Жилищна сграда Sunset Garden, София

София, ул. Емилиян Станев 32

Детайли за проекта

Инвеститор

„Сънсет Гардън“ ООД

Архитект

„ИПА“ ЕООД – арх. Васил Николов

Изпълнител

„Нивел“ ООД

Конструктор

„СМ Инженеринг“ ООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

Инвестиционни характеристики на сградата и принос към обществото и градската среда

Sunset Garden е бутикова жилищна сграда, отличаваща се със своята забележителна архитектура, съчетаваща хармония и качество, неподвластни на времето. Проектът, резултат от експертни проучвания и актуални тенденции, дискусии с водещи архитекти и изпълнители, е фокусиран в ефективно оползотворяване на пространствата, непреходна модерна визия и залагане на висококачествени материали и технологични решения. Сградата предоставя различно място за живеене в София – удобно и комуникативно, в тих квартал до метростанция, с контрол за ограничен достъп от външни лица.

Водещо в архитектурната концепция е вписването му в контекста на заобикалящата среда като мащаб и етажност, давайки насока за бъдещо развитие на квартала, все още със сравнително слаба улична мрежа и лишен от едрогабаритно застрояване. Дълготрайното и ефективно фасадно решение превръща Sunset Garden в енергоефективен и луксозен дом за няколко поколения. Характеристиките ѝ я определят като изключителна жилищна инвестиция, увеличаваща стойността си във времето.

Архитектура, дизайн, функционалност

С изчистените си форми, модерни фасади, дълготрайност на използваните материали и компактен мащаб, Sunset Garden постига плавен преход от нискоетажно еднофамилно жилищно към средноетажно многофамилно жилищно строителство, без да изменя познатия облик на южен столичен квартал в полите на Витоша. В процеса на проектиране и строителство са заложени дълготрайни материали с най-високо качество. Покривите и фасадите са изпълнени по системни решения с качествени топло- и хидроизолационни материали, осигуряващи дълготрайност на външната обвивка на сградата.

В дизайна на фасадите са приложени иновативни и разчупени принципи, изразени в каменни облицовки с раздвижен и широкоформатен растер, текстура и релеф с изчистени форми и деликатни детайли. Стъклените парапети са решени с модерни системи без вертикални профили, докато металните парапети на приземния етаж са с максимално изчистен дизайн, кореспондиращ на имотната ажурна ограда.

В подземния паркинг са осигурени индивидуални гаражи с достатъчни широчина, дълбочина и височина без реални ограничения за автомобилите на ползвателите. Вертикалната планировка на свободната дворна площ е решена с плавни преходи и без ненужни прагове във височина, с дълготрайни настилки от бетонови павета и равен преход към озеленените площи.

Във вътрешността на двора, към богатото озеленяване с храстовидна и висока дървесна растителност, е планиран кът за почивка и рекреация. Фасадното и алейното осветление допълнително осигуряват хармония и уют във вечерните часове.

Във функционално отношение апартаментите разполагат с големи и широки дневни с остъкляване и достъп на естествена светлина по цялата дължина на помещението или от две фасади. За тристайните апартаменти е осигурена втора баня с тоалетна, а складовите зони и ниши са разположени в непосредствена връзка с входните им предверия. Спалните са в правилна геометрия и с достатъчен простор за разполагане на двойни легла, гардероби, допълнителни мебели и работни зони, с директен достъп през коридор и входното предверие. Общите интериорни части са изпълнени от мрамор и варовик, което допринася за ексклузивността на проекта.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

За осигуряване на безупречно качество, комфорт и дълговечност на сградата са заложени материали от водещи производители. Ключови моменти в архитектурата и приложените материали: окачена вентилируема фасада изпълнена с каменна вата, пародифузна мембрана, варовикови плочи Venato White и панели от HPL Fundermax Exterior в натурален цвят Amazon; декоративни рамки на прозорците и балконите от двустранно полиран гранит Absolut Black; клинкерен зид с тухли Wienerberger Porotherm N+F Standard; сутерен, изпълнен с хидроизолационна вана, шумоизолационна мембрана против ударен шум под замазката; алуминиева дограма Reynaers MasterLine 8 HI в два структурни цвята, с високо ниво на изолация, троен стъклопакет 4 сезона с топъл дистанционер, напълнен с аргон, прекъснат термомост и керамични стъклодържатели; стъклени парапети при отваряемите крила на прозорците, система Reynaers RB Glass с триплекс; стъклен парапет от закален триплекс с профили Alumil за „седящ“ парапет и ръкохватки; комарници Reynaers за отваряемите крила на прозорците.

Металните парапети на приземния етаж, заедно с имотната ажурна ограда, са изпълнени горещо поцинковани и праховобоядисани, осигуряващи максимална дълготрайност и устойчивост във времето. Стълбищната клетка е изпълнена с варовикови стъпала, декоративните елементи – Venato White, съчетани с мраморна Breccia Sardo.

За луксозния интериор на общите части допринасят и входните врати на апартаментите с дизайн, тип Интарзия - Solid 30S, с механично и електронно управление. Качествените материали не отстъпват и при паркинг зоните, разположени в подземното ниво. Приложени са автоматични гаражни врати, отваряне с чип, секционна гаражна врата Hormann Reno Matic 2022, вградени фотоклетки, управление с дистанционно и покрита рампа към гаража с отопление, изпълнена със закален триплекс и профили за окачена фасада Reynaers CW50.

Отоплението и благоприятният микроклимат са осигурени от индивидуални газови котли Bosch Condens 5300i WM с висок дебит за топла вода, за жилищата с повече от една баня, Bosch Condens 7000i W, за жилища с една баня – с интелигентни термоуправления. Предвидени са индивидуални климатични мултисплит машини Bosch Climate 5000 MS за охлаждане на сградата със скрит монтаж на външното тяло зад алуминиеви решетки в цвета на дограмата. Вграден е асансьор KONE MonoSpace 300DX с капацитет от 630 kg/8 лица с електрическо задвижване и с устройство за автоматично придвижване, в случай на отпадане на електрозахранването.