Със съдействието на алу

Сграда за производство на телевизионна и радио продукция и офиси на Нова Броудкастинг Груп

гр. София

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

НОВА БРОАУДКАСТИНГ ГРУП и AДВАНС ПРОПЪРТИС

Архитект

Ателие Серафимов Архитекти

Изпълнител

АТ Инженеринг 2000

Конструктор

БЕТА КОНСУЛТ

Допълнителна информация

Описание на проекта

Новата сграда на “NOVA BROADCASTING GROUP” e eмблематичен и мащабен проект както за медийната група „United Group” и NOVA TV, така и в сферата на строителството в страната. НОВА Телевизия е първата частна такава със собствена сграда в България, която е проектирана изцяло с цел да се удовлетворят нуждите на телевизията за broadcasting на високо ниво, добра функционалност на сградата и бъдещо развитие. Този проект събира всички телевизии, радиа и медии, част от портфолиото на групата, заедно с администрацията и управлението в един мегакомплекс за broadcasting от ново поколение. Сградата осигурява нови, просторни и функционални офисни пространства, по-големи апаратни, монтажни и изцяло нов News Room, създаден по най-съвременните стандарти за производство на телевизия. Комплексът предоставя възможността на едно място да се създава и произвежда телевизия с най-високо качество в чисто нови и модерни студиа.
Новата сграда е разположена е в специфична зона – на главната улица „Неделчо Бончев“, част от територия, формираща се като индустриален и бизнес парк и в непосредствена близост до Метростанция 23. Сградата се превръща в основно лице на логистичния парк, помещаващ се в имота. Съществуващите халетата в комплекса позволяват бъдещо разширение и разполагане на нови студиа в тях. Главният вход и сградата са ориентирани на югозапад към ул. „Неделчо Бончев“, където се открива впечатляваща панорама към планината.
Сградата е развита на 7 етажа и разполага с едно подземно ниво. Общата разгъната застроена площ с подземното ниво е 24 637 м2, а разгънатата застроена площ над терена е 17 460 м2. Проектът се характеризира с връзка между няколко опростени обема, в които главно значение има функционалността. Във вътрешната част в контакт със съществуващо хале е разположен обемът на четирите студиа. Около него, в Н-образна форма са развити обслужващи помещения, апаратни и монтажни. Пред тях е офисният блок, в който на седемте етажа са разположени офиси, кабинети, работни зали, ресторант и рецепция. Първите два етажа на сградата отстъпват от останалите навътре, за да оформят широка, покрита пасажна зона. Тази зона е подчертана с монтирания на фасада мултифункционален екран с впечатляващите размери от 23 м на 6 м височина, който осигурява интерактивно и модерно преживяване при влизане в сградата. Екранът е своеобразна архитектурна асоциация, която изразява създаването на телевизия и в екстериора. Постигането на тази симбиоза между вътрешния и външния облик на сградата бе едно от големите предизвикателства в проекта. Използвахме сложно конструктивно решение, което доведе до елегантно освобождаване от колонада пред екрана. Офисните етажи над тази зона са окачени на метална конструкция и ферми, монтирани на покрива и носеща всички етажи от втори до седми. Това позволи да получим 24 м свободно разстояние, което да оформи запомнящо се входно пространство, подобаващо на институцията телевизия.
Сградата е изключително сложна във функционално и инсталационно отношение проект. Разпределенията по етажите са различни, отчитайки специфичната ѝ функция и изискванията на инвеститора. На партерно ниво има голямо входно фоайе и ресторант за работещите в сградата. Там са разположени и първите две студиа с обслужващи апаратни, гардеробни и гримьорни. Студиата са със светла височина от 11 м и отговарят на три офисни етажа. Над тях са разположени другите две студиа със същата площ, но по-малка височина – 7 м. Едно от основните изисквания на инвеститора беше да разполага с достатъчни на брой и площ нови студиа в самата сграда. Ограниченото място заради вече работещата логистична база в имота представляваше предизвикателство за разполагането на студиата в едноетажен обем. Тук предприехме нестандартно решение и изпълнихме четирите студиа едно над друго, така че да имат вътрешна функционална връзка с необходимите помещения на първо и четвърто ниво., както и възможност да се разширят в съседното хале. Това от своя страна беше и предизвикателство в конструктивно отношение – при големите подпорни отстояние да получим свободно пространство за декори и оформление на телевизионните сетове. На четвърто ниво е и сърцето на телевизията – News Room-a, в който се следят и подготвят всички важни новини и събития в програмата. Решението студиата да са едно над друго позволява вече и директна връзка на News Room с новото новинарско студио. На всички етажи са подсигурени гардероби, кухни и място за хранене на работещите, както и тераси за почивка. Предвидени са просторни офиси, малки и по-големи зали за срещи, кабинети за управителния състав, монтажни и апаратни. Проектът за интериорен дизайн на общите части и зоната на рецепцията в сградата е дело на студио RМ Interior Design с водещ проектант арх. М. Илиева. Покривът е своеобразен инсталационен етаж, където са позиционирани всички външни инсталационни машини. Те са покрити със стъклофибърни решетки, монтирани върху метална конструкция. Най-отгоре върху тази конструкция е и антенното поле на телевизията. Инсталационната зона е елегантно вписана във фасадата на сградата и остава скрита в нея. В подземното ниво са предвидени паркоместа за работещите, автомивка, складови помещения. Сградата разполага с необходимите места за паркиране на велосипеди, както и с 18 броя паркоместа и зарядни станции за електромобили. За осигуряване на пълно удобство на работещите има на разположение съблекални и бани, както и възможност за съхранение на велосипеди в отделно пространство за тях.
Не последна по важност е специфичната фасада. Основно значение е отдадено на пропорциите и пластиката, които деликатно създават един достолепен образ на сградата. Постигнато е специфично членение на фасадното решение във височина чрез слънцезащитни елементи. Първите два етажа на сградата се отделят като база от останалите и обемът завършва с олекотена ажурна фасада обединена в общия силует с павилионен характер. Фасадният растер е потърсен, така че да осигури оптимално дневно осветление като способства помещенията да запазят енергийния си баланс. Пластиката на фасадата оформя „ниши“, в които са разположени прозорците. Фасадните елементи под формата на триъгълници осигуряват слънцезащита и същевременно фокусират погледа на обитателя отвътре навън към гледката към Витоша, изолирайки го от индустриалната среда наоколо. Вертикалните фасадните елементи, обединени с характерни хоризонтални в една обща рамка, създават елегантна визия с отличителен и запомнящ се характер, чрез който сградата се превръща в индивидуална емблема на телевизията и отличителен символ в градския пейзаж.
Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена - избройте 3 ключови качества на сградата, заради които смятате, че сградата трябва да бъде отличена.
Смятаме, че сградата трябва да бъде отличена с престижната награда „Сграда на годината“, защото:
1. Първата и единствена модерна, самостоятелна сграда за частна телевизия в страната със запомнящ се образ, който става част от съвременния облик на столицата.
2. Уникален комплекс, създаден посредством иновативни, проектантски, конструктивни и технологични подходи.
3. Създава модерни офисни пространства, високо ефективна производствена база за телевизия и запомняща се архитектура, с което новата сграда се превръща в първата емблематична сграда на NOVA BROADCASTING GROUP.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Офисна част на производствена база Никос

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Високотехнологичната сграда на Melexis, включваща офис и производствена база