Ритейл парк Перник Плаза

гр. Перник

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

Перник Плаза Ритейл ЕООД

Архитект

Тангълов проект ЕООД, арх.Стефан Тангълов

Изпълнител

Монтаж Строителни Конструкции АД (МСК)

Конструктор

инж.Тодор Папучаров, инж. Пламен Христов

Допълнителна информация

Описание на проекта

I. Инвестиционни характеристики на обекта Ритейл парк Перник Плаза е търговски комплекс, тип ритейл парк. Проектът е развит на терен с площ близо 36 дка. Разгънатата застроена площ на всички сгради от търговския комплекс е 15 120 м2. Отдаваемата търговска площ е приблизително 15 000 м2. Предвидени са 387 места за паркиране на автомобили и 79 стоянки за велосипеди. Перник Плаза е първият ритейл парк на територията на гр. Перник. Основната цел на проекта е да предложи на жителите на цялата област Перник, силно просперираща в последните години, модерен център, където те да прекрват свободното си време, съчетавайки пазаруване, забавление и рекреация. Проектирано е голямо разнообразие от търговски площи - голям хранителен супермаркет, строителен хипермаркет, голям магазин за техника, магазини на известни марки в сферите на модната индустрия, дрогерия. На следващ етап е предвидено отварянето на банков клон, магазин за детски стоки и стоки за дома и изграждането на заведение за хранене с детска площадка. II. Архитектура, дизайн, функционалност Водещо в проектирането на търговския комплекс бе стремежът към подобряване на градската среда. Обектът е с бърз и лесен достъп от всяка точка на града и близките населени места. Ритейл парк Перник Плаза е разположен в близост до центъра на града, на ключовата за гр.Перник, улица Юрий Гагарин, откъдето е достъпен чрез две пътни връзки. Пред едната пътна връзка е изградено временно кръгово кръстовище, имащо за цел да подобри организирането и регулирането на движението в едно от най-натоварените кръстовища от транспортната система на град Перник. Пред имота преминава велоалея с голям интензитет на движение, което предполага разполагането на 79 броя стойки за велосипеди в обекта. Те са разположени на няколко групи с цел да бъдат на равно разстояние от входовете на всички търговски обекти. Осигурен е достъп на хора в неравностойно положение от главните подходи на имота и във всички обекти в търговския комплекс. Предвиден е по-голям брой паркоместа за хора в неравностойно положение от изискваните в нормативната уредба. Предвидени са допълнителни паркоместа за майки с деца. В архитектурата и дизайна на комплекса освен функционалността, водещо е и търсенето на хармония със заобикалящата природна среда и най-вече с уникалния естествен фон на планинските хребети от юг. Важен компонент е достъпността на средата. Цялата вертикална планировка е направена с минимални наклони и без прагове и стъпала с цел лесен достъп до всички части на сградите и усещането за свободно движение. Търговският комплекс се състои от 3 сгради, разположени П-образно около централния паркинг на комплекса. И трите сгради са на едно ниво. Сграда №1 е с площ 7038,4 м2 и в нея са разположени 9 магазина със санитарни възли към тях – основно предлагащи модни брандове за дрехи и обувки – Sinsay, CCC, KiK, както и голям магазин за техника - Техномаркет. На следващ етап ще отворят офис на банка и спортен магазин. В сградата са предвидени и санитарни възли за посетителите на търговския комплекс. Предвидена е и тоалетна за хора в неравностойно положение. Сграда №2 е с площ 3356,7 м2 и в нея са разположени 6 магазина със санитарни възли към тях – голям хранителен супермаркет – BILLA, магазин тип дрогерия – Lilly, магазин за дрехи и стоки за бита - Pepco. На следващ етап ще отворят голям магазин за детски стоки и стоки за дома и оптика. Сграда №3 е с площ 4630,9 м2 и представлява самостоятелен строителен хипермаркет Mr. Bricolage. В бъдещ етап в комплекса се предвижда изграждането на заведение за бързо хранене заедно с детска площадка. Входовете на всички обекти са ориентирани към централния паркинг. Пред магазините са предвидени широки пешеходни пространства. Зареждането се извършва от срещуположните на паркинга страни на сградите. Конструкцията на сградите е от сглобяем стоманобетон, като са търсени максимално големи отвори с цел развитието на функционални и просторни търговски обекти с минимален брой вътрешни колони. Покривът е изпълнен чрез система за послоен монтаж. Използвана е високопрофилна ламарина, върху която е поставен слой от 14 см топлоизолираща вата. Покривът завършва с хидроизолационна мембрана. Той е отводнен вътрешно, чрез воронки. Предвидена е система против замръзването им. Поставени са аварийни барбакани, осигуряващи защита на сградите