Награда на публиката - 2-ро място - Жилищна сграда Белвю Резидънс 2, София

София, бул. Арсеналски №117

Детайли за проекта

Инвеститор

Шалев Инвестмънт Груп ООД

Архитект

КРЕДА СТУДИО ООД, арх. Дора Костова, интериорен дизайн - CAST studio

Изпълнител

БИГЛА III ООД

Конструктор

инж. Цвета Ангелова

Допълнителна информация

Описание на проекта

Сграда Bellevue Residence II е разположена на бул. Арсеналски 117, на ъгъла с ул. Бяла в столичния кв. Лозенец, като естественото продължение на линията, която поставя наградената в категория „Жилищни сгради“ през 2016г. сграда, Bellevue Residence I. С Bellevue Residence II отново се постигнa модерна визия, съчетана с богати архитектурни характеристики и безкомпромисно луксозен завършек, напълно отговарящи на потребностите на жителите на този квартал.

Концепцията на сградата е в съответствие с изискванията на средата за осигуряване на максимален комфорт на живущите в комбинация с нейната локация, осигуряваща динамика, бърз достъп до сърцето на столицата и ключови места за посещение - бул. „Витоша”, „Сити Център”, „Парадайз Център”. Непосредствената близост на парковата среда на Южния парк, осигуряването на впечатляващи гледки към зелените площи на парка са идеалният начин да избягате от града, без всъщност да го напускате.

Площта на парцела е 921 кв.м, което дава възможност за реализиране на надземна разгъната застроена площ на сградата от 4199,27 кв.м., и разгъната застроена площ, заедно с подземните нива равняваща се на 5720,03 кв.м. Застроен е само 60 % от терена, което дава възможност за реализиране на озеленяване и засаждане на висока дървесна растителност.

В градоустройствено и концептуално отношение градската "рамка" към парка е завършена в ансамбъл със съседната сграда на калкан. Този ансамбъл е реализиран с визия, която едновременно подсказва отношение към прилежащите зелени площи на парковата среда и принадлежност към градска среда от висок клас.

В архитектурно отношение, в проекта са развити и овладяни следните аспекти:

• Мащаб – предизвикателството, да бъде съобразен мащабът на съседната сграда, въпреки двойно по-голямата дължина по фронта на бул. Арсеналски;

• Визия – изпълнение на по-нисък корниз откъм ул. Бяла, овладяване на ъгъла на сградата;

• Обем и пропорция – архитектурните обеми към парка са с осова система с широки оси, организирани и аранжирани с два акцента - бели каменни рамки с пропорциите на каменния акцент на съседната сграда.

Типовите етажи на сградата са с площ по 578 кв.м. Те са достъпни посредством две стълбищни клетки и два асансьора. Двете вертикални комуникации на ниво партер се обслужват от едно фоайе с рецепция. В общите части на партера на сградата е осигурена социална среда за общуване и почивка. Големи стъклени витрини разкриват красиви гледки към парка, града и заобикалящата ги природна среда, като това архитектурно решение отговаря на модерния и елегантен дизайн на сградата. Входът към фоайето от улицата е отдръпнат навътре, което с помощта на еркерите прави излишна необходимостта от козирка.

Дизайнът на вътрешните пространства на Bellevue Residence II е дело на креативния екип на CAST studio. С голяма лекота е постигнато предизвикателството да се отрази луксозната визия на фасадата в интериора, от една страна, а от друга - да се постигне това величествено входно пространство като препратка от интериора на Bellevue Residence I. Независимо от ограничената височина на тавана при Bellevue Residence II, оптически e постигнaт простор във вертикално отношение посредством огледален опънат таван на фирма Barrisol, създавайки илюзията за увеличено пространство. Ефектът от този похват е позволило дублирането на някои елементи във височина и пълно левитиране на други. Стенните панели, всеки подчертан с черна рамка, са изработени прецизно от фрезован MDF. Входните врати се отличават със съответната буква за "Вход А" и "Вход Б". Те са напълно автоматизирани и с достъп, контролиран от рецепцията във фоайето.

Създавайки впечатляващ стилов контраст с фоайето, чакалнята е като една голяма дървесна кутия, с елемент на природна препратка към Южен парк в съседство. Акцентната жива зелена стена внася свежест и спокойствие, така подходящи за подобно помещение. Коридорите по етажите са с изчистена визия, но и с луксозно излъчване - стените са облечени с текстилен тапет, а асансьорната шахта и вратите към апартаментите са подчертани с дървесен фурнир, внасяйки в цялостната обстановка уют и топлина.

Във функционално отношение, на всеки типов етаж на сградата, са развити по три апартамента, като дневните са ориентирани към парка. Два от апартаментите имат самостоятелни кухни, спалните гледат на югоизток към вътрешния двора на сградата. Всяка дневна има просторна тераса към парка и ъглово остъкляване, позволяващо западното ослънчаване на сградата. В подпокривните етажи са разположени два мезонета с просторни дневни с двойни етажни височини, което създава усещане за обем и мащаб на пространство. Таваните са остъклени, което осигурява огромни количества естествена светлина за интериора.

Сутеренът на сградата е организиран с две подземни нива за паркиране и складови пространства. За максимален комфорт на живущите, са осигурени по 2 броя гаражи и/или паркоместа за независимо паркиране на жилищна единица. Подходът към сутерена е посредством рампа. По отношение на екстериорното оформление на сградата, фасадата е решена с камък (сивобял гранит), метал (цвят антрацит), дървесен HPL и стъклени парапети от нетонирано стъкло. За единство в силуетите на сградите и за спазване естетическия вид на заобикалящата средата, изборът на материали се е обусловил от използваните материали и цветове на съседната сграда – повторени са светлия гранит, метала, термо дървото и парапетите.

За да се постигне ефектът "отлепяне" на обема на сградата от терена и в двете сгради плътните части в партера са облицовани с черен метал тип "струни". Подобни струни са използвани за облицовка на предпоследния етаж откъм ул. Бяла и частично към двора, като иновативното тук е, че те продължават като парапет към последния етаж. Този подход е избран с цел туширане на ефекта от наслагване на две коти корниз.

Проектът на Bellevue Residence II заложи много предизвикателства пред изпълнителя на сградата - Бигла 3. Някои от тези предизвикателства са свързани с технологията на изпълнение на проектното решение за изграждане на две нива сутерен, подкопаване на съседна сграда с едно изпълнено подземно ниво, изпълнение на сериозно укрепване с шлицови стени, отводняване на строителния изкоп. В услуга на изпълнението е направен избор и с разположението на рампата към подземните нива да е до калкана, което е спомогнало за до по-плавен преход в изкопите на двата сутерена.

По отношение на автоматизация на сградата, на първото ниво на сутерена е изградена станция за зареждане на електроавтомобили, която е предвидена за общо ползване.

Bellevue Residence II е отлично изпълнена сграда, за която могат да се изброяват много ключови качества, но 3те основни, които я отличават са:

• Постигане на ансамбъл;

• Уникалност на фасадното решение;

• Отличен дизайн на общите пространства.

Видео
play