Инициативи

ИНИЦИАТИВИ

Национален конкурс "Сграда на годината" и партньори инициират и подкрепят дарителски акции, свързани със знакови сгради в България.

БОЯНСКАТА ЦЪРКВА – реставрация на стенописите 2006 – 2008 г.
Национален конкурс „Сграда на годината” и генералният спонсор „Евромаркет кънстракшън” инициираха през 2005 г. кампания за събиране на средства за реставриране на стенописите на Боянската църква.
Боянската църква е средновековен християнски храм, строен на части през ХІ, ХІІІ и ХІХ век. Църквата е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. В този списък, съдържащ около 1000 паметника от цял свят, Боянската църква е един от седемте български паметници. Световната си слава Боянската църква дължи не на архитектурата си, а на стенописите от 1259 г., рисувани от един изключително талантлив за времето художник. Неговите изразни средства са революция в европейската живопис и не случайно някои учени го наричат предшественик на Европейския ренесанс.
Реставрацията беше извършена през 2006 - 2008 г. от проф. Григори Григоров и художникът реставратор Владимир Цветков. Благодарение на даренията на много физически лица и компании и безценната подкрепа на проф. Божидар Димитров.

МУЗЕЯТ НА УСТА КОЛЮ ФИЧЕТО в Дряново - реновация и възстановяване 2009 - 2011 г.
210-та годишнина от раждането на най-големия български строител - Колю Фичето, беше посрещната с откриването на музея в родния му град Дряново, реставриран по инициатива на Националния конкурс „Сграда на годината”, Община Дряново и Камарата на строителите в България.
Окаяното състояние на музея 40 години след построяването му даде повод за старта на кампанията за възстановяването на сградата по време на официалната церемония на осмото издание на конкурса през 2009 г.
През 2011 г. след мащабна реновация извършена от Камарата на строителите в България, музеят отвори врати за широката публика.