Първа награда - Жилищна сграда EOS, Варна

Варна, кв. Чайка

Детайли за проекта

Инвеститор

РИД ООД

Архитект

СТАРХ, арх. Светослав Станиславов

Изпълнител

Трансстрой Инженеринг ЕООД, Компакт Трейд ЕООД - инж. Светослав Димитров

Конструктор

Вайб Груп ООД

Допълнителна информация

Описание на проекта

EOS е ситуирана в кв. Чайка – един от предпочитаните за живот квартали в град Варна. През 70-те и 80-те той е изграден като затворен жилищен комплекс с всичко необходимо за комфорта на обитателите му, като е запазен в голяма степен и до днес. Общият устройствен план предвижда урбанизация на няколко частни имота, сред които и отредения за EOS.

Сградата е разположена на първа линия на квартала, като пред нея са единствено Морската градина и морето, което я превръща в първата огряна от слънцето. От там е почерпено вдъхновението и концепцията на сградата. Легендата разказва, че всяка сутрин богинята на зората в гръцката митология – ЕОС - се изкачвала със своя конски впряг от дълбините на морето на хоризонта, за да донесе на хората светлината на деня.

Основното предизвикателство пред проекта е сложния триъгълен имот, което предпоставя формата на сградата в план и нейната характерна обемно-пространствена структура. Белотата и хоризонталното членене са типични за сградите в Чайка и напълно съвпадат със стилистиката, в която работи студиото. Западната фасада е по-лаконична и плоска, докато източната е динамична и пластична, като резултат от функцията й. Крайният резултат е сграда с елегантен и запомнящ се силует, предизвикващ разнообразие от асоциации и интерпретации.

EOS е с преобладаваща жилищна функция, като апартаментите са разположени от четвъртия до деветия - последен етаж. На първия етаж са ситуирани магазини, входното фоайе и автомобилният асансьор за двата подземни етажа, предвидени за паркиране. На втори и трети етаж са обособени ателиета и офиси. Една стълбищна клетка с два асансьора обслужва сградата вертикално.

Функционално разпределенията са планирани така, че всички помещения да бъдат с правоъгълна форма. Само лоджиите, насочени на изток, остават с триъгълен контур.

Конструктивното предизвикателство в проекта са балконите в острата част на сградата, чиято конструкция е изпълнена по метода - напрягане след бетониране, което позволява дълбочината им да стига до осем метра. Големите конзолни излизания са реализирани с помощта на напрегнати обратни стоманобетонни греди по контура на сградата – технология, типично прилагана в мостовото строителство.

EOS е сграда, в която е помислено както за естетика и функционалност, така и за дълговечност. Материалите за фасадата са подбрани така че да осигурят дълъг живот, лесна поддръжка с ниски енергийни разходи и висок комфорт на живот - алуминиева дограма, високо селективно стъкло, вентилируема фасада от фиброцимент.

Фасадна система: Schüco AWS 70.HI Фасадна облицовка: Swissperal - Reflex Satin White 9291, Reflex Silver 9000

Фасадно остъкляване: Saint Gobain - Cool Lite® SKN 183 (II)

Топлоизолация фасада: Rockwool

Сухо строителство: Knauf

Асансьори: Kone

Вертикална планировка: Semmelrock Pastella