно да се насърчава екоотговорно поведение? И не на последно място: как да се отхвърлят наследените предразсъдъци към високите жилищни сгради, като се създават образци на впечатляваща архитектура, безупречно изпълнение и лукс на обитаването?
Още от основния вход, решен под внушителна конзола, която предлага комфортно посрещане и изпращане на пасажерите на автомобилите подобно на луксозен хотел, „ХАРМОНИЯ“ придава класа на високото строителство. Естетиката на сградата е подчинена на рамка, образувана от корниз и пиластри и така изграждаща силует на разтворена книга. Идеята е за тектонична архитектура с модерна визия на класически елементи: корниз, пиластри, постамент. Заложени са равнинни, симетрична фасади и дискретна украса. Използването на камък, метал, стъкло и имитация на дърво, както и интерпретацията на традицията с дръзка съвременна чувствителност, създават сграда със запомнящо се лице. Почеркът АРТЕКС винаги е бил инспириран от убеждението, че жилищната сграда може и трябва да има размаха и достолепието на най-респектиращите обществени сгради.
„ХАРМОНИЯ“ запазва максимално от съществуващата зеленина (над 60 дървета), като се разполага в югоизточната част на имота в близост до бул. „Г.М. Димитров“, подчертавайки линията на булеварда. Ориентацията на сградата е съобразена с желанието за максимални по размер зелени площи (7 000 кв.м). Специалният ландшафтен проект на частния парк очертава красиви зони със селектирана растителност. Той се опира на естествената денивелация на терена, осигуряваща достъп от всички страни. Както винаги, с комплексен мениджмънт компанията гарантира поддръжката на парка. В една от най-динамичните и комуникативни свои зони София получава още една доза зелена свежест.
Здравословността и екосъобразността на живот в „ХАРМОНИЯ“ е въпрос на многокомпонентен подход, водещ до оптимални нива на топло- и шумоизолация, както и на чистота на въздуха. За звуковия комфорт се грижат двойните керамични стени с вата между отделните жилища, както и подовите замазки от типа „плаващ под“ във всяко помещение. Значителното по площ остъкляване е изпълнено от най-висок клас алуминиева профилна система и селективни стъклопакети, за да предостави оптимално ослънчаване при сигурна UV защита. Рекуператорната система, която ще изберат част от обитателите, гарантира пречистен от прахови частици и полени въздух със съпровождаща терморегулация на помещенията.
Изградените над 270 жилища са разнообразни по площ (от 60 до 700 кв.м), което води и до разнообразие в статуса на обитателите: хора на различни възрасти, от самостоятелно живеещи професионалисти до големи семейства и др. Високите сгради имат потенциала да предоставят на много хора възможностите на едно комуникативно и перспективно място. В „ХАРМОНИЯ“ всички те ще се наслаждават на безупречно създадени, енергийно ефективни жилища, на великолепните гледки (с преобладаващо южно изложение), на обхватната шопинг зона и на собствен парк. А в тази си част София придобива енергийния заряд и бизнес възможностите, идващи с тези хора, както и сграда, построена на принципите на хуманната и екоотговорна архитектура.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Жилищни сгради Черковна Резиденс

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Инфинити Парк