Производствена база Никос

гр. Добрич

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

Никос

Архитект

ФУНКТ

Изпълнител

Никос

Конструктор

инж. Димитър Пашов

Допълнителна информация

Описание на проекта

Обектът се намира в индустриалната зона на град Добрич, която в момента се разраства с нови съвременни производства. Индустриалният район на града е наследил редица монументални стоманобетонни сгради, някои от които са преустроени, за да поемат нуждите на съвременни производства. Заехме се с реконструкцията на предприятие, помещаващо се в едно такова стоманобетонно хале, в което се изработва специализирано оборудване от неръждаема стомана за индустрията за етерични масла и млекопреработване. Клиентите ни от "Hиĸoc" търсеха нова среда за разрастващата си дейност, която да отразява тяхната идентичност и да отговаря на динамичните изисквания на настоящето. Изискванията към пространството се фокусират върху ефективна и съобразена с начина на работа организация на помещенията, повече светлина в тях и постигане на нова визия, която да комуникира и надгражда имиджа на компанията. Заданието се разгърна в реконструкция на административната сграда, обновяване на помещенията за персонала, нова външна зона за почивка, нови входове и озеленяване, на обща площ от 1000 кв.м. Три ключови качества открояват сградата в своята категория - разработената концепция на проекта върху преизползването на строителни материали и използването на характерни за индустриалния контекст материали; енергийната ефективност и инвестирането на умения на занаятчии на фабриката в дизайн, ангажиращ крайния потребител. Спряхме се на семпло разпределение, в което запазваме част от съществуващата конструкция и проектирахме нова вътрешна фасада. За да се намалят строителните отпадъци, развихме концепция около преизползването на стъклопакетите на прозорците на съществуващата сграда, които демонтирахме и сглобихме в нова, сложна плетеница от прозрачни и плътни панели. По този начин оформихме ключов елемент от интериора - вътрешен коридор на втория етаж, който функционира като основна ходова линия и подобрява звукоизолацията и топлоизолацията между производството и административните офиси. Динамичното фасадно решение предава характерно усещане на всяко едно работно пространство. Проектът включва високотехнологични системи за автоматизиране на осветление, отопление и слънцезащита, които намаляват потреблението на енергия и оптимизират работното време и работоспособността на персонала. Датчиците за движение променят светлинния спектър в зависимост от часа на денонощието. Така сутрин LED лампите в цялата сграда светят в по-студена светлина, а с наближаването на вечерта става по-топло, което прави работния ден много по-приятен, а светлината – по-близо до естествената. Металните елементите на носещата рамка на новата фасадна са изцяло произведени на място от квалифицирани кадри на завода, възложителят е основен изпълнител. Проектът е обмислен така, че фасадните панели и всички метални елементи на обзавеждането да бъдат изработени на място, в производството на фирмата - от техните металурзи и заварчици. Мебелите на интериора са проектирани по практичен начин и със замисъл за локално производство. Интегрирането им в строителния процес на персонала на фабриката разви висока социална ангажираност на крайния потребил към работната среда. Впоследствие това участие допринесе за съвместното създаване на автентичен облик, тясно свързан с идентичността и основните ценности на компанията.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Логистична база със спомагателни помещения на ДиЕйчЕл Фрейт България ЕООД

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Разширение на Производство за продукти за високо напрежение на Хитачи Енерджи България ЕООД