Със съдействието на алу

Офисна част на производствена база Никос

гр. Добрич

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

Никос

Архитект

ФУНКТ

Изпълнител

Никос

Конструктор

инж. Димитър Пашов

Допълнителна информация

Описание на проекта

Обектът се намира в индустриалната зона на град Добрич, която в момента се разраства с нови съвременни производства. Индустриалният район на града е наследил редица монументални стоманобетонни сгради, някои от които са преустроени, за да поемат нуждите на съвременни производства. Заехме се с реконструкцията на предприятие, помещаващо се в едно такова стоманобетонно хале, в което се изработва специализирано оборудване от неръждаема стомана за индустрията за етерични масла и млекопреработване. Клиентите ни от "Hиĸoc" търсеха нова среда за разрастващата си дейност, която да отразява тяхната идентичност и да отговаря на динамичните изисквания на настоящето. Изискванията към пространството се фокусират върху ефективна и съобразена с начина на работа организация на помещенията, повече светлина в тях и постигане на нова визия, която да комуникира и надгражда имиджа на компанията. Заданието се разгърна в реконструкция на административната сграда, обновяване на помещенията за персонала, нова външна зона за почивка, нови входове и озеленяване, на обща площ от 1000 кв.м. Три ключови качества открояват сградата в своята категория - разработената концепция на проекта върху преизползването на строителни материали и използването на характерни за индустриалния контекст материали; енергийната ефективност и инвестирането на умения на занаятчии на фабриката в дизайн, ангажиращ крайния потребител. Спряхме се на семпло разпределение, в което запазваме част от съществуващата конструкция и проектирахме нова вътрешна фасада. За да се намалят строителните отпадъци, развихме концепция около преизползването на стъклопакетите на прозорците на съществуващата сграда, които демонтирахме и сглобихме в нова, сложна плетеница от прозрачни и плътни панели. По този начин оформихме ключов елемент от интериора - вътрешен коридор на втория етаж, който функционира като основна ходова линия и подобрява звукоизолацията и топлоизолацията между производството и административните офиси. Динамичното фасадно решение предава характерно усещане на всяко едно работно пространство. Проектът включва високотехнологични системи за автоматизиране на осветление, отопление и слънцезащита, които намаляват потреблението на енергия и оптимизират работното време и работоспособността на персонала. Датчиците за движение променят светлинния спектър в зависимост от часа на денонощието. Така сутрин LED лампите в цялата сграда светят в по-студена светлина, а с наближаването на вечерта става по-топло, което прави работния ден много по-приятен, а светлината – по-близо до естествената. Металните елементите на носещата рамка на новата фасадна са изцяло произведени на място от квалифицирани кадри на завода, възложителят е основен изпълнител. Проектът е обмислен така, че фасадните панели и всички метални елементи на обзавеждането да бъдат изработени на място, в производството на фирмата - от техните металурзи и заварчици. Мебелите на интериора са проектирани по практичен начин и със замисъл за локално производство. Интегрирането им в строителния процес на персонала на фабриката разви висока социална ангажираност на крайния потребил към работната среда. Впоследствие това участие допринесе за съвместното създаване на автентичен облик, тясно свързан с идентичността и основните ценности на компанията.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Офисна сграда Адора 3

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Сграда за производство на телевизионна и радио продукция и офиси на Нова Броудкастинг Груп