Жилищен комплекс Casa Roca

гр.София

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

Рока Инвест ООД

Архитект

Танков архитекти ЕООД

Изпълнител

Меда инженеринг ЕООД

Конструктор

инж. Асен Страшимиров

Допълнителна информация

Описание на проекта

ИНВЕСТИЦИОННИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА КОМПЛЕКСА
Жилищният комплекс CASA ROCA е реализиран проект на строително-инвестиционна компания АВАТОН ДИВЕЛЪПМЪНТ, специализирана в проектирането и изграждането на модерни и функционални жилищни проекти с високо качество и отличаващ се облик. Комплексът се състои от три сгради с обща РЗП от 6400 кв.м. Намира се в кв. Драгалевци, на ул. „Момино венче“, в непосредствена близост до Спортен и спа комплекс „Царско село“ и ЧОУ „Британика“. Комплексът е проектиран и реализиран в периода 2019 – 2022 г. Успоредно с неговото строителство, компанията инвеститор изгради изцяло прилежащата улична инфраструктура –платно и тротоари на улица „Момино венче“.
Комплексът е проектиран с мисълта за максимален комфорт на живущите и синхрон със заобикалящата среда и панорамата към планината. Целта ни бе да изградим функционални, удобни и слънчеви жилища за семейства, ценящи спокойствието на квартала и красотата на планината. Предизвикани от близостта на Витоша, избрахме парцел с дълъг южен фронт, който ни позволи да разположим застрояването в три четириетажни сгради, разположени с дългите си фасади към планината. Всяка от тях е с два входа, всеки с по два апартамента на етаж. Общият брой на жилищата е 48, от които 40 бр. тристайни, 4 бр. четиристайни и 4 бр. двустайни. Абсолютно всички жилища са с просторен девет метров фронт на дневната с южно изложение и с гледка към Витоша. Жилищата на приземно ниво са с директен достъп към изцяло озеленени южни дворове пред сградите. Комплексът разполага с 24 бр. двойни гаражи с директен индивидуален достъп от север, както и с 45 бр. открити паркоместа, разположени също от север по протежението на уличната регулация. Така осигуреният общ брой за автомобили е 93, което гарантира осигуряването на всички тристайни и четиристайни жилища с по два броя места за гариране. Комплексът е богато озеленен. Разполага както с индивидуални дворове за приземните жилища, така и с паркови зони за общо ползване от живущите, оформени между сградите. В една от тях е разположена детска площадка за малките обитатели на комплекса, а другата се ползва като зона за отдих.

АРХИТЕКТУРА, ДИЗАЙН, ФУНКЦИОНАЛНОСТ
Комплекс CASA ROCA е реализиран в зона с нискоетажно застрояване съгласно предвижданията на ОУП на София. Всяка от трите сгради е с идентичен мащаб и пропорции - с четириетажна височина и с по четири жилища на етаж, разположени в два входа. Композицията на всяка сграда е изградена от четири ясно обособени идентични един на друг обеми, условно разделени помежду си от вертикални негативни „фуги“. По този начин фасадите на сградите създават модерна визия и характерен силует, вдъхновена от природата наоколо – Витоша планина. Идеята на композицията е да създаде асоциацията за планинска скала – символ на здравина, стабилност и непреходност. Тази асоциация е заложена и в името на комплекса – CASA ROCA.
Всеки един от стабилните, ясно обособени бели обеми е с мащабите на индивидуална къща. В тях е потърсено ясно изразено хоризонтално членение, изявяващо на фасада просторните слънчеви дневни на жилищата. Изборът на цветовете и пропорции на отворите и плътните части по фасадите допълват образа на сградата, ясно подчертаващ жилищния и характер. Потърсен е адекватен отговор на обкръжаващата среда и изложението на фасадите спрямо световните посоки чрез по-отворени фасади към южния вътрешния двор и гледката към планината.
CASA ROCA е проектиран с идеята да покани светлината и топлината в дома. Всички жилища са с функционални и удобни разпределения с южни дневни и трапезарии с общ фронт на фасада от девет метра. Така те осигуряват усещане за простор и от тях се разкриват великолепни панорамни гледки към Витоша. Преобладаващия брой жилища са еднотипни тристайни, което създаде предпоставка за събирането на хора със сходен начин и стил на живот и формиране на хармонична среда за живеене. Всяка сграда е с два входа, с по два апартамента на етаж, общо 8 бр. във вход. Малкият брой жилища допринася за усещането на спокойствие, уединение и ексклузивност. Вертикалната комуникация за всеки вход е също с типово решение – широка и светла стълбищна клетка с просторни етажна площадка и комфортен асансьор за 8 лица. Въпреки това, благодарение на ефективната планировка, общите части са едва 9,5% - още едно предимство, добре оценено от собствениците на жилищата в комплекса.

