Със съдействието на Шнайдер

Business Garden Office X

гр. София

Гласуване за Награда на публиката

За да гласувате за сградата, моля попълнете валиден Email адрес и натиснете бутона "Гласувай". (Можете да гласувате само за един проект в категория.)

Детайли за проекта

Инвеститор

Офис Х АД

Архитект

MBL Architects

Изпълнител

PSSC

Допълнителна информация

Описание на проекта

Сграда 1 и Сграда 2 са част от мащабния и иновативен офис комплекс Business Garden Office X, разположен в един от най-бързо развиващите се квартали в София и напоследък превърнал се в много атрактивна и предпочитана зона за офис наематели– районът на ‘Парадайс център‘ в квартал Хладилника. Сградите предоставят здравословна и екологична работна среда, както заведения за хранене, подземни паркинги и красива паркова среда за отдих.
Сграда 1 е сграда от ново поколение с модерен облик, проектирана следвайки най-актуалните градоустройствени и архитектурни тенденции, а именно обширни обществени пространства, богата паркова среда стимулираща пешеходния и вело транспорт, както и уникален архитектурен дизайн създаден в хармония със средата, която го заобикаля.
Със своите 3,900 кв.м. РЗП, сграда 2 е малкото бижу на Business Garden Office X. Тя е нетипичната офис сграда с уникален дизайн, който съчетава модерна визия с индустриален характер. Със забележителната си архитектура, Сграда 2 се откроява от всички офис сгради в София.
Комбинация от стил, функционалност и иновативност, комплексът Business Garden Office X съчетава редица преимущества, който го прави достоен да бъде отличен с престижната награда ‚Сграда на годината‘.

Архитектурно-пространствено оформление на Сграда 1

Сграда 1 включва общо 11 надземни етажа с РЗП от 22 727,1 м2 и три подземни нива с технически помещения, паркинг за 347 автомобила, 20 паркоместа за хора с увреждания, 35 зарядни станции за електромобили и 244 велостойки. Автомобилният достъп до тях се осъществява посредством две рампи от новоизградените улици,едната рампа се намира от западната страна на сградата, а другата рампа от източната страна.
На ниво партер, са разположени два входа към сградата – от север (централен вход) и юг (заден вход), през които се влиза в просторно входно пространство, разпределящо потоците на движение. Входното пространство е със забележителна височина, съобразено с мащаба на сградата. Дизайнът въплащава връзката между морето, в облика на окачения таван от бучардисани елементи, и земята, олицетворена в стенната облицовка от естествен камък. Симбиозата между използваните естествени материали е елегантно подчертана с компилация от модерни осветителни тела. На партера са разположени и офиси и заведение за хранене, които имат пряк достъп до зелените площи около сградата.
От етаж втори, над партер, до единадесети етаж включително се предвиждат офиси с общ капацитет от 2500 работни места. Офисната площ на всеки етаж е 2 125,9 м2, която предоставя възможност за изграждане на различни типове офис пространства- от коридорен и кабинетен тип до „open space“ пространство, различни типове конферентни зали, зали за срещи, зони за релакс, кухненски кътове и т.н. Всеки етаж има достъп до две тераси с красива гледка към Витоша.

Архитектурно-пространствено оформление на Сграда 2

Сграда 2 е първата по рода си сграда в България изцяло проектирана за коуъркинг пространство и дом на най-новия „co-working“ в столицата- Work Better. Повлияна от индустриалната архитектура и английското творчеството на Сър Норман Фостър, Сграда 2 включва клинкерна фасада в съчетание с плоски покриви, изпъкнали ръбове, метални обшивки и видим бетон. Този индустриален дух се пренася и в интериора на сградата, за да допълни цялостното архитектурно изживяване на наемателите.
Сградата се състои от 5 надземни етажа с общо РЗП от 3 883, 9 м2 и две подземни нива с технически помещения и паркинг за 74 автомобила, 4 паркоместа за хора с увреждания, 8 зарядни станции за електромобили и 63 велостойки. Автомобилният достъп до тях се осъществява посредством рампа от новоизградената улица от юг.
На ниво партер, от южната страна, е разположен централния вход на сградата, през който се влиза в обширно фоайе, разпределящо потоците на движение. Лобито се откроява със забележителен интериор- видими инсталации, метален таван и обшивки. А рецепцията носи индустриалния стил в себе си като съчетава метален корпус с рециклирани зъбни колела и обшивка от перфорирана черна ламарина. Около лобито са разположени входът към Work Better и Feel Better, модерно бар заведение.
Акцент в интериорния дизайн на коуъркинг пространството е амфитеатралното стълбище, което предразполага помещението на ниво апртер за събития и социални дейности. А металният “X” като символ на Business Garden Office X, носи в себе си духа на индустриалната революция и е отличителният акцент в целия интериор на сградата. В допълнение към цялостната визия, тухлената фасада е пренесена в интериора като обшивка на централните колони. За да се балансира тежкия индустриален стил, в дизайна са приложени елементи от естествени материали – дърво и живи растения.
На етажи втори до пети включително се помещава коуъркинг пространство с капацитет от 450 работни места. Етажите са с различна големина, следвайки геометрията на сградата. Това осигурява възможността за мноогообразие и гъвкавост в оформлението на пространството. Интериорът е разчупен като съдържа в себе си модерно улично изкуство - тематични графити за всяко едно пространство, загатващи горещи теми от съвременния ни живот като първите обитатели на марс, крипто валути, световни магнати и т.н. Но в същото време е и съобразен с модерните нужди на наемателите като предлага място за дрямка, зала за игри и шумоизолирани телефонни кабинки.

Иновации

Фокусът на сградите в Business Garden Office X е изграждането на уютна и здравословна среда, която да е устойчива във времето. Тя се осигурява чрез използването на рециклируеми материали като заложените алуминиеви профили с троен стъклопакет. Като бъдещи притежатели на LEED Platinum сертификат, сградите интегрират енергоспестяващи системи за отопление и охлаждане, вентилация и LED осветление. По-здравословна и защитена среда се гарантира и чрез свръхиновативната технология заложена в цялата сграда, която пречиства въздуха чрез студена плазма. Тази технология осигурява непрекъснато пречистване на въздуха и повърхностите. Изпълнението й подобрява хигиенните условия във въздуховодната мрежа и в помещенията, убива бактериите и намалява драстично възможността от разпространение на вируси. Антивирусната среда също така се гарантира и чрез контрола на влажността, която оказва значително влияние върху разпространението на вирусите. В сградите са заложени филтри, които да улавят фините прахови частици, които представляват микроскопични твърди или течни вещества, суспендирани в земната атмосфера, причина за множество дихателни заболявания.м

Местоположение

Закътано, далеч от шума и праха на големия булевард, Business Garden Office X представлява малък парков градски оазис в сърцето на столицата, на втора линия от бул. ‚Черни връх‘ в непосредствена близост до кръстовището с ул. ‚Сребърна‘, където минават някои основни пътни артерии в София. Комплексът е леснодостъпен и равноотдалечен от най-населените жилищни райони в града. Метростанция ‚Витоша‘ се намира на по-малко от 200 метра, което се равнява на 3 минути пешеходно разстояние. На същото разстояние има и автобусни спирки на автобусите №64, №65, №83, №88, №96, №120 и №122. Комуникативността на района е значително преимущество за наемателите, защото спестява ценно време в предвижване до работното място. В допълнение, Business Garden Office X се намира в непосредствена близост до ‚Парадайс Център‘, който осигурява най-различни удобства като ресторанти, кафета, магазини, спортни зали, плувен басейн и зони за релакс. Също така, на пешеходно разстояние са и двата най-посещавани парка в столицата- Южен Парк и Ловен Парк - Борисова градина. Кварталът се развива с много бързи темпове и през последните години се наблюдава значителен интерес за изграждането на бизнес и жилищни проекти. Сграда 1 и Сграда 2, като част от иновативния комплекс Business Garden Office X, се оформя като най-новия работен хъб в столицата. С над 6 декара зелени площи, комплексът стимулира здравословния начин на живот на наемателите като им предоставя работа в богата паркова среда, където да имат възможност да излезнат на чист въздух и да релаксират.

Причините, поради които смятаме, че комплексът Business Garden Office X трябва да бъде отличен с престижната награда „Сграда на годината“, са:

- Допринася с уникална индустриална и модерна визия за обогатяване на градската среда.
- Има изградена хармонична симбиоза между зони за релакс в паркова среда и работа в офис, стимулиращи здравословния начин на живот, осигурявайки на работещите в сградата изключително добри условия за пълноценен живот в забързаното и напрегнато ежедневие.
- Сградите са съвкупност от иновативни технологични решения приложени в строителството, които подобряват работната среда.

Параметри Сграда 1:

- Застроена площ (ЗП): 2 391,8 м2
- Обща РЗП: 47 864,3 м2
- РЗП надземно: 36 546,3 м2
- РЗП подземно: 11 318,0 м2
- Озеленяване (40%мин): 7 024,3 м2 (46,81%)

Параметри Сграда 2:

- Застроена площ (ЗП): 907,4 м2
- Обща РЗП: 3 883,9 м2
- РЗП надземно: 3 883,9 м2
- РЗП подземно: 3 280,7 м2
- Озеленяване (40%мин): 7 024,3 м2 (46,81%)

Данни:

- Възложител: Асен Лисев, Спас Шопов. („Офис Х“ АД)
- Проектант: MBL.
- Проджект мениджър: MBL.
- Строител: Pipe System.
- Надзор: MMV Engineering.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Umani hotel

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Високотехнологичната сграда на Melexis, включваща офис и производствена база