Със съдействието на алу

Производствено-административен комплекс на "Ролпласт Груп" , Костинброд

Костинброд, ул. Император Константин Велики 19

Детайли за проекта

Инвеститор

РОЛПЛАСТ ГРУП АД

Архитект

ИПА ЕООД, арх. Боян Панов

Изпълнител

Главбoлгарстрой холдинг АД

Конструктор

инж. Адриан Маринов, MP Group

Допълнителна информация

Описание на проекта

Инвестиционни характеристики на сградата и принос към обществото и градската среда

 „Ролпласт“ е основана през 2000 г. като фирма за производство и продажба на външни и вътрешни щори. За 23 години компанията успешно се утвърждава като един от водещите производители на врати, прозорци и щори в Европа.

 Производствената база се простира на 78 000 кв.м площ, с РЗП от 40162 кв.м. В нея се помещават цехове за производство на PVC, дървени, алуминиеви и стоманени прозорци и врати, стъклопакети, външни и вътрешни щори и гаражни врати, включително и новата административна сграда.

Строителството на завода на „Ролпласт“ в Костинброд започва през 2008 г. спрямо предварително изготвен генерален план. Строителството преминава през 7 етапа, като към 2023 г. са реализирани 95% от него. Общата инвестиция за строителство надхвърля 110,000,000 лева, като „Ролпласт“ получава 3 приза „Инвеститор Клас А“  и две статуетки „Златен бик“: за „Инвеститор на годината в областта на преработващата промишленост" за  2009 г. и „Инвестиция в разширяване на бизнес” през 2017 г.

 Архитектура, дизайн, функционалност

 Комплексът включва:

*  Административна част;

*  Цех за производство на PVC прозорци и врати;

*  Цех за производство и обработка на стъкла и стъклопакети;

*  Цех за изработка на дървени прозорци и врати;

*  Цех за изработка на алуминиеви и стоманени прозорци и врати;

 * Цех за изработка на гаражни врати, външни и вътрешни щори; 

*  Производствено хале за боядисване на алуминиеви профили;

*  Склад на едро и склад за готова продукция.

 Високотехнологичният производствен комплекс представлява елегантна симбиоза от инженерни постижения и творческо проектиране. Със своята архитектурна умисъл и иновативен дизайн, комплексът предлага изключително ниво на функционалност и комфорт.

 Основните характеристики на комплекса включват:

*Впечатляваща сградна структура: Производственият комплекс представлява комбинация от халета с различни параметри, свързани с топловъздушни връзки. При строителството са спазени стриктни стандарти за архитектурно изпълнение и инсталации, които допринасят за изключителната естетика и функционалност на комплекса. Важен детайл е максималното използване на естествена светлина, предоставена чрез отстъкленост и светловоди, които подобряват енергийната ефективност и работните условия.

*Комфортни работни условия: На всяко ниво на комплекса, от производството до администрацията, е отделено специално внимание за създаване на комфортни работни условия. Висококачествени материали и решения се прилагат в цялото пространство. Бетоновата подова настилка и стените от сандвич панели осигуряват дълготрайност и енергийна ефективност.

 Административните офиси са интегрирани в съответните производствени сектори, предлагайки уникален поглед към работния процес и възможност за контрол над него. Фасадната система на офисите се отличава с дървена конструкция, обединена с шумоизолиращи стъклопакети. Системите за отопление и охлаждане са специализирани, а акустични панели на таваните допринасят за комфорта на персонала. Интериорът е стилен, с изчистени линии и минималистични цветове като синьо, сиво и жълто.

  

Административна Сграда

 Проектът на новата административна сграда е изготвен от екипа на  „ИПА“ . Интериорният дизайн е разработен от архитектурното студио "Архио" под ръководството на арх. Яни Гюлев. Фасадата на сградата е внимателно проектирана с използване на естествен камък и дървени елементи, които създават специфичен визуален ефект и добавят естествена красота към сградата. Големите прозоречни площи играят ключова роля в дизайна, като осигуряват изобилие от естествена светлина във вътрешните пространства. Светлинните лъчи, които проникват през покрива посредством инсталираните светловоди, не само обогатяват интериора с естествена светлина, но и създават комфорт за служителите на работното им място.

Вътрешните пространства се отличават с изчистен стил и цветова палитра, където белият, сивият и черният цветове се комбинирани с материали като MDF и дъбова ламперия, съчетавайки функционалност и естетика.

 Сградата разполага с два етажа с тавани, издигащи се на 5 м (1 етаж ) и 4 м (2 етаж). На първия етаж е разположен централен шоурум с 600 кв. м площ, където са изложени всички продукти на компанията. Вторият етаж включва административни офиси, кабинети на директорите, заседателни зали, зала за обучение, кухня и зона за отдих, оборудвани с джаги, дартс и масажни столове. Сградата разполага с ресторант със седящи места за около 60 човека.

 Производствените процеси на „Ролпласт“ винаги са били характеризирани с независимост и постоянен технологичен напредък. В основата на фирмената политика на компанията е заложена Индустрия 4.0. и програма  „20 ключа“, лийн система за постоянно подобряване на качеството и повишаване на ефективността във всички етапи на производството, доставка и монтаж. Тази концепция се основава на интеграцията на напреднали технологии и цифрови иновации в производствените процеси с цел увеличение на ефективността, гъвкавостта и иновациите в производството, както и намаляване на разходите и въглеродните следи.

 „Ролпласт“ използва светловоди за природна светлина и инсталира фотоволтаични панели върху покривите на всички сгради. Този подход не само осигурява енергийна независимост, но и намалява въглеродните емисии и зависимостта от традиционни източници на енергия. Тези иновации са интегрирани в стратегията на „Ролпласт“, което не само допринася за опазването на околната среда, но и подчертава ангажимента на компанията към съвременните технологии и устойчивост.

ПРЕДИШЕН ПРОЕКТ

Офис сграда "Комета", Пловдив