Kolio-Fitchet-Museum

Музей „Колю Фичето”

Музеят на Уста Колю Фичето в Дряново е реставриран по инициатива на Националния конкурс „Сграда на годината”

play "Сграда на годината " - кампания за възстановяване на музея на Колю Фичето в Дряново
Инициативата

210-ата годишнина от раждането на най-големия български строител - Колю Фичето, беше посрещната с откриването на музея в родния му град Дряново, реставриран по инициатива на Националния конкурс „Сграда на годината”, местната община и Камарата на строителите в България.

Окаяното състояние на музея 40 години след построяването му даде повод за старта на кампанията за възстановяването на сградата по време на официалната церемония на осмото издание на конкурса, отличаващ най-хубавите сгради на България, в края на 2009 г.
С инициативата за цялостния ремонт на зданието се ангажираха дарителите - единайсет строителни компании от Камарата на строителите в България – "Главболгарстрой" АД, "Галчев инженеринг груп" АД, "Мидия" ЕООД, "БИАД-С" АД, "Стартинженеринг" АД, "Станилов" ЕООД, "Политрейд констръкшън", "Мостстрой" АД, "Трейсгруп холд" АД, "Виастрой инженеринг" ООД и "Димас" АД.

Интериорният проект е дарение на "Инжпроект" ООД с ръководител на колектива арх. Константин Косев.

Колю Фичето вписва трайно името си на талантлив народен архитект и строител в историята на българската архитектура. Умението му да съхрани ценното в българската строителна традиция, да я обогати с нови форми, да създаде свой неподражаем стил е изявено в построените от него представителни християнски храмове, обществени и частни сгради, кули камбанарии и солидни мостови съоръжения.

Творчеството на майстор Колю Фичето винаги е будило възхищение у радетелите на националното българско изкуство. Израз на почитта на поколенията е създаденият в родния му град Дряново музей и посветените му паметници и паметни плочи във Велико Търново, Дряново и Бяла.

И до днес творчеството му продължава да вълнува почитателите на културно-историческото наследство.

Галерия