СТРОИТЕЛСТВО, ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ТЕХНОЛОГИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ
Конструкцията на жилищната сграда е скелетно-безгредова, с вертикални носещи елементи от стоманобетонни колони и шайби. Ограждащите стени са изпълнени от тухлена зидария. Фасадните стени са завършени със съвременни топлоизолационни системи на реномиран немски производител с дебелина на топлоизолационния слой от 12 см. Комбинирани са зони с вентилируема фасадна система с покритие от алуминиеви композитни листове. В допълнение към добре изолираните фасадни стени и покрив, висококачествена дограма със седемкамерен немски профил и трислоен стъклопакет допринася за изключително добрата изолация на жилищата. Компактната форма и пропорциите на обемите на сградата в съчетание с добре остъклените южни фасади благоприятстват също за високата енергийна ефективност на проекта. Разходът на енергия покрива изискванията за сгради клас „А“ и е два пъти по-нисък от нормативно изискуемия и заложен в повечето съвременни жилищни сгради.
Отоплението на жилищата е чрез подово отопление, с индивидуални системи на газови котли. Охлаждането е посредством индивидуални климатични системи, чиито външни тела са монтирани върху покрива, с цел запазване естетиката на фасадите.
Общите части на сградите са луксозно завършени с естествени материали - камък и метал. За акценти са ползвани лед осветление, огледала и елементи от фасадните материали. Материалите и цветовете за фасадите са внимателно подбрани, за да хармонират с околната природна среда и да подкрепят усещането за спокойствие и уют в обитателите. И всичко това разположено в един малък оазис от богато озеленени пространства около сградите.

ЗАЩО СМЯТАТЕ, ЧЕ СГРАДАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТЛИЧЕНА
Жилищният комплекс CASA ROCA се отличава ясно със следните предимства:
1. Идеално изложение и панорамна гледка за жилищата, предпоставено от правилния избор на парцел и съобразен с това проект:
• всички жилища (100%) са с дневен тракт с южно изложение с панорама към Витоша посредством широк почти девет метра фронт на южна фасада;
• всички жилища са ясно изявени на фасада и отделени в пропорционално мащабирани обеми, изграждащи обемно пространствената композиция на комплекса и отворени в посока слънце и планина;

2. Висок стандарт на обитаване, благодарение на добро и целенасочено проектно решение:
• малък брой обитатели във всеки вход ( 6 входа по 8 жилища във всеки), всеки с удобни широки стълбища и асансьор, но при нисък процент общи части (9,5%);
• всяко тристайно и четиристайно жилище е осигурено с два броя места за автомобили;
• богато озеленяване на дворното пространство;

3. Комфорт на обитаване на жилищата, осигурен от съвременни технически решения в строителството:
• висока енергийна ефективност, благодарение на висок клас фасадна и покривна изолация и дограми;
• подово отопление, захранвано от инсталация на газ и климатична система с изнесени на покрива външни тела;
• широки южни витрини, осигуряващи целогодишно обилна слънчева светлина и простор;

Видео
play

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Тоскана Резиденс

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Жилищен комплекс Азимут