Със съдействието на Идеал

Хотел l’Ambassade de Katarzyna, Свиленград

Свиленград - Бялата пръст

Детайли за проекта

Инвеститор

Катаржина Хотел ЕООД

Архитект

Архитект: MG Architects - aрх.Михаил ГАГОВ, арх. Свилен БЕЛБЕРОВ, арх. Ивайло СИМЕОНОВ - идеен, технически и работен проект, интериорен проект; Конструктор: инж. Десислав КОСЕВ

Изпълнител

Интерхолд ЕООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Инвестиционни характеристики на сградата

Хотел l’Ambassade de KATARZYNA е новото престижно допълнение в комплекса KATARZYNA Esate, в който се намира и производствената изба на KATARZYNА. Реализиран като висок клас бутиков хотел в близост до избата, той цели да съчетава в себе си уникалното преживяване от естествения хабитат, качественото обслужване и очарованието от производствения процес на виното. Желанието на Възложителя хотелът да членува в групата Relais & Châteaux, се превърна в основен тласък за създаването на неповторим и отличителен резултат от архитектурно-дизайнерските решения.

Много предпоставки обусловиха реализацията на сградата; сред тях: силен и уникален дух на средата, тип на предлагания алтернативен туризъм, климатични особености, многопластови древни културно-исторически следи в региона непосредствено около крепостта Мезек. Мястото не е случайно, тъй като тероарът в този регион е с тройно почвено преплитане, което е изключително рядко срещана природна даденост.

Общата застроена площ е 5600 кв.м.

- Хотелът разполага с 29 броя хотелски стаи тип „double room“, 5 броя хотелски стаи тип „junior suit“ и 1 брой апартамрент тип „deluxe“; общо 35 ключа.

- Ресторант с мокър бюфет и енотека (210 кв.м.) за 80 места на закрито със собствена кухня на две нива (94 кв.м. и 67 кв.м.) и ВИП зала (25 кв.м.) за 14 места; 2 броя външни тераси към ресторанта за 20 места и 44 места съответно.

- Банкетна зала (236 кв.м.) за 124 места с непосредствена връзка към кухненски блок. Блок СПА център (800 кв.м.) с външен и вътрешен басейн, стая за релакс, сауна, парна баня и хамам, масажни помещения и винотерапия.

- Допълнителни елементи: стая детски кът, зала за игри, виномагазин, фитнес, открита площадна тераса тип градински партėр.

Архитектура, дизайн, функционалност

Хотелът е разположен сред лозовите масиви на избата, в най-високата им част. Позицията дава възможност за цялостен поглед върху територията и околния ландшафт. Търсен е плавен силуетен преход от комплекса към заобикалящата среда от лозови масиви.

Архитектура

Като част от силата и уникалността на средата са характерните форми на хълмистия релеф на региона, които архитектурно-геометрически са синтезирани и превърнати в основно архитектурно изразно средство. Сградният обем е с издълженo двуделно хоризонтално членение, завършващо със скатни повърхнини - визия, произлязла от плавните хълнисти силуети на околната среда.

Функционалност

Плановата схема е H-образна конфигурация. Използвана е линейна схема за подредба на помещенията по всички етажи, произтичаща от издължения обем. Приемната зона е разположена централно и условно "пробива" партерното ниво на сградата чрез двустранно фасадно остъкляване. Така се постига пространство, в което от първоначалния момент посетителите получават атрактивни и перспективни погледи към близката и далечн околна среда (вътрешния двор) и усещане за отвореност към външните зони.

На партерно ниво са разпределени обществените функции.

На второ и трето ниво на сградата са разпределени хотелските стаи и апратаменти. Луксозните хотелски единици, на трето ниво, са високи двускатни пространства и изцяло остъклени фасадни фронтове.

Сутеренът и полуподземен етаж е отреден за хотелско обслужване със зона за зареждане и технически помещения. 2 / 2 Предвидени са засенчвания с големи стрехи и еркери, които предпазват сградата от силното слънцегреене. Изградена е смарт система за ефектиевен контрол на сградните системи и персонализация на хотелските единици, спрямо изискванията на посетителите.

Интериорен дизайн и декорация

Разработените от екипа на MG Architects интериорна концепция и интериорен проект отчетливо дефинират функционални вътрешни пространства с ясни пропорции, което осигурява едро зониране на интериорните решения и отчетливо позициониране на декор-акценти; натурална визия с използване на предимно естествени материали. Преливащи интериорни пространства и кътове дават възможност за степенувано разполагане на тематични винарски и етно елементи, отразяващи типологията на обекта както и историческите и природни дадености на региона.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

Конструктивните решения са с непрекъснати стоманобетонни греди, което позволява свободно от колони лоби на подпорно разстояние от 13,50 м. За обслужващите функции: ресторант, банкетна зала и басейн са реализирани големи подпорни разстояния, но в обособени ниски тела, които завършват силуета на сградата.

Околното пространство е третирано едро и е търсено обособяването на тераси, които да предоставят различни възможности за интересни паркови перспективи. Отделени са зони за щезлонги, сътове за сядане, открити терас с характерни и др. Налични са 2 броя паркоместа за електроавтомобили; използвани са смартсистеми за контрол на различните сградни инсталации. Смарт решения за управление са приложени и в хотелските стаи и апартаменти. Използвани са трайни материали за довършителните работи като камък, дърво, керамика, мазилка.

За интерионите акценти е използвана пръст от местния тероар, скални късове от близка каменоломна, просизведения на изкуството, които тепърва ще се допълват; интериорни артефакти, които да намекват за историческия дух на мястото.