Надстройка на ДГ 192 "Лозичка“, София

София, „Розова долина“ 12А

Детайли за проекта

Инвеститор

Район Лозенец СО

Архитект

7561 архитекти

Изпълнител

Калистратов Груп АД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Надстройката на ДГ192 “Лозичка” стъпва върху едноетажното крило на съществуващата сграда, увеличавайки капацитета ѝ с една група. Съгласно нормативната уредба това е пределното разширение на детската градина във височина. Изборът на стоманен скелет с монтажни под, стени и покрив е направен с оглед на по-ниско тегло и по-бързи темпове на изпълнение.

До новата група се достига както през вътрешното стълбище, така и чрез самостоятелна външна стълба, подслонена под покрива на сградата. В преддверието кръгъл прозорец, репликиран от долната сграда, посреща децата. Основните помещения са организирани около централно ядро на кухненския офис и покрития двор, внасящ светлина и пресен въздух. Подът е финиширан с износоустойчива PVC настилка (Tarkett), таванът - с акустични панели. Подово отопление и рекуператор с пречистване на въздуха осигуряват висок конфорт на обитаване през сезоните.

Вентилируемата фасада с фрезовани HPL плоскости (Fundermax) препраща към намиращата се в съседство първоначална сграда на “Лозичка” - ценен пример на следвоенния модернизъм. Позицията на прозорците позволява насочени погледи навън за децата и персонала. Гледката към двора е осигурена чрез едрогабаритна витрина (200х500см). Двуетажните легла и дидактическите шкафове са разработени специално за мястото. Увеличаването на броя групи води до обособяване на нова детска площадка в дворното пространство. Заложено е съвременно мултифункционално съоръжение от устойчива на атмосферни влияния дървесина от бяла акация с метални крепежи.