при извънредно проливни дъждове. Външните стени основно са от термопанели с пълнеж от минерална вата. Фасадите към паркинга и на трите сгради са почти изцяло с алуминиева окачена фасада със стъклопакет. Целта е сливане визуално на вътрешните пространства и на трите сгради с централния паркинг и получаването на уютна среда, където посетителите да откриват максимално бързо търсените от тях стоки и услуги. На места по фасадите е предвидена облицовка от композитен материал, подсилваща балансирания и хармоничен облик на сградите. Важно място заемат рекламните повърхности, местата за които са внимателно подбрани, за да допълват визуалната концепция за комплекса. Алеите за автомобили в имота са изпълнени от асфалтова настилка. Пешеходните пространства и паркоместата са с бетонови павета с размери 20x20 см. Отводняването на терена става чрез линейни отводнители. При големия открит паркинг е предвидена необходимата инфраструктура за организиране на обществени мероприятия на открито - коледни базари, лятно кино, концерти, изложения и др. Целият комплекс е обгърнат от зелени площи. Повечето съседни имоти са предвидени за озеленяване, а в непосредствена близост от юг тече река Струма. При развитието на комплекса в зоната до реката ще се изградят атракциони, автоцентър, спортни съоръжения. Това прави комплекса уникален по своя вид – едновременно на централно и комуникативно място, на главна улица и същевременно със силна връзка с природата и много възможности за развитие, съобразно променящите се потребности на посетителите. В имота са предвидени озеленени площи с разнообразни дървесни видове и вечнозелени храстови насаждения, допринасяйки за добрия микроклимат на търговското пространство. III. Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели Процесът на строителството на търговския комплекс се осъществи за по-малко от една календарна година. Такъв срок за обект с подобен мащаб е предизвикателство дори в спокойни времена и благоприятна обстановка, но проектирането и строителството на Перник Плаза съвпаднаха с редица предизвикателства и трудности, предизвикани от пандемичната и в последствие геополитическа обстановка. Проектирането се случи в напрегнатата ситуация на постоянни ограничителни мерки, при налагащите се почти ежедневни срещи между инвеститори, строители и наематели. Нарушените вериги на доставка и постоянно галопиращите цени оказваха сериозно влияние върху строителния процес на обекта. Налагаха се промени в някои първоначални виждания, поради независещи от участниците в процеса обстоятелства. Въпреки тези предизвикателства, търговският комплекс се реализира, без забавяне на първоначално заложените срокове или разминаване в предвидения бюджет и не на последно място без компромиси в някой от компонентите му. В пространствата на търговския комплекс е обърнато сериозно внимание на здравословния микроклимат. За осигуряване на комфортна среда при всякакви атмосферни условия, в търговските обекти са изградени индивидуални вентилационни системи за всеки магазин, както и VRF климатични системи. Спазени са всички противопожарни норми. Сградите са снабдени с автоматична пожароизвестителна и оповестителна инсталации, както и със системи за отвеждане на дим и топлина при възникване на пожар. При Сграда №3 е проектирана пожарогасителна инсталация с надземен резервоар и помпено помещение. На паркинга са налични четири зелени паркоместа за зареждане на електроавтомобили с две станции с мощност 22kW. В близко бъдеще се предвижда осъществяването на енергийна независимост за комплекса и редуциране на въглеродния отпечатък на сградите, чрез изграждането на фотоволтаична централа с мощност от 1 МW върху покривите на сградите и част от паркинга. IV. Ключови качества Добрите проектантски и строителни решения създадоха хармонични търговски площи, кореспондиращи си отлично със заобикалящата среда. Освен икономическата рентабилност, безспорно постигната от проекта и създаването на около 250 нови работни места, най-важното нещо за един такъв нов обект е той да се изпълни с живот и да носи удовлетворение и положителни изживявания, както за наемателите и посетителите му, така и за всички жители на областта. Още първите дни от отварянето на Ритейл парк Перник Плаза за посеттели, показват силната досегашна нужда от такъв тип пространство в града. Търговските обекти са почти постоянно пълни с хора от всички възрасти, приемащи комплекса сякаш винаги е бил там и превръщайки го в неизменна част от тяхното ежедневие.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Кауфланд Младост, Околовръстен път

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Реновация на супермаркет Фантастико