Жилищна сграда Дружба 5028, София

София, ж.к.Дружба, бл.7А

Детайли за проекта

Инвеститор

ТОБО ГРУП

Архитект

Арх.Димитров, арх.Дочева

Изпълнител

ТОБО ГРУП

Конструктор

Инж.Петров

Допълнителна информация

Описание на проекта

Новопостроената жилищна сграда Дружба 5028, както подсказва името ѝ, е част от непрекъснато модернизиращия се квартал Дружба в София. Сградата има изчистени прави форми, които са подчертани от издължените правоъгълни фигури, композирани по фасадите. Кафявите цветове и материали, които напомнят за топлината на дървото, придават на сградата излъчване на уют и спокойствие. Силуетът на сградата през нощта е ярък и впечатляващ със светещите линии по парапетите и завършващия борд на фасадите. Интериорът има изчистена и модерна визия, която съчетава зеленината с уюта на дървото и огледалните повъхности. Някои от елементите са подчертани с LED осветление.

Парцелът е разположен на три улици като Г-образната сграда е разположена в успоредно на две от тях така, че да се оформи вътрешен, южен двор. В двора са проектирани пешеходни алеи, парково озеленяване и зони за наземно паркиране.

На партера на сградата са разположени входовете за жилищните етажи и гаражи, осигуряващи места за паркиране на обитателите.

Техническа информация

Конструкцията на сградата е монолитна със стоманобетонов скелет, съставен от вертикални колони и диафрагми, и хоризонтални етажни, безгредови плочи. Покривът е изпълнен от стоманобетонова плоча, върху която са подредени съответните покрития, които осигуряват топлоизолацията и хидроизолацията на сградата. Партерът е облицован с камък, външната мазилка е минерална в цвят. За фасадите се използва топлоизолационна система на Baumit и Ceresit съставена от 10 см екструдиран пенополистирол, две шпакловки с мрежа и минерална мазилка. Прилагат се декоративни елементи от HPL и еталбонд. Парапетите на балконите са метални- остъклени. Външната дограма е PVC със стъклопакет. Наклонът се дава посредством дървена конструкция от висококачествена дървесина импрегнирана с разтвор.

Монтира се топлоизолация от каменна вата: FIBRANGeo 50 кг. 50/600/1200мм с черен воал с изключителни характеристики: • Обемна плътност: 50 кг/куб.м. • Коефициент на топлопроводимост λn: 0,034 W/mK • Горимост: Клас А1

Покривната хидроизолация се изпълнява с един пласт APP битумна хидроизолационна мембрана GEMINI P 4mm и пласт APP битумна хидроизолационна мембрана ARIES P GR 4.5kg/m2 с цветна минерална посипка,произведени от GENERAL MEMBRANE Italy. Вертикалната комуникация в сградата се осъществява с пътнически аснсьори, които осигуряват на живущите удобен достъп до жилищата им.

РЗП: 6496 м2

Апартаменти: 81