Първа награда в категорията и Първа награда на публиката - Жилищен комплекс "Парадайс Плейс", София

София, ул.Борис Руменов

Детайли за проекта

Инвеститор

Парадайс Плейс АД

Архитект

Про Арх АД

Изпълнител

Елит Строителна Компания ЕООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Развитието на проекта за жилищен комплекс „ПАРАДАЙС ПЛЕЙС“ започва в края на 2014-та година. Паралелно с градоустройствените проекти за имота, се изработваше концепцията за инвестиционния проект, както и конкретно задание за проектиране. Възложителя е с ясна визия за това какво иска да постигне като краен резултат. Място с висока придадена стойност, задоволяващо всички потребности на съвременното обитаване, не просто жилище което да закупиш, а място на което искаш да живееш. Затова, освен безупречна функционално разпределение на жилищата, акцент е поставен и на заобикалящата среда и обслужващите обекти в комплекса.

Локацията безспорно е сред основните фактори, определящи успеха на даден проект, като за „ПАРАДАЙС ПЛЕЙС“ тя е неоспоримо предимство. На 3 минути пеша от кръстовището на бул. „Черни връх“ с ул. „Филип Кутев“, както и от Метростанция Витоша. Достатъчно близко, за да кажеш че живееш „на една крачка“ от метрото, но не и на първа линия на основните булеварди, така че комплекса остава сепариран от шума и трафика. На пешеходно разстояние от Южния парк, най- големият Столичен Мол, детска градина, училище и болница. След разширението и реконструкцията на бул. „Черни връх“, които осигурява бърза връзка с центъра на града и южната дъга на околовръстния път, както и изграждането на третия градски ринг- булевардите „Тодор Каблешков“, „Филип Кутев“ и „Г.М.Димитров“, „Кръстова вада“ безспорно се превърна в атрактивна зона за строителство. А североизточната част от нея, там където е разположен „ПАРАДАЙС ПЛЕЙС“ е може би най-атрактивната. Големи имоти с правилна форма, изградена инженерна инфраструктура, които осигуряват възможности за развитие.

Сериозно предизвикателство бе изместването на въздушен електропровод 110 kV, преминаващ през имота. Въпреки възможността да се постигне допустимото застрояване, отчитайки сервитутните ограничения, Възложителя бе категоричен, че не приема опцията през имота да минава подобен кабел. Това от своя страна облагодетелства и много други частни имоти в околността. Частта от електропровода през имота беше 150 м., а се измести в участък с дължина около 1 200 м.

Площта на имота, в който се реализира „ПАРАДАЙС ПЛЕЙС“ е над 12 000 кв.м. Може би това е един от малкото проекти, при който Възложителя още в заданието посочи, че не желае на всяка цена максимално РЗП и изисква разстояния между сградите и към улицата по- големи от минимално изискуемите. Това даде възможност за изграждането на архитектура, подплътена с много зеленина и простор.

Общата площ на комплекса е 41 635 кв. м., съдържа 251 апартамента и 352 подземни паркоместа и гаражи , както и обекти за обществено обслужване- приемно фоайе, ресторант, спортен център със СПА зона, басейн и фитнес, паркова зона с детски площадки, зони за спорт и релаксация.

Генералния план на комплекса е с единно пространствено и комуникационно решение за сградите в него. Сгради А, B, C и D са проектирани по периферията на терена, като оформят общо вътрешно-кварталното пространство, а сграда G е изцяло подземна, като осъществява транспортно- комуникационната достъпност за подземните гаражи. Достъпът до подземните гаражи се осъществява от подземна улица, завършваща в двата си края с двупосочни рампи. Вътрешно-кварталното пространство е проектирано като изцяло парково, без достъп на автомобили, с изключение на аварийни ситуации. Прилежащата площ от терена около сградите е обособена като индивидуални дворни пространства, към прилежащите партерни апартаменти.

Комплексът предлага разнообразен микс от двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти. Всички те са проектирани с площ, която действително да задоволява нуждите от комфортно обитаване. Комплексът разполага със стандартни апартаменти, но и такива със собствен двор или мезонетен тип. Това дава възможност за разнообразен избор. Съвременните клиенти изискват не само перфектно функционално разпределение на жилището, с индивидуално отношение и внимание към детайла, но имат високи изисквания към заобикалящата ги среда. Сякаш максимата „моят дом е моята крепост“ остава в миналото. Все по-важни стават качеството на сградата и общите части, гледката през прозореца, както и пространството около сградите. „ПАРАДАЙС ПЛЕЙС“ създава един завършен продукт, задоволяващ тези изисквания.

Това, което е определящо за образа на комплекса, са качеството на вложените материали и вниманието към всеки един детайл. Каменните вентилируеми фасади с два вида камък - варовик и травертин, трислойната слепена дървена дограма с троен стъклопакет, изящните метални парапети, покривите от медна ламарина, външните настилки тип „двоен под“ са само част от предимствата. Обърнато е сериозно внимание при изработването на всички архитектурни детайли, така че при съчетанието на различните системни решения да се получи технологичност на изпълнението и дълговечност на първоначалната визия. Обърнато е внимание на материалите, които остават невидими за крайния клиент, но са безкрайно важни за бъдещият комфорт на обитаване, както и съхраняване на енергийните ресурси.

Подземното ниво е изцяло хидроизолирано с най-висок клас външна изолационна мембрана, фасадата е топлоизолирана с високоефективна минерална вата, под настилката на всички апартаменти и в стените между тях е положена звукоизолация от каменна вата. Всеки апартамент е газифициран, с изпълнена тръбна мрежа за полагане на радиатори, като в допълнение е положена и тръбната разводка за климатични тела, която да остане невидима в интериора. Местата на външните тела за климатичната инсталация са предвидени на определените за това места по фасадата и покрива на сградите, участвайки в цялостния архитектурен образ.

Видео
play