Със съдействието на Идеал

Реновация Хаят Риджънси Правец Ризорт

Правец, кв. Езерото 8

Детайли за проекта

Инвеститор

Тера Тур Риджънси ЕООД

Архитект

Вамос ООД

Изпълнител

"КАЛИСТРАТОВ ГРУП" AД

Конструктор

инж. Полин Михайлов

Допълнителна информация

Описание на проекта

Хаят Риджънси Правец Ризорт - ребрандиране и основно обновяване на интериора и екстериора

След 12 години успешна оперативна дейност, през 2022 г. хотел РИУ Правец Ризорт преминавапод бранда Хаят Риджънси след основно обновяване. Хотелът е разположен на брега на красиво езеро на 30 минути от София в близост до град Правец. Сградата съдържа 244 стаи и апартаменти, съвременен конферентен блок и голям СПА център и е част от голям комплекс заедно с голф игрище, жилищна част и спортни съоръжения. През последното десетилетие се превръща в притегателен център за почивка, забавления и кулинарни изкушения за гости от страната и чужбина. Особено развитие получават конферентният туризъм и празничните събития. Много спортни федерации и отбори го превръщат в място за турнири, подготовка и почивка, поради наличната спортна инфраструктура и близостта на Спортна зала „Правец“.

След години на усилена експлоатация и на компнията собствееник за промяна на международния хотелски оператор и бранд в по-високия Хаят Риджънси е възложен проект на ВАМОС ООД за текущ ремонт и ребрандиране. Проектът е разработен в сътрудничество и под контрола на проектов мениджър, екип на фирмата оператор от Швейцария и представители на собственика. В процеса на проектиране са приложени всички завишени международни стандарти на международната верига по отношение на естетика, преживявания на гостите, функционалност, инсталации, сигурност, дигитализация, екология, безопасност на решенията и влаганите материали и изделия. За екипа на Вамос това е втори проект с този бранд, след успешно завършеният през 2020 - Хаят Риджънси София. За инженерните части са привлечени отделни специалисти и утвърдени фирми като Телелинк, Топлик, инж. Полин Михайлов.

Според изискванията на Хаят, е възложен одит на сградата и инсталациите от международна застрахователна организация и е изработено задание за ремонт и надграждане на инсталациите в сградата с цел осъвременяване, автоматизация и контрол. Възложена е експертиза на проф. Назърски (УАСГ) за оценка на състоянието и подмяна на екстериорните настилки около сградата. За инженерните части като проектанти са привлечени отделни специалисти и утвърдени фирми като Телелинк, Топлик, инж. Полин Михайлов, Лайт фактор.

По изискване на хотелската верига специално внимание е обърнато на специфични проекти като визуална комуникация - IDO design, проект произведения на изкуството и декорация – Галерия „Финес“, акустика – инж. Хлебаров, светлинен дизайн – Телелинк и Лайт фактор. По интериорното обновяване изискванията на възложителя и хотелската верига са да се запази стилистиката, формообразуването, колорита на интериора с деликатни намеси и запазване на елементи като осветителни тела (полилеи и декоративни лампи от оникс), да бъдат подменени всички финиши с по-висококачествени материали с осъвременен дизайн (тапети, мокети, окачени тавани, подови настилки), ново подвижно обзавеждане, мека мебел, маси и столове, осветителни тела.

Хотелските стаи и апартаменти са приведени в съответствие с изискванията на веригата за функционалност, обзавеждане, осветление, управление на осветлението, комуникации, акустика, комфорт и безопасност.

За общите части и ресторанти и барове е привлечен е международен консултант по хранене – Роби Барч – основател и собственик на Горджъс груп. С негова помощ след проучване е съставено задание за пазарно позициониране, меню, музика, униформи на персонала, тип сядане, начин на обслужване, кухненско оборудване и не на последно място – изисквания към интериорния дизайн на заведенията за хранене в комплекса. За основния ресторант, като утвърдена кулинарна дестинация е търсено усещане за неформалност и атмосфера на открит пазар, приготвяне на храната пред гостите, зеленина и пъстрота, развитие на пространството към градината с изглед към езерото. Обособен е висока класа отделен а- ла- карт ресторант, в неокласически стил в който се предлагат дивеч и месни специалитети от ловно стопанство „Правец“. Развити са като отделни обекти лоби бар, фреш бар към спа центъра, барове към конферентен блок. Съществуващият пиано-бар е претворен в дискотека от 80-те години с „техно и електронно“ усещане като носталгична препратка към славното минало на град Правец като център на микроелектрониката. На тази основа е изработен работен интериорен проект съгласуван с хотелската верига.

Конферентният блок е напълно обновен с прилагане на подвижни преградни стени за осигуряване на максимална гъвкавост на експлоатация- разделяне на по-малки и големи зали, различни режими на употреба – сватба, конференция, учебна зала, едновременна употреба от няколко събития. Подобрена е акустиката, дизайна, осветлението, озвучаването, инсталирани са дигитални панели за информация пред залите. Изцяло е обновено подвижното обзавеждане – маси, столове, сгъваеми чинове с оборудване на световно ниво на Брунер и Бърджийс. Обновени са фасадите на сградата, фасадното и районно осветление. Ремонтирани са настилките и озеленяването по околните пространства. СПА центърът и вътрешният басейн са изцяло ремонтирани с нов дизайн и оборудване. Поставени са нови скулптурни групи и произведения на изкуството в екстериора и интериора.

В изпълнението на проекта участват основно утвърдени български фирми и специалисти. Калистратов груп, Булдекор, Ретро-М, Ава-М, Топлик, IDO design, Телелинк, Атама, Шисел. Доставчици на обзавеждане и оборудване са Домко, Чар Дизайн, CDD, Лайт фактор, Хабитат, Джесика, Legrand, Ideal Standard.