Комплекс Сентрал Парк, Бургас

Бургас, част от многофункционален комплекс Сентрал парк Бургас

Детайли за проекта

Инвеститор

„СЕНТРАЛ ПАРК БУРГАС“ ЕООД

Архитект

ШАРЕНКОВ архитекти ЕООД

Изпълнител

БМ ООД

Конструктор

„БИПАК“ ЕООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Иновативна екосистема за работа и живот. Образование. Управление на системите.

Central Park Бургас е комплекс от стратегическо значение на Бургас и региона. Комплексът включва бизнес сграда на 11 етажа, с гъвкави офис пространства по 1 450 кв. м. на всеки етаж, 1 850 подземни паркоместа на 2 нива, 5 жилищни сгради с 950 функционални апартаменти и най-висока точка на етаж 22, както и площад, заведения и места за свободното време.

 

Изцяло предназначен и проектиран за привличане на представители на международен бизнес, IT и аутсорсинг компании с цел да бъде наложена нова корпоративна култура и асимилиране на световни стандарти на работа в Югоизточна България. Предвид концентрацията на IT бизнес в София, комплексът в Бургас цели да постави нова точка на картата на България, която чрез изключителната си инфраструктура и технологични решения да бъде притегателна сила за устойчиви компании и развитие на startup-и именно в Бургас. Не на последно място ценовата политика на инвеститорите е изключително гъвкава по отношение на краткосрочни и дългосрочни наеми на бизнес площи. С реализацията си Central Park предефинира градския начин на живот и работната среда в Югоизточна България. Комплексът и неговите модерни бизнес пространства вече е дом и среда за развитие на дигитален хъб, на ICT Клъстер Бургас, както и на световна технологична и водеща обучителна компания.

 

Комуникационната инфраструктура в комплекса е изцяло оптична, позволява висока скорост на обмен на информацията и високо ниво на сигурност:

·         CISCO оборудване, осигурява вътрешен трафик 80Gb/s и 10Gb от външни доставчици;

·         Комплексът разполага с високоскоростна интернет свързаност, която се осигурява от 4 оператора, като всеки от тях е резервиран от 2 доставчика;

·         Две магистрални трасета осигуряват резервираност на връзките във всяка една точка от комплекса;

·         100GB рутери комутират връзките и осигуряват гарантирана свързаност на всеки един от абонатите;

 

На база на оптичната инфраструктура, в комплекса са изградени 2 оптични подсистеми: FTTO - Fiber to the office, FTTH – Fiber to the home

 

FTTO – с партньорство Nexans - един от лидерите в бранша, е изградена оптична инфраструктура до всяко работно място в офисната сграда, позволяваща 1GB гарантиран трафик до всеки един потребител; за всеки един от офисите има предвидени независими оптични влакна, позволяващи 10GB трафик за всеки офис; оптичните влакна са присъединени към вътрешната мрежова инфраструктура на комплекса, но могат да се използват и за директни комуникационни връзки към външни оператори (тъмно влакно); през комутатори, оптичните влакна завършват с микро комутатори на работното място, всеки с по 4 RJ изхода; комутаторите са с по два оптични входа и позволяват резервираност от 2 външни интернет оператора;

 

FTTH – на базата на PON мрежа, всеки един от телекомуникационните оператори, може да осигури услуги на всеки един от своите клиенти в апартаментите на комплекса; за всеки един апартамент е осигурена възможно за предоставяне на оптична свързаност към два независими оператора, като всеки един от тях може да предостави практически неограничен брой услуги;

Оптичната инфраструктура е свързана към единно сървърно помещение, от което всеки един от телекомуникационните и интернет оператори, може да осигури услуги до всеки един от абонатите си в комплекса без да се налага изграждане на допълнителни мрежи от негова страна;

 

В комплекса е изградена Wi-FI мрежа, както за работните пространства, така и в заведенията, общите пространства и местата за свободно време. Wi-FI мрежата в комплекса е от 6-то поколение, с 1GB крайни устройства, разполагаща с висока ефективност и интелигентно управление на потребителите.

 

Модерна концепция за социално и гъвкаво работно пространство, която включва и подходяща среда за образование и квалификация, която ще бъде използвана и за програми на университети. Coworking пространството осигурява продуктивна среда за млади и енергични специалисти, които търсят почти невъзможното съчетание от място за обучение, работа и вдъхновение.

