Специална награда - Жилищна сграда Ventisette, с. Белащица

с. Белащица, област Пловдив

Детайли за проекта

Инвеститор

Семейство де Рек

Архитект

АНТОНИУМ ЕООД

Изпълнител

КАСА МИА ЕООД

Конструктор

Констракт ООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Ventisette е еднофамилна къща в с. Белащица, Община Родопи, област Пловдив, в експлоатация от 2023 година,представляваща визията на АНТОНИУМ за модерен начин на живот извън града, но в непосредствена близост до него. Характеристиката на инвестиционното намерение е да се преустрои съществуваща триетажна сграда.

Задачата пред ANTONIUM e да се преработи стандартна къща на село в модерна жилищна сграда. Използван е интереса на клиентите към модернистичната архитектура и страст към интериорния дизайн. Геометрията предложението е статична и фина и се вписва леко в пейзажа. Разработен е ландшафтен проект, гарантиращ, че концепцията на къщата резонира и с градината и външната площ, която ще бъде интензивно използвана през голяма част от годината.

Достъпът до имота е през два различни входа, единия основно за автомобили, другия пешеходен. Общата площ на сградата е 911 кв. м, включвайки 5 спални, 5 бани, 3 тоалетни, 2 технически помещения, перално помещение, складово помещение, спа зона с парна баня, сауна, масажно помещение, зона за отдих и спорт, гараж за два автомобила с възможност за зареждане на електромобили. Въпреки голямата си площ къщата е така проектирана, че да разпредели нивата в различни хармонично разположени направления.

Архитектурата на проекта е вдъхновена от хълмовете, които образуват пейзажа на ниските била на Родопската планина. Тази идея е най-видима при поглед на северната страна на къщата. Етажите на къщата преплитат елементите бетон, метал, стъкло и различни видове камък, представени в различни хоризонтални пояси, точно както в природата често видимите линии в скалите се нарушават или се препокриват. Покрива на сградата е плосък и позволи инсталирането на високоефективна фотоволтаична инсталация. Архитектът използва хоризонтален елемент като продължение на сградата от запад на изток, който е оформен с метални движещи се пана. Източната открита площ на имота включва функционални зони, позволяващи организирането на събития на открито.

Съществено място от откритата площ заема басейна, който свързва дневната зона на къщата с външната функционална зона, обособена под козирка. В зоната има всички условия за подготовка на напитки и храна. За гостите на къщата, които влизат в имота от пешеходния вход, е оформена пътека, чийто стъпала са осветени. Влизането в къщата от тази пътека е през внушителна пивотна врата с размер на крилото 1800 х 2720мм.

Трите етажа на сградата са функционално разпределени, според изискванията на инвеститора, в приземното ниво са разположени гараж и сервизни и технически помещения, спа зона и малък обслужващ апартамент със самостоятелна баня и тоалетна.

Следващият етаж на кота 0 е разпределен между дневна зона, трапезария и кухня в общо голямо помещение, заобиколено от стъклопакет, който позволява както влизането на достатъчно светлина, така и гледка към тепетата на Пловдив. На същия етаж е разположена и основна спалня, свързана с дрешник, баня и тоалетна.

Третия етаж на сградата основно е предвиден за три спални помещения, две от които имат изглед към града от панорамна тераса. Архитектурното осветление заложено в проекта предполага акцент върху геометрията на сградата, но със съотвенитните решения, които да отговарят на условията за модернизъм и минимализъм. Затова LED лентите оформящи линията на фасадата на сгадата позволяват нейните архитектурни линии да се виждат дори и в тъмната част на деня.

Основно предизвикателство в проектирането е промяна в нивата на вертикалната планировка, чрез повдигане нивото на имота в източната му част с 3 метра, което да позволи създаването на сграда извън стандартните форми.

Сградата е от стоманобетон. Основни материали в проекта са метал, бетон, стъкло и камък. В прилагането им са използвани съвременни решения, които да се впишат по най-добрия начин в цялостната концепция на архитектурния проект. Пример за това са използването на предварително изработени бетонови елементи като барплот и стълбище, входна пивотна врата, мащабни стъкопакети и широкоформатен гранитогрес по фасадата и подовете, изработени за проекта метални пана, които се движат по релси, както и използването на видим бетон.

Сградата е снабдена с най-съвременни системи, осигуряващи качество на живот. Имотът е снабден със сондажен кладенец, който захранва голяма част от нуждите, като водата се пречиства, преминава през дезинфекция и обратна осмоза, за да гарантира високо качество. Отпадните води преминават през съвременна технология от дренажни призми, за да се намали замърсяването на околната среда, поради липсата на канализационна инфраструктура.

Къщата се отполя изцяло от нискотемпературно подово отопление и се охлажда от централна въздуховодна система. Къщата е снабдена и със система, както за аспириране на въздуха в помещенията така и за нагнетяване на свеж въздух, което гарантира възможно най-добри условия в затворените помещения.

Къщата е изцяло автоматизирана, което позволява освен управление на архитектурното осветление, така и дистанционен контрол и управление на всички системи, включително щори, които контролират слънцегреенето в помещенията, и повишават енергийната им ефективност. Друга автоматизирана среда е озвучаването на голяма част от територията на имота и всички помещения в сградата.

Сигурността на имота е проектирана освен с видеонаблюдение и с интелигентна система за засичане на обекти, вътрешна система за достъп на къщата, датчици за отровни газове, пожаробезопасност и наводнения.

Вътрешната архитектура на сградата олицетворява минималистичния подход на проектанта – използвани са тапетни врати, вградено осветление, фуга сянка на стенните пана, а голяма част от мебелите са вградени.

3 ключови качества на сградата, заради които смятате, че сградата трябва да бъде отличена.

- Непреходност, чрез използване на най-съвеременни решения в сградостроителството и материали като бетон, камък, стъкло и стомана;

- Визия - минимализъм извън рамките на стандартното жилищно строителство в България;

- Функционалност - разпределението на функциите следва актуалните тенденции в есенцията на понятието за модерен живот.

Видео
play