Жилищна сграда Железни врата, София

София, ул.Доганица 11

Детайли за проекта

Инвеститор

ТОБО ГРУП

Архитект

Арх.Станева, арх.Маринова, арх.Дочева

Изпълнител

ТОБО ГРУП

Конструктор

Инж.Петров

Допълнителна информация

Описание на проекта

Железни врата - жилищна сграда в София на ъгъла на ул.Доганица и ул.Железни врата

Железни врата е бутикова жилищна сграда, разположена в тих квартал на София, която радва собствениците си с модерна визия и изчистени форми. Планировката на сградата следва неправилните форми на парцела като запазва правоъгълни формите на помещенията.

В партера са разположени няколко гаража и входът към жилищните етажи.

На останалите етажи има разположени жилища с различни квадратури. На всеки етаж има едностаен, двустаен, малък тристаен и голям тристаен апартамент, а на последния етаж е разположен голям апартамент с красива панорамна гледка. Всички апартаменти предлагат на собствениците си функционалност и удобство.

Екстериорът на сградата е композиран като съчетание на по-тъмни и по-светли правоъгълни форми. Във вертикална посока композицията на фасадите е разделена на три зони.

„Цокълният етаж“(партер) е облицован с камък, следват четирите жилищни етажи, рамкирани с широки ивици бял еталбонд, който дава интересен облик на сградата и през тъмната част на денонощието, последният етаж е прибран от всички посоки и завършва с по-малък бял борд.

Kомпозицията на жилищните етажи е решена като се редуват елементи с рамкирани прозорци и потъване в зоната на балконите, по които играят сенките на вертикални жалузи с дървесен декор. Интериорът на сградата е в хармония с екстериора. Тук има акценти от зеленина върху облицовка с дървесен фладер, които се отразяват в голямо кръгло огледало, подчертано със скрито LED осветление. Сградата е слънчева и приветлива.

Техническа информация

Конструкцията на сградата е монолитна със стоманобетонов скелет съставен от вертикални колони и диафрагми, и хоризонтални етажни, безгредови плочи. Покривът е плосък, изпълнен от стоманобетонова плоча, върху която са подредени съответните покрития, които оформят наклон за отводняване и осигуряват изолацията на помещенията. Партерът е облицован с камък, външната мазилка е минерална в цвят.

За фасадите се използва топлоизолационна система на Baumit и Ceresit съставена от 10 см екструдиран пенополистирол, две шпакловки с мрежа и минерална мазилка. Прилагат се декоративни елементи от HPL и еталбонд. Парапетите на балконите са метални- остъклени. Външната дограма е PVC със стъклопакет. Наклонът се дава посредством дървена конструкция от висококачествена дървесина импрегнирана с разтвор.

Монтира се топлоизолация от каменна вата: FIBRANGeo 50 кг. 50/600/1200мм с черен воал с изключителни характеристики: • Обемна плътност: 50 кг/куб.м. • Коефициент на топлопроводимост λn: 0,034 W/mK • Горимост: Клас А1

Покривната хидроизолация се изпълнява с един пласт APP битумна хидроизолационна мембрана GEMINI P 4mm и пласт APP битумна хидроизолационна мембрана ARIES P GR 4.5kg/m2 с цветна минерална посипка,произведени от GENERAL MEMBRANE Italy.

Вертикалната комуникация в сградата се осъществява с висококачествени аснсьори, които осигуряват на живущите удобен достъп до жилищата им.

РЗП: 1387 м2

Апартаменти: 17