Със съдействието на Шишеджам

Вино и СПА хотел Чукара

гр.Трявна

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

Проект БГ ЕООД

Архитект

Проарх ЕООД - архитектура, Божиновски Дизайн - интериор и екстериор

Изпълнител

Артстрой ООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Инвестиционни характеристики на сградата
Хотел Чукара, разположен на живописен хълм в град Трявна, вдъхновява за почивка и релакс далече от големия град, стреса и динамиката на ежедневието. Инспириран от живота в провинция предлага на всички гости възможността да прекарат време сред природата, на чист въздух, с най-близките си хора. В централната част на България, в сърцето на Стара планина и в богат на културно-историческо наследство регион, хотел Чукара е създаден, за да удовлетвори необходимостта от пълноценна почивка за всички сетива. Петдесет и седем луксозни стаи и апартаменти, проектирани в стил, максимално близък до природата, панорамни лоби бар, ресторант и конферентен център, допълват усещането за спокойствие и близост до заобикалящата среда. Естествени материали – масивна иглолистна дървесина, естествен камък и баланс на натурални цветове (сиво-бежово, бяло, графитено сиво), са непрекъсната част от интериора и екстериора на сградата. Декоративни елементи под формата на животни и дървета и българска шевица придават уникалност и собствено излъчване, които правят сградата разпознаваема. Трявна е дестинация с многолетна история и традиции в дърворезбата, които също са вплетени в интериора на хотела и общите площи посредством различни декорации, произведени от местни майстори. Неизменна част от предимствата на хотела е предлагането на вино от собствена винарска изба (винарна Чукара, намираща се в пределите на комплекса), както и възможността за редица зони за забавление на деца – детски кът на закрито и просторни панорамни градини с изградени детски площадки и зоокът с осиновени и спасени животни от различни краища на България. Хотел Чукара се състои от две сгради – Хотел и Хотел Две: ЗП на хотел 1 – 2 275.09 кв. м. РЗП на хотел 1 – 5 072.19 кв. м. ЗП на Хотел Две – 811.15 кв. м. РЗП на Хотел Две – 1 821.80 кв. м.

Архитектура, дизайн и функционалност

Хотелът е изграден в съответствие с визията на планински хотел, спрямо локацията, на която се намира и целта да се постигне съвременна и приятна за потребителите обща архитектура. Щедрото използване на естествен камък придава тежест и масивност както на входа на хотела, така и на останалите елементи от сградата. Вертикалните дървени ламели, разположени, така че да пропускат въздух и светлина до терасите, широки вертикални елементи от масив, свързващи всички елементи по фасадата и декоративен елемент на върха, изобразяващ част от шевица, са част от характерните елементи по екстериора. Хотелският комплекс е ситуиран в североизточната част на терена, с поглед към града и планинския масив на Стара планина. Сградата е част от ансамбъл от два хотела и обслужващи сгради: Винарна, Снек-бар и няколко помощни сгради. В комплекса е разположен и декоративен басейн с водна каскада и атрактивно заведение. Изградена е алейна мрежа с места за отдих и разходки. Сградата на хотела е с три надземни, един полуподземен и един частично подземен етажи, като са развити зони с три, два и един надземни етажа. На запад е разположен основен ресторант на две нива с изход навън. На изток е разположен закрит плувен басейн и СПА център, сауна, солна стая, билкова сауна, парна баня, място за шезлонги, вградено джакузи, на изток и юг пред басейна има открита тераса и шезлонги. На запад от съществуващия амфитеатър е проектирана фитнес зала със съблекални мъже и жени. Първи етаж, разположен на кота 0.00 – на този етаж е разположен главният вход на хотелската сграда, фронтално при влизане от входа има двустранна камина, обособяваща централното фоайе и лоби бара. От централното фоайе на изток и запад са разположени тринадесет стаи за гости. На този етаж са разположени три офис помещения и офис на управител. Предвидена е една стая за хора в неравностойно положение с необходимо оборудване и разстояние между отделните мебели. Хотел Две е решен в хармония с основния хотел в имота, двата хотела са решени като един ансамбъл с характерна национална визия. Клиентите в Хотел Две ползват ресторанта в основния хотел, както и покрития басейн със СПА центъра. Основният хотел е с максимален брой пребиваващи 66 човека, Хотел Две е с максимален брой пребиваващи 57 човека. Общият брой места за настаняване е за 123 човека. Залата на ресторанта е за 120 места. Осигурени в рамките на имота са 50 паркоместа. Цялата носеща дървена конструкция на покрива, включваща ребра, греди и дървени обшивки, се облицова със система Кнауф DF120.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели
Начин на застрояване: свободно Характер на застрояване: средноетажно <15m Плътност на застрояване – макс.60%, по проект – 13.15% Кинт – макс.: 1,2, по проект – 0.239 Мин.озел.площ – мин.40%; по проект – 30043.96 кв.м. = 78.09% Като екологична щадяща здравето на посетителите практика - басейните на хотела са снабдени с пречистващи системи от най-високо ниво – AQUA SCENIC И UVSCENIC – системи за хидролиза, солна електролиза, сребърна йонизация и UV дезинфекция на водата, които намаляват нуждата от третиране с химикали до 100%. Инсталирани са EVPOINT зарядни станции за автомобили / 2 броя, 7,4kW/, с цел запазване чистотата на въздуха в дестинацията, намаляване на шумовото замърсяване и принос към глобалната цел за справяне с промените на климата. 3 ключови качества на сградата, заради които смятаме, че следва да бъде отличена: - Уникален като визия екстериор и интериор, създаващ разпознаваемост на сградата в категорията Хотели. Излъчване, съчетало в себе си не само модерния подход в хотелските архитектура и обзавеждане, но и елементи от тревненската дърворезбарска школа. - Хармония между облика на сградата, заобикалящата среда и потребителски нужди от пълноценна почивка на съвременния турист - Сградата не е самостоятелно действаща бизнес единица, а част от по-мащабен проект, простиращ се на близо 40 дка, свързан с винопроизводство, ресторантьорство и създаващ редица възможности за туризъм в дестинацията.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Гранд Терме Резорт Баня

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Umani hotel