Павилион-ателие за творческа дейност, Варна

Варна, кв.45, местност ''Свети Никола"

Детайли за проекта

Инвеститор

Радка Страшимирова Мавродиева

Архитект

3Д-форма ЕООД

Изпълнител

Радка Страшимирова Мавродиева

Конструктор

инж. Димитър Христев

Допълнителна информация

Описание на проекта

Обектът, който разглеждате, е павилион-ателие за творческа дейност – занаяти, музика – или пространство за творческа почивка. Куполна постройка, създадена извън всякакви рамки на общоприетите разбирания за строителни процеси и обитание. Тя е твърде различна – със своята декоративна форма и процес при монтаж. Павилионът е преместваем обект по чл. 56 от ЗУТ, с площ 86 кв.м. Намира се в гр. Варна, кв.45, местност ''Свети Никола''.

Архитектура, дизайн, функционалност

Клиентите, които ни потърсиха преди по-малко от година, са рядко срещани хора. Да си авантюрист в партньорство, е нещо твърде сложно, когато проектираш малки обекти, а инвестицията за тяхното осъществяване е от порядъка на половин милион. Когато говорим за такива суми, които никоя банка не би отпуснала, ние определено оценяваме тяхната рядкост. Авторството е споделено и възложителят е част от екипа. В случая съвместно решихме да опитаме нещо уникално.

Основен елемент на нашата концепция се превърна Emiliania huxleyi /любим мотив на клиентката ни, фитопланктонолог/, като особено внимание обърнахме на фасадите. Те са изработени от металнo покритиe, Corian и дървени шиндли /в лимитирана серия, само за този купол/ и са положени върху двойна скара. Павилионът е ситуиран на стръмен терен с голяма денивелация, сред луксозни и разнообразни по стил и естетика сгради, между които изпъква обемът на купола. Основите са сглобяеми - метални пилоти, които контрастират с облата формата на самата сграда, което беше търсен от нас ефект.

Общият вид на сградата е сякаш с няколко лица, постигнати посредством разнообразните като фактура покрития. Използвали сме актуално тъмно-сиво за металното покритие, битумната шапка и дограмата. Бялото е Corian, разкроен с помощта на CNC. Върху част от фасадата, като декоративна украса е гравирано пано с мотиви на Emilianiа. Релефите са боядисани с луминесцентна боя и светят в тъмното. С Corian облякохме и касите на предното остъкляване, след като ги изолирахме.

Дървените шиндли са едно от най-скъпите и капризни покрития. Техния завършек е оформен, като българска шевца върху белия Corian за контраст. Ефектът е впечатляващ - колкото повече се приближаваш към сградата, толкова по-богата на детайли става тя. Плановото разпределение е семпло -с голямо просторно пространство със санитарен възел и склад, с възможност за добавяне на мобилна надстройка, заради което има и горно осветление.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

Огромният обем от въздух в помещенията и визуалната връзка с небето и околната природа ще Ви пренесат в ново измерение, много различно от познатото досега усещане за ниски тавани и ъгли, присъстващи в повечето жилища. Този обем създава естествена циркулация на въздуха, който гарантира добрата климатизация. Акустиката е изключително подходяща за музикални изпълнения, което е част от предназначението на Павилиона и е от основна роля за качеството на звука.

Сградата е сглобяемо съоръжение, изцяло изготвено предварително и монтирано на място по ръководство. Основите са пилотно фундирани без никакъв бетон след трасиране и са монтирани в рамките на един ден. Подът е с метална конструкция, върху който е приложена дифузноотворена система, повърхнините на купола/покрив/стени са с 30 см изолация, отговаряща на нормите за нискоенергийни и пасивни къщи. Сградата притежава нужния въздухоплътен и ветропроницаем слой, подсигуряващи дълголетие на сглобяемата система. Дограмата на първо ниво е стандартна, с висок клас (U-фактор 0.6 W/(m²K), сертифицирана за нискоенергийни и пасивни къщи. Горното осветление е постигнато с помощта на покривни прозорци от Velux отново с троен стъклопакет.

3 основни предимства на куполната сграда:

-Съвършена форма с висока художествена стойност

-Висока степен на екологичност и енергоефективност

-Бързина на реализация /благодарение на фабричната заготовка обектът беше реализиран за по-малко от година/