Със съдействието на Etem

Апартхотел DOT - Sofia

София, ул. Братя Миладинови №46

Детайли за проекта

Инвеститор

"УРБАН СТЕЙ" ЕООД

Архитект

I/O Архитекти

Изпълнител

"СИТИ-ЕВРО ГРУП" ЕООД

Конструктор

Инж. Петър Чернев

Допълнителна информация

Описание на проекта

Апартхотел DOT Sofia се намира на ул. “Братя Миладинови” 46, в карето, заключено между бул. „Сливница“, бул. „Христо Ботев“, ул. „Пиротска“ и бул. „Стефан Стамболов“ (основното направление на Женския пазар). Място със сложен контекст, но и с неразкрит потенциал, който този проект умело разгръща за софиянци и гости на столицата.

DOT Sofia е пететажен апартхотел, предлагащ временно или дългосрочно настаняване. Той посреща с уникална фасада, изцяло създадена от кортен-стомана, зад която всеки иска да надникне, със забележителна арт колекция, събирана от инвеститора и неговата съпруга, с галерия за съвременно изкуство ”Сариева”, с ресторант “КОМАТ” в мека индустриална атмосфера с „вплетена“ натурална тухлена зидария, с възможности за корпоративни и лични събития, със спираща дъха панорамна гледка от покрива, с автентични произведения и изделия на български автори и занаятчии.

Без да е замислена като такава, сградата провокира в добрия смисъл, и подтиква минувачи, познавачи и посетители, от дистанцията на своите индивидуалности, да интерпретират възприемането на нейния дизайн и емпатия със заобикалящата я среда. Някак инстинктивно, DOT Sofia е призван да се превърне в основателна причина да изберем разходка до Женския пазар, последвана от кафе или неделен брънч в класен ресторант, съчетани с наслада от текущата изложба в галерията. Хотелската част е българският пример за впечатляващите desing-хотели в европейските градски дестинации, които са ни изненадвали приятно с интересен интериор и самобитно усещане.

Архитектурата на сградата, като комплексен изказ от екстериор и вътрешен дизайн, попада в екстремно различна специфика не само за района, в който присъства, но и за преобладаващата столична сградна идентичност. DOT Sofia e удостоен с голямата награда в Петото издание на конкурса „Български архитектурни награди“ към Камарата на архитектите в България. Признанието на международното жури инспирира КАБ да номинира победителя в конкурса за европейските награди за архитектура "Мис ван дер Рое".

Новаторството на фасадата e в избора на кортен-стомана. Този, по-скоро непознат у нас материал за „обличането“ на сградата, е замисъл, заслуга и принос към нейната необикновеност, с които I/O архитекти превръщат архитектурното проектиране в „раждане“ на изкуство, на стойностна архитектурно-художествена творба, благородно изложена без лимити, извън музейните салони и частните колекции. Ръждивият цвят на кортен-стоманата е отчетлива алюзия към глината в почвата на централна София, старите тухлени зидове по калканите, покривните керемиди, червеникавите естествени пигменти по сградите, които дължат оцветяването си на същия железен оксид, от който е направена самата фасада.

Покрай комплиментите за авангардната фасада е важно да не забравим да отдадем необходимото внимание на интериора и обзавеждането. В медийните публикации се споменават термините „минимализъм“, „тих лукс“, „лаконична елегантност“ и всички те адекватно реферират характеристиките на вътрешните помещения и избраната мебелировка.

Грижливо запазен ствол на орех, по необходимост отсечен при старта на строежа, сега е консервиран и превърнат в оригинална „пейка“, която посреща гостите още от фоайето. Орехът връща спомена за отминалите времена, а неговата метаморфоза е символ - прагматичен и поетичен, на кръговрата на живота. Трилогията от естественото дърво, видимия бетон и металните повърхности се трансформира в триумвират. Необезпокоявани от излишни детайли, съвършено чужди на бъбриви и шаблонни вещи, пространствата поставят хората в състояние на свобода и чувство на достатъчност.

Апартаментите за гости са различни по обем и разпределение, стилово обединени и в съзвучие като декорация и оборудване. Най-атрактивен е пентхаусът на последните два етажа, с открита покривна тераса с обособена кухня за парти, за камерна романтична вечеря, или пък само за разкош. Той предлага 360-градусова гледка към софийските покриви и притежава private –access асансьор директно в дневната зона. Оригинална творба на световно известния български художник-авангардист Стефан Николаев е експонирана на една от стените и загатва посланието, че бъдещето е тук и сега.

Параметри на застрояване

Застроена площ: 212.17 кв. м

Разгъната застроена площ над терен: 1267.50 кв. м

Разгъната застроена площ: 1576 кв. м

 

Строителният процес протече енергично, с множество възникнали и своевременно преодолявани предизвикателства, в условията на една претоварена от комуникации и остаряла инфраструктура локация. Синергията между изпълнителите, инвеститора и проектантите се очерта като ключово преимущество. Космополитният мироглед на възложителя наложи максимата, че качеството няма имитация и прецизно изпълнените СМР, високият клас на материалите, оборудването и обзавеждането бяха задължителен стандарт във всеки елемент от сградата. Екипът на I/O архитекти пое водещата роля в претворяването на авангардната си концепция в устойчиво функционираща сграда. Що се отнася до изпълнителите - реализацията на апарт хотела създаде десетки възможности да проявят професионалните си умения, да се ъпгрейднат в технологичните иновации и като цяло – да разчупят шаблоните на стереотипното строителство.

Най-любопитното, с което сградата може да се „похвали“:

- Геотермална система за отопление и охлаждане, базирана на седем броя геотермални сондажи в границите на парцела, която осигурява необходимата енергия за отопление и охлаждане на жилищната част, климатизацията на ресторанта и топлата вода за битови нужди на цялата сграда.

- Вентилируема окачена фасада от кортен-стомана, с автоматично задвижвани капаци на прозорците и към балконите, командно управляеми от панели в помещенията. За елиминиране на критични ситуации, при неблагоприятни атмосферни условия, е предвидено дистанционно управление чрез метеостанция. Перфорацията на прозоречните капаци от кортен-стомана е оригинален детайл, който дискретно и съвсем органично създава игрива слънцезащита, от една страна, и динамика в равнинността на фасадата – от друга.

- Темпериране на стоманобетонните плочи, чрез залагане на тръбни серпентини между горна и долна скара на армировката.

- „Видим бетон“ за таваните, активно „участващ“ в интериорния дизайн.

- Вградено в стоманобетонните плочи осветление на цялата сграда, чието управление е функционално заложено в същия панел, който служи и за управлението на фасадните капаци – стилно решение, позволяващо автоматизиран и централизиран контрол на вътрешната осветеност и притока на външна светлина и въздух.

- Master-key система за достъп от най-съвременен тип, с кодиране на достъпа зонално и персонално за всеки гост. Входните врати на апартаментите нямат класическа брава за отваряне – с въвеждането на индивидуалния код вратите автоматично и гостоприемно се отварят „сами“. Същата технология е използвана и за входа на подземния паркинг, допълнена с функцията за първоначално запаметяване на регистрационния номер на автомобила, което прави ненужно повторното въвеждане на кода.

- С цел оптимизация на площта, подземният паркинг е оборудван с асансьорна платформа за автомобили.

- Двойни подове от естествен риолит по терасите, за откритите такива - отопляеми сифони, предотвратяващи замръзването. Остъклената зимна градина на 3-тия етаж е засенчена с хоризонтални висококачествени щори WAREMA.

- Безспорните енергоефективни показатели и цифровизирани системи, вложени в апартхотел DOT Sofia предстои да се сертифицират. Това не пречи обитаването му да бъде белязано от реално и действащо пестене на ресурси, интуитивност и удобство, осигурени от инкорпорираните „умни“ устройства и като краен резултат – изтънчен и екосъобразен начин на живот.

3 ключови качества на сградата

1. Качествено различен като екстериорна и интериорна визия, технологични и функционални характеристики апарт хотел, уникален със своята атмосфера, комфорт и възможности за арт- и гурме- преживявания за всички негови посетители.

2. Успешна инвестиция на швейцарски гражданин с българско потекло, който без колебание се захваща с изграждането на нестандартен проект, ситуиран в ощетения откъм ново строителство квартал на Женския пазар. Отсъствието на императивна показност в процеса на реализацията извежда идеята за дълбоко осъзнат и деликатно демонстриран патриотизъм. Добре ще е все по-често да го разпознаваме сред ценностите на днешните предприемачи в България.

3. „Една птичка пролет не прави“ твърди познатата нашенска пословица. Една необикновена сграда в централната столична част обаче би поставила на фокус позитивната промяна на градската идентичност, чрез еволюция и полезен диалог в обособилата се общност от локално и мултинационално присъствие .

За финал ще изтъкнем, че само за няколко седмици след официалното откриване в края на септември 2023 апартхотел DOT Sofia закономерно и очаквано набра популярност - и това е само началото на неговия бъдещ, богат на културни събития и кулинарни съблазни, живот. Той дружелюбно ще отваря врати за корпоративните клиенти и техните събития, за арт- любителите и гурме-почитателите, за поклонниците на ексклузивните desing-хотели и за всички нас - модерните хора, които търсят и ценят неповторимите пространства и експресивните вибрации, които те ни предават.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Многофункционална сграда с офиси и Be One hotel, София

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Жуно Хотел София