Жилищна сграда с апартаменти за млади семейства, Бургас

Бургас, Зона „В“, ж.к. “М. Рудник“

Детайли за проекта

Инвеститор

АТРИМ ЕООД

Архитект

АРХИТЕКТИ УРБАНА ООД, арх. Владимир Милков

Изпълнител

АТРИМ ЕООД

Конструктор

Тодор Атанасов

Допълнителна информация

Описание на проекта

Блок № 611 се намира в Зона „В“ на ж.к. “М. Рудник“, Бургас, в среда на панелно строителство и нискоетажни постройки, част от които със статут на временни. Идеята на инвеститора е изграждане на нискобюджетна многофамилна жилищна сграда с апартаменти за млади семейства, която да се открои в монохромната и неугледна среда и да зададе нов градски образ и комфорт на обитаване. Целта е да се привлекат млади хора със завишени изисквания към жилищната среда и потенциал да я поддържат и променят в зададената с проекта посока. Същевременно със своите обем, мащаб и членения структурата се вписва хармонично в силуета на комплекса в съответствие с предстоящото саниране на заобикалящите жилищни блокове.

Сградата е изцяло жилищна и се състои от гаражен етаж и 7 жилищни етажа, 2 секции с три входа, всеки от които със стълбищна клетка и асансьор. Съдържа 71 апартамента: 10 бр. едностайни, 24 бр.двустайни, 28 бр.тристайни, 8 бр. четиристайни и един многостаен на последния етаж във вход „В“. В същия вход на първи жилищен етаж е предвиден апартамент за хора с увреждания. Безпрепятственият подход се осъществява чрез рампа. За останалите входове са предвидени места за платформи, при необходимост.

В гаражния етаж са осигурени 25 индивидуални гаража, 71 бр. складови помещения, помещения за детски колички, за чистачка, главен водомер, велопаркинг клас I за 58 велосипеда и открит за 11 велосипеда в двора. Достъпът до двора и открития паркинг се осъществява посредством проход в северозападния край и алея от североизток.

Дворът е озеленен с тревна и дървесна растителност. Оградата е ажурна и вертикално озеленена пълзяща растителност. В двора са предвидени 52 паркоместа на тревна фуга, от които 3 бр. за хора с увреждания.

С проекта е търсена максимална функционалност, откровено изразена в архитектурния образ на сградата, където всеки елемент оправдава своето предназначение. Така например вертикалните членения, оцветени в бяло, освен балансиране на изразената хоризонтала на масивното тяло, успешно разделят лоджиите на съседните апартаменти.

В цветовото оформление съзнателно е търсена графичност, която „стяга“ обемите и създава усещане за „градска архитектура“. Същевременно богатото остъкляване придава ефирност и промени в колорита в хода на деня. За фасадата са използвани водоотблъскваща силикатна и полимерна мозаечна мазилка, триплекс 16 мм (за парапетите), черна алуминиева дограма с прекъснат термомост, облицовки от HPL и Алубонд.

Независимо от ниския бюджет, архитектурата на сградата и качеството на строителството създават усещане за лукс. За това допринася и фактът, че строежът се намира в екологично най-чистия район на Бургас, а от високите етажи се открива красива панорама към Бургаския залив, защитена местност „Пода“ и езерото „Вая“.

Възложител: АТРИМ ЕООД

Инвеститор: АТРИМ ЕООД

Изпълнител: АТРИМ ЕООД

Година на проектиране: 2020 г.

Година на завършване: 2023 г.

Застроена площ: 987.64 м2

Разгъната застроена площ: 7356.81 м2

Конструкция: Монолитна, безгредова

Категория на сградата: Трета

ПРОЕКТАНТИ: Архитектура: АРХИТЕКТИ УРБАНА, арх. Владимир Милков СК: инж. Тодор Атанасов ВиК: инж. Бонка Желязкова ЕЛ: инж. Росица Байкова ОВК и ЕЕ: инж. Антон Маринов Паркоустройство: инж. Диана Янкова Геодезия: инж. Таня Пашова ПБ: инж. Бойчо Узунов