Специална награда - Културен център "Жул Паскин", Видин

Видин, ул. Баба Вида № 29

Детайли за проекта

Инвеститор

ОБЩИНА ВИДИН

Архитект

АМОРФ АРХИТЕКТИ ООД

Изпълнител

ДЗЗД „ПАСКЕН 2020“, водещ партньор: „Билдинг Комфорт“ ЕООД

Конструктор

инж. Евгени Тотев

Допълнителна информация

Описание на проекта

Еврейската Синагога е паметник на културата от национално значение, разположена е в Крайдунавския парк, на пешеходно разстояние от средновековния замък „Баба Вида“. Синагогата е била втората по големина в България след Софийската, но декоративните елементи са я правели най-красивата. Архитектурният проект е дело на италиански и австро-унгарски архитекти.

Сградата престава да функционира като еврейски молитвен дом през 1950 г. Община Видин придобива собствеността й чрез дарение през 2019 г. от сдружение „Регионална организация на евреите в България „Шалом“.

След изпълнението на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център Жул Паскин“, сградата обединява функциите на музей, изложбено пространство и многофункционална зала за събития.

При изпълнението на проекта максимално е запазен автентичния вид на сградата, с пълен респект към оригинала.

Във функционално отношение сградата позволява ежедневно посещение на туристи, периодично провеждане на различни мероприятия, с фокус върху културни и обществени събития. Залата е подходяща за концерти, организиране на конференции, провеждане на научни форуми и семинари, подреждане на временни изложби. Културният център е част от туристическия ансамбъл на Видин и е с потенциал да привлича различен сегмент от потребители на културно-исторически туризъм.

Прикачени документи