BOYANA TERRACE, София

София, ул. Прохлада №4, кв. Бояна, м. Гърдова глава

Детайли за проекта

Инвеститор

АРТЕИММО ЕООД

Архитект

ЛП АРХ ООД

Изпълнител

ВЕКТРО ЕООД

Конструктор

инж. Николай Дерелиев

Допълнителна информация

Описание на проекта

Вдъхновени от идеята да осигурим луксозни просторни апартаменти, подбрахме специален терен с отлична локация в сърцето на Бояна. Концепцията е реализирана чрез стъпаловидна жилищна сграда, включваща луксозни тристайни, четиристайни апартаменти и мезонети, всеки от които разполага с двор за собствено ползване или озеленена градина на панорамна тераса, създаващи усещане за самостоятелна къща.

Сградата е проект на многократно титулуваното архитектурно бюро ЛП Арх на арх. Атанас Панов и неговия екип, който при създаването на този обект вложи изключително въображение и пространствени решения за създаването на тази уникална архитектура и неповторим стил. Следвайки стръмния наклон на терена бяха разположени апартаменти и мезонети следвайки концепцията - всяко жилище да има собствен двор или просторна озеленена и затревена тераса, даваща възможността на техните обитатели да имат собствен двор.

Сградата попада в пета категория със застроена площ 222,59 кв.м и обща разгърната застроена площ 1551 кв.м. Функцията на основното застрояване е определена на „За жилища и подземни гаражи“. Основният пешеходен и автомобилен достъп е от ул. „Прохлада“, входът на сградата се намира на ниво +9.18 и е достъпен от улицата чрез рампа с наклон. Паркирането в рамките на комплекса е изцяло подземно и поради невъзможност за развиване на рампа (голяма денивелация в обратна на улицата посока) е предвидена платформа за транспортиране на автомобилите към съответните подземни нива. Спазени са посочените във визата за проучване и проектиране отстояния към регулационните линии и височини на сградата спрямо моделирания прилежащ терен. Към имота от северозапад има изградена съществуваща ограда, съставена от масивна плътна и ажурна част, с която е съобразен проекта. Към останалите регулационни граници е изградена нова ограда с подпорни стени. Постигнати са изискуемите минимум 60% озеленена площ от площта на парцела, в т.ч. 50% с висока дървесна растителност.

Сградата съдържа само 6 бутикови самостоятелно разположени апартаменти и 10 подземни гаража и паркоместа . Общите части са завършени с интериорна боя по стени и тавани и гранитогрес по под.

В интериора добавихме забележителна комбинация от архитектурни акценти с композитно дърво, естествен скандинавски мъх и огледала по стените във фоайето на сградата, a за осветление избрахме LED тела по всички тавани. Входната врата е изработена от антивзломен алуминиев профил на Schuco и остъкляване даващо богата естествена светлина в общите части.

Фасадите са изпълнени от лидера на пазара за фасадни облицовки от композитно дърво ARTEFINO. Положен беше профил серия Лукс, съставен от вертикални гредички, придаващи на сградата неповторим облик и издържащи на всякакви атмосферни условия без никаква необходимост от поддръжка. На приземните нива фасадите са завършени с екструдиран полистирол и силиконова мазилка в черен цвят. Покрива е изпълнен с пароизолация, топлоизолация и армирана циментова замазка с наклони към воронките, над замазката покрива е завършен с два пласта битумна хидроизолация SBS. Отводняването на покрива е чрез скрити във фасадата водостоци, а по воронките е монтирано отопление против замръзване. В подземните нива предвидени за паркиране е изпълнена износоустойчива, гланцирана настилка от шлайфан бетон.

Следвайки уникалната концепция на проекта, всяко жилище да има просторна тераса с озеленяване и тревно покритие превръщащо апартамента в уютна къща, положихме върху всички озеленени тераси специaлна кореноустойчива хидроизолация, дренажна мембрана и поливна система за растителността. Останалите тераси са завършени с настилка от композитен декинг АRTEFINO в цвета на фасадата - Тик.

Мезонетите, които имат обособена дворна част за индивидуално ползване са с подравнени и затревени площи и преградна плътна растителност с височина 1,50-2,0 м и засадени дървесни видове.

Предвидено е отопление посредством газови кондензни котли и подово отопление във всички помещения със серпентини от полиетиленови тръби с алуминиева вложка и топлоизолирана с микропореста гума. Охлаждането на помещенията е предвидено със мулти сплит климатични системи с положени тръбни разводки до външните тела. Всеки апартамент е с монтирана алуминиева дограма Schuco серия AWS 70 Hi в комбинация с трислоен стъклопакет осигуряващ отлична топлоизолация, с коефициент на топлопреминаване Ur=1,10 W/(m2.K). Стъклопакета е с дебелина 46 мм, който включва вътрешно нискоемисийно стъкло, бяло стъкло и външно соларно стъкло 4S Evolution, предпазващо от прегряване на помещенията през лятото.

Прецизно подбраната локация на комплекса е надградена с високо качество на строителство, заложени материали и технологии, изпълнени благодарение на богатия опит на ARTEIMMO, комбинирано с уникални архитектура, фасадни и декинг решения от устойчиво във времето композитно дърво, които придават на сградата ексклузивност и неподръжаем стил.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Жилищна сграда Ventisette, с. Белащица

СЛЕДВАЩ ПРОЕКТ

Жилищна сграда Железни врата, София