В комплекса има изградени няколко различни по формат и функционалност споделени работни пространства, даващи максимална гъвкавост: подходящи за офиси, развойни лаборатории, зали за конферентни разговори и срещи в различни формати, виртуални екипи и дистанционно обучение, зали за презентации и открити споделени работни пространства.

Разположеното в офисната сграда coworking пространство е разположено на 4 500 кв. м. площ, залите разгръщащи топъл декор. Залите предлагат набор от удобства за обитателите и обещанието на инвеститорите за социална среда и работно място, носещо вдъхновение и комфорт, без излишни усложнения. Coworking пространството предлага всички удобства за изграждане на работна професионална и социална среда – високоскоростен оптичен интернет, WiFI 6 свързаност; 1 зала за 250 човека, 3 презентационни зали за по 100 човека; по-малки зали за обучение, оборудвани с интерактивни дъски; различни по формат конферентни зали (от 4 до 20 човека) с дисплеи за презентация; просторни общи пространства, подходящи за споделена работа, време за отдих и социални срещи, кетъринг събития. В споделените работни пространства има управляеми точки за самостоятелен печат, покриващи най-високи изисквания за качество. Работните точки за печат се управляват през софтуер, позволяващ непрекъснато следене на готовността на машините, възстановяване на разходите за консумативи, гъвкави тарифни планове и квоти. Тези условия правят coworking зоната на Central Park подходяща за всякакъв вид събития, обучения и конференции.

 

Central Park се нарежда сред проектите, които могат да поемат предизвикателствата на post-covid средата на работа и живот. Оптимизираните бизнес и модерните coworking пространства в бизнес сградата клас А, които доставят всичко необходимо за ефективност на работния процес, в съчетание с паркова растителност, градска среда и спиращи дъха гледки към Черноморското крайбрежие са безупречното съчетание, което е новост за тази част от България.

 

Комплекса обезпечава енергийните си нужди чрез 8 фотоволтаични сиsтеми, всяка с по над 150 KWp. Изградената система за сградна автоматизация (BMS), покриваща всички общи и офисни площи позволява лесна поддръжка на комплекса, осигурява висока степен на надеждност на оборудването и лесно преконфигуриране на сценариите за управление.

Системата дава възможност за функционален контрол на всяко едно осветително тяло, евакуационен осветител, вентилатор, енергиен източник, защитната и комутационна апаратура в таблата. Контролът на всички енергийни потоци, позволява оптимизиране на разходите.

 

Жилищната част на комплекс Central Park Бургас включва 5 жилищни сгради с 950 функционални апартаменти. За всички живущи в комплекса е изградена видеодомофонна система, улесняваща контрола на достъпа в жилищните сгради, връзката на живущите с центровете за поддръжка, наблюдение и охрана.

В целия комплекс е изградена система за автоматизирано отчитане на разходите на вода за всеки един клиент и подаването й към ВиК оператора.

 

В комплекса е изградена интегрирана система за охрана на Bosch Security, включваща видеонаблюдение, пожароизвестяване, гласово оповестяване, контрол на достъпа и СОТ, даваща сигурност на живущите и работещите в комплекса.

 

Менажирането на площите в комплекса се извършва през модерен софтуер FMCENTER, през който всеки един от собствениците и наематели в комплекса, през собствен потребителски профил има възможност да следи месечните разходи и да контактува с мениджърския екип за текущи проблеми. FMCENTER е интегриран със системата за сградна автоматизация от която получава текущи данни за енергийните разходи и посещаемост на отделните обекти. По този начин се цели максимално справедливо разпределяне на общите разходи в комплекса.

 

Прилежащата инфраструктура изпълва напълно обещанието на инвеститорите за вдъхновен живот. Комплексът има огромно вътрешно пространство с целогодишно зелена паркова растителност и богато озеленяване, площад, търговски и retail обекти, предлагащи премиални фешън марки, ресторант, сладкарница, ирландски пъб, уиски бар, както и steak house, фитнес и възможност за най-модерно работно място в coworking пространствата.

 

Строителството отговаря на най-високите световни стандарти и се използват всички средства за ограничение на въглеродните емисии. В конструкцията на сградите e вложена система за олекотяване на плочите COBIAX.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Реновация на ул. "Свети Княз Борис", Стара Загора