Със съдействието на Etem

Награда за бизнес хотел - Многофункционална сграда с офиси и Be One hotel, София

София, район Младост, ул. Боян Дамянов №2

Детайли за проекта

Инвеститор

ДАС София Център ООД

Архитект

Ателие Серафимов Архитекти

Изпълнител

Даскон ООД

Конструктор

инж. М. Ралев

Допълнителна информация

Описание на проекта

Многофункционална сграда с офиси, хотелска част и обществено обслужваща функция e eмблематичен и мащабен проект, който съчетава в себе си различни градски функции, отговарящи на забързания ритъм на живот в столицата. Сградата на Be One Hotel се отличава със своя елегантен стил, предлагайки уникални и комфортни пространства  със специално внимание към детайлите - от модерна и устойчива архитектура до пълноценно бизнес или развлекателно преживяване.

Новата сграда е разположена на бул. Цариградско шосе и допълва оформящата се бизнес зона в тази част на столицата. Специфичното местоположение на имота в близост до скоростна градска магистрала, е предпоставка за запомнящия се и отличаващ силует на сградата, който прорязва урбанистичния пейзаж.

Многофункционалната сграда е развита на 13 етажа и разполага с две подземни и едно полуподземно ниво. Общата разгъната застроена площ с подземните нива е 20 458,84 м2, а разгънатата застроена площ над терена е 12 673,60 м2.  Проектът се характеризира с връзка между два високи обема, които създават усещането за извисяване на сградата и оформят един характерен, изтънчен силует. Контактът между двата обема се осъществява със зоната на асансьори, стълбища и преддверия. Своеобразната липсваща част в силуета дава възможност за това да се постигне по-висока и фина сграда, напомняща на небостъргач.

Сградата съчетава в себе си много и разнообразни пространства. Основната функционална особеност е това, че се разделя в първите 5 нива на офисна част и следващите 8 на хотелска част и rooftop заведение. С това тя предоставя всички необходими пространства за един модерна, градска многофункционална сграда. Основното входно пространство е разделено на две зони – хотелска и офисна, за да улесни максимално посетителите на сградата. Височината от почти 7м придава усещане за елегантност и оформя запомнящо се входно пространство, подобаващо на сграда от такъв тип. Основната тема в интериорния дизайн на хотела е преплитането на мотиви от книгата „Малкият принц“, които се могат да се прочетат в мебелите, рецепцията, принтовете по стените и в общите части. 

Сградата е сложна във функционално и инсталационно отношение проект. На партерно ниво са предвидени две отделни фоайета за хотелска и офисна част, които осигуряват връзка с две отделни групи асансьори. В зоната зад общите части е разположен ресторант, лоби бар и конферентна зала, предоставящи комфорт на бизнес гостите на хотела. На партерно ниво е осигурена визуална връзка с голяма зала за събития и конференции, разположена на долното полуниво. Във височина на първите пет етажа са развити просторни офисни площи, предоставящи свободата да бъдат оформени в open-space офиси.  От шести етаж до тринадесети са предвидени за хотел, който разполага със 140 стаи. На всеки етаж има разположени по 20 типови стаи с бутиков интериор, инспириран от „Малкият принц“. Типовите хотелски стаи съчетават в себе си елегантен дизайн, отговарящ на усещането за спокоен  и същевременно модерен градски хотел. Разполагат с просторна баня, king size легла и място за работа.

На последните две нива са разположени и няколко хотелски апартамента с дневна зона и зона за почивка, които разполагат и с достъп до тераса и панорамна гледка към града.

На партерно ниво освен основните фоайета се помещават ресторант, лоби бар и конферентна зала с гледка към вътрешна озеленена зона. На следващото полуниво гостите на хотел и на сградата могат да посетят кафене с изглед към вътрешния двор, фитнес и спа зона. Сградата разполага и с голяма многофункционална зала, която осигурява 90 места и възможност за провеждане на мащабни събития в нея. В подземните нива са предвидени паркоместа за работещите, сервизни и складови помещения. Сградата разполага с 63 места за паркиране на велосипеди, както и с 16 броя паркоместа и зарядни станции за електромобили.

Едно от основните архитектурни предизвикателства при проектирането беше да се комбинират сложните инсталационни трасета, които обслужват офисни пространства и хотелски етажи. Прецизно проектираните разпределения на хотелските етажи позволяват ненатрапчиво овладяване на инсталациите по височина.

Не последна по важност е специфичната фасада. Основно значение е отдадено на пропорциите и пластиката, които деликатно създават един достолепен образ на сградата. За тази цел са развити два опростени обема, който създават характерна структура. Издълженият силует на сградата напомня висок небостъргач, извисен над градския оазис. Основният материал за фасадно оформление е широкоформатни керамични плочи Laminam, които придават деловитост, строгост и елегантност на сградата. Керамичните плочи са семпло съчетани със стъклена окачена фасада. Първите два етажа на сградата се отделят като база от останалите и обемът завършва запомнящо се и силно, оформяйки един строг силует. Фасадният растер е потърсен, така че да осигури оптимално дневно осветление като способства помещенията да запазят енергийния си баланс. Пластиката на фасадата оформя тънки вертикални елементи от камък, който подчертават силуета ѝ.

Създадена е елегантна визия с отличителен и запомнящ се характер, чрез който сградата се превръща в емблема в градския пейзаж. 

3 ключови предимства на сградата

1. Допринася с модерна и отличаваща се архитектурна визия към градския пейзаж

2. Съвкупност от иновативни строителни и проектантски подходи за постигане на успешна симбиоза между офис и хотелска функция в една сграда

3. Създава модерни офисни пространства и хотелска част със запомняща се архитектура и интериорен дизайн