ВМВ резидънс

гр.София

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

Б.П. Строй ЕООД

Архитект

Ситискейп Архитекти

Изпълнител

„АРГОГРУП ЕКЗАКТ“ ООД и „ММ БИЛД 9802” ЕООД

Конструктор

Авега

Допълнителна информация

Описание на проекта

VMV residence – многофамилна жилищна сграда, гр. София Многофамилната жилищната сграда „VMV Residence“ се намира в добре устроения и разработен жилищен квартал на град София – „Дианабад“. Обектът е разположен в ъглов имот на две улици – главната за квартала ул. „Никола Габровски“ и ул. „ Свети Пимен Зографски“. Квартал „Дианабад“ е разположен в близост до Ловния парк и Борисовата градина, това е една от причините жилищата в сградата да бъдат привлекателни както за семейства с деца, така и за всички любители на ежедневния досег с природата. Като допълнение към предимствата на местоположението на сградата можем да причислим непосредствената близост на спортен комплекс „Диана“, на различни училища, детска градина, здравни заведения и магазини. Районът е с добра инфраструктура, обслужван от няколко линии на градския транспорт – най-близката спирка е на пет минути пешеходно разстояние. Сградата е разделена на пет отделни жилищни секции и разполага със 122 жилища. Предлаганите жилищни площи са разнообразни като формат – двустайни, тристайни, четиристайни и многостайни апартаменти, в някои от секциите последните етажи са решени като мезонети. Паркирането е обезпечено в рамките на две подземни гаражни нива с обособени паркоместа. На ниво терен, на директен достъп от ул. „ Свети Пимен Зографски“, са изградени и самостоятелни гаражи. На всяко ниво е осигурено и паркомясто за електрически автомобили. Партерното ниво откъм ул. „Никола Габрвоски“ предлага пространства, с обществено предназначение – дрогерия и аптека. Срадата е разположена по контура на имота и затваря вътрешен южен двор, богато озеленен и с контролиран достъп само за живущите. Апартаментите на първия жилищен етаж са с непосредствен излаз към зеления двор. Пешеходните пространства около сградата плавно преливат към тротоарите. Достъпът до всеки вход е широк и визуално подчертан със средствата на архитектурата и графичния дизайн. Общественият партер към ул. „Никола Габровски“ е достъпен по просторна алея, отделена от улицата посредством богато озеленяване. Обемното решение на обекта е продиктувано от функционалните нужди на всяко отделно жилище. Избран е терасиран модел за сградата, което прави всеки етаж уникален. Това позволява всички дневни помещения, разположени на юг и запад, да са изложени на богато слънцегреене, без да се засенчват от горните нива. Всички дневни, са остъклени с френски прозорци, a тераси пред тях – превърнати в място за външна дневна. Спецификата на конструиране на сградата и плавното отдръпване на всяко следващо ниво дават възможност терасите да са полупокрити и едновременно с това достатъчно отворени, което съчетава усещането за простор и уют. Стъклените парапети олекотяват визуално сградата и допълнително разширяват обхвата на гледката от всяка дневна на юг към планината и към динамиката на града по ул. „Никола Габровски“. Повечето спални са обърнати на север и изток, обемите им са по-затворени, за да създадат у обитателите усещането за интимност. Избраните фасадни материали са съобразени с цялостната динамика за сградата. Категоричните бели ленти, които следват всяка дневна, са изпълнени като окачена вентилируема фасада от композитен алуминиев материал. Тяхната лекота и игривост изпъкват на фона на строгите черни обеми, решени отново с вентилируема окачена фасада от керамика. Мащабът на керамиката носи допълнително усещане за детайл и обем на фасадата. Терасираното конструктивно решение допълнително разбива сградата на по-малки обеми, съизмерими с човешкия мащаб, така че дългото 134 метра здание да не се възприема като „китайска стена“. Отделните правоъгълни обеми са изпълнени като кантактна фасада – топлоизолация с мазилка, с добавени декоративни дървени ламели в бяло. Специфичното планово решение на сградата и желанието за максимално отваряне на дневните навън се допълва и от избраната система за прозорци – големи плъзгащи витрини и външни ъгли на прозорците, решени като стъклен ъгъл без никаква бариера за погледа. Така всяка дневна има поне една фасада, която е изцяло прозирна. В унисон с фасадното оформление са решени и общите части на сградата. Всеки отделен вход има индивидулно излъчване и отличителен цвят, който е в хармония с общата концепция за чистота и комфорт на детайла. Важен акцент са визуалната комуникация с обитаващите, лесната ориентация, удобството на ползване, които създават усещането за индивидуалност и отличимост на всеки сегмент от жилищната сграда. Конструкцията на сградата е стоманобетова. Терасираното решение постави сериозни предизвикателства пред монолитната конструкция и предизвика всички познати закони на физиката. Всяка една от петте секции притежава масивно ядро, което е наклонено, следвайки отстъпването на етажите. На всички етажи това ядро е видимо и оставя фантазията на обитателите да лети. Жилищната сграда е присъединена към топлофикация. За удобство на живущите е проектирана и климатична инсталация до всеки апартамент. Всички централи са разположени по покрива на сградата. Зданието е със застроена площ 2671.77 м²., разгънатата застроена площ е 18 143.68 м², а общата архитектурна площ включва 22 127.80 м²

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

ВГ Лагера

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Виа